Επίσκεψη Υπουργού Άμυνας της Σερβίας στην Κύπρο – Εμβάθυνση αμυντικής συνεργασίας, συνεκπαιδεύσεις, εξοπλιστικά και διεθνής ασφάλεια στην ατζέντα
Defence Redefined
Published on 12/06/2023 at 16:14

*Χρίστος Λοΐζου

Επίσκεψη πραγματοποίησε σήμερα στην Κύπρο ο Υπουργός Άμυνας της Σερβίας, κ. Miloš Vučević. Ο Σέρβος ΥΠΑΜ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, με τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μιχάλη Γιωργάλλα και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη.

Στην ομιλία του ο Σέρβος ΥΠΑΜ ανέφερε μεταξύ άλλων πως η Σερβία εκτιμά την θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την μη αναγνώριση της ούτω καλούμενης ανεξαρτησίας του Κοσόβου και της Μετόχιας που είναι νότιες επαρχίες της Σερβίας. Παρομοίως και ο ΥΠΑΜ της Κυπριακής Δημοκρατίας στη δική του ομιλία δήλωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο και παραμένει πιστή στις αρχές της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας, ανέφερε πως οι ταραχές στο Κόσοβο οφείλονται στις προσπάθειες της Πρίστινα να καταλάβει βίαια κτίρια της τοπικής αυτοδιοίκησης και κάλεσε σε αποκλιμάκωση με συμβολή της ΕΕ. Την θέση αυτή εξέφρασε και στην αρχή των πρόσφατων ταραχών στο Κόσοβο και το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω του εκπροσώπου τύπου Θεόδωρου Γκότση.

Διαβάστε επίσης: Κόσοβο | Επεισόδια και 30 τραυματίες της ΝΑΤΟϊκής δύναμης που συμμετέχει και η Ελλάδα

Ο Σέρβος ΥΠΑΜ δήλωσε επίσης πως το επίπεδο της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών είναι ψηλό αλλά υπάρχει προοπτική για ακόμα περισσότερη εμβάθυνση στην διμερή σχέση.

Συζητήθηκαν επίσης ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας στη Μεσόγειο, τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία ενώ ο κ. Miloš επανέλαβε τη στήριξη της Σερβίας σε μια ειρηνική διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του ο ΥΠΑΜ της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Μιχάλης Γιωργάλλας, δήλωσε πως η συνάντηση αυτή είναι ευκαιρία να συζητηθούν λεπτομέρειες για την περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντική συνεργασίας των δύο πλευρών.  Δήλωσε πως οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά στον τομέα των εξοπλιστικών ενώ αύριο θα επισκεφτούν τα νέα σερβικά πυροβόλα NORA τα οποία απέκτησε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά | Βολές Πυροβολικού με Πυροβόλα NORA 155 χιλ – Φωτογραφίες

Να υπενθυμίσουμε πως στις 21 Δεκεμβρίου 2022, υπογράφηκε το Πρόγραμμα Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας για το έτος 2023 μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και των Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας.

Διαβάστε επίσης: Υπογραφή Αμυντικής Συνεργασίας Κύπρου και Σερβίας – Δράσεις και στις δύο χώρες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This