Επέκταση της τουρκικής κατοχής – Απροστάτευτοι οι γεωργοί – Δηλώσεις κοινοτάρχη Αυλώνας στο Sigma
Defence Redefined
Published on 28/01/2024 at 18:00

Σε νέες προκλητικές ενέργειες προέβησαν οι Αττίλες, αυτή τη φορά στην κοινότητα της Αυλώνας και μάλιστα με τις ευλογίες των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Σίγμα στις Τομές στα Γεγονότα. 

Συγκεκριμένα, Τούρκοι στρατιώτες με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών εκδίωξαν ελληνοκύπριο γεωργό, από χωράφι που καλλιεργεί στη νεκρή ζώνη.

Σε δηλώσεις του ο κοινοτάρχης της Αυλώνας, Μενέλαος Σάββα ανέφερε ότι «στην πλευρά του Μάσαρη προς Φιλλιά όταν ένας γεωργός, είχε φυτέψει πριν 5-6 χρόνια καλλιέργειες από παπουτσοσυκα και μου είχε τηλεφωνήσει για να πάμε να βρεθούμε στα υποστατικά του στην Αυλώνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Τα Ηνωμένα Έθνη μας μετέφεραν την απαίτηση των Τούρκων να ξεριζωθούν οι καλλιέργειες από το σημείο της κατάπαυσης του πυρός 200 μέτρα πίσω να μην υπάρχει καμία δραστηριότητα. Συναίνεσε διότι είναι μόνος του και απροστάτευτος περιοχή. Την συγκεκριμένη μέρα το ίδιο απόγευμα ξερίζωσε τις καλλιέργειες ωστόσο χθες με πληροφόρησε ότι Τούρκοι πήγαν στο συγκεκριμένο σημείο και του ξερίζωσαν ακόμη τέσσερις με πέντε σκάλες καλλιέργειες».

Ο κοινοτάρχης μετά το περιστατικό επικοινώνησε με τα Ηνωμένα Έθνη ενώ για αυτή την περίπτωση τηρούν σιγή ιχθύος, έχουν ήδη στείλει το μήνυμα ότι οι  παραβιάσεις των Τούρκων θα μείνουν ως έχουν.

Επιπρόσθετα, ο κοινοτάρχης της Αυλώνας δήλωσε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη δυστυχώς μας είπαν ότι δεν μπορεί να επανέλθει η κατάσταση και το καθεστώς της ουδέτερης ζώνης πριν τις παραβιάσεις, επομένως έγινε επέκταση της κατοχής»

Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη, οι ελληνοκύπριοι γεωργοί της περιοχής βιώνουν καθημερινά εκφοβισμό από τους Τουρκοκύπριους, λέγοντας ότι «τα περιστατικά δυστυχώς στην ουδέτερη ζώνη της Αυλώνας είναι καθημερινά, οι τούρκοι προκαλούν είτε με μικρές παραβιάσεις της ουδέτερης ζώνης είτε με σοβαρές παραβιάσεις που αλλάζουν το καθεστώς της ουδέτερης ζώνης και αποτελούν επέκταση της κατοχής. Κανένας Τουρκοκύπριος δε ζει στην Αυλώνα αυτοί οι Τούρκοι είναι έποικοι και είναι επιθετικοί εάν δουν ότι πάει κάποιος Ελληνοκύπριος να καλλιεργήσει το χωράφι του στην περιοχή που είναι στην νεκρή ζώνη έρχονται με διαθέσεις κακές και προκαλούν ένταση στην περιοχή¨.

Ο κοινοτάρχης Αυλώνας έδειξε στο Σίγμα τα επίμαχα σημεία στη νεκρή ζώνη και εξήγησε αναλυτικά την κατάσταση που επικρατεί στη περιοχή. Ενώ μάλιστα, κατά τη διαδρομή αντίκρυσαν οι ίδιοι τις παραβιάσεις που γίνονται.

Την ίδια ώρα, στη γειτονική Δένεια οι Τούρκοι ολοκλήρωσαν τις παράνομες εργασίες και την αντιαρματική τάφρο και μετέφεραν τις μπουλντόζες σε διπλανό σημείο.

Μιλώντας στο Σίγμα ο κοινοτάρχης της Δένειας, Χρηστάκης Παναγιώτου, είπε ότι «στη Δένια μετά από αυτό το επεισόδιο δεν υπήρξαν άλλες ενέργειες, αλλά οι πληροφορίες που έχω είναι ότι τα μηχανήματα είναι μεταξύ Αυλώνας και Κατωκοπιάς και τώρα κάνουν ορύγματα εκεί δεν σταματούν αυτοί τώρα σταμάτησαν εδώ μετά από λίγο καιρό κάτι άλλο θα θυμηθούν».

Ο κοινοτάρχης Δένειας σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν τις παραβιάσεις στη νεκρή ζώνη και τους ελληνοκύπριους γεωργούς, πριν τις εξαγγελίες μέτρων στήριξης των Τουρκοκυπρίων.

Πηγή: Sigmalive

Διαβάστε επίσης: Δένεια | Τούρκοι στρατιώτες απειλούν και ρίχνουν πέτρες σε γεωργό – Τι δηλώνει η UNFICYP

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This