Ελ Σαλβαδόρ | 50.000 συλλήψεις στον “πόλεμο κατά των συμμοριών”
Defence Redefined
Published on 17/08/2022 at 16:05

Η αστυνομία στο Ελ Σαλβαδόρ έχει συλλάβει 50.000 ανθρώπους, αφότου κηρύχθηκε ο “πόλεμος κατά των συμμοριών” πριν από πέντε μήνες από τον πρόεδρο Ναγίμπ Μπουκέλε, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Ο διευθυντής της αστυνομίας της χώρας, ο Μαουρίσιο Αρίασα, είπε ότι έφτασαν τον αριθμό των 50.000 συλληφθέντων κατά τη διάρκεια της περιόδου έκτακτης ανάγκης. Μάλιστα, έχουν κατασχεθεί 1.283 πυροβόλα όπλα και πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια σε ρευστό, ενώ κατασχέθηκαν επίσης 1.543 οχήματα, ναρκωτικά και κινητά τηλέφωνα.

Το μέτρο, το οποίο υιοθετήθηκε στα τέλη Μαρτίου έπειτα από κύμα 87 φόνων που αποδόθηκε στις συμμορίες, τις λεγόμενες “μάρας” ( mara / marabunta), επιτρέπει στην αστυνομία να προχωρά σε συλλήψεις χωρίς εντάλματα. Παρατείνεται κάθε μήνα έκτοτε από το κοινοβούλιο, που ελέγχεται από το κόμμα του προέδρου Μπουκέλε, τις Νέες Ιδέες.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Ασφάλειας, Γκουστάβο Βιγιατότο, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης ήταν πειστικά, καθώς είχαν ισχυρό αντίκτυπο σε αυτές τις τρομοκρατικές δομές (συμμορίες).

Στις 142 ημέρες που ισχύει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας, Ρενέ Μερίνο, καταγράφηκαν 77 ημέρες με μηδενικές ανθρωποκτονίες, που αντιπροσωπεύει κατά μέσο όρο 0,77 ανθρωποκτονίες (ανά ημέρα) κατά την εφαρμογή του μέτρου ασφαλείας.

Διαβάστε επίσης: ΟΗΕ | Το Συμβούλιο Ασφαλείας απαιτεί να σταματήσει η ροή όπλων στις συμμορίες στην Αϊτή

Μέχρι πριν από το καθεστώς έκτακτης ανάγκης υπήρχαν 16.000 φυλακισμένα μέλη συμμοριών, οπότε ο συνολικός αριθμός φτάνει τώρα τους 66.000 έγκλειστους. Από την έναρξη του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης έως τις 12 Αυγούστου, οι επίσημες στατιστικές ανέφεραν ότι το 85% των κρατουμένων ήταν άνδρες και το 15% γυναίκες.

Επιπλέον, το 68,9% κατηγορείται ότι ανήκει στη συμμορία Mara Salvatrucha (MS-13), ακολουθούμενη από τη φατρία Sureños της συμμορίας Barrio 18 (17,7%) και τη φατρία Revolucionarios της ίδιας ομάδας (12,7%). Το υπόλοιπο 0,7% συγκεντρώνεται από τις συμμορίες Μάο Μάο, MS503, Maquina και Mirada Locos Sureños.

Για να αντιμετωπιστεί η ιλιγγιώδης αύξηση του πληθυσμού των φυλακών, ο πρόεδρος Μπουκέλε διέταξε να κατασκευαστεί μία γιγάντια φυλακή 40.000 θέσεων στο κεντρικό τμήμα της χώρας, η οποία αναμένεται να ανοίξει στα τέλη της χρονιάς.

Η εκστρατεία πάταξης της εγκληματικότητας που εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της χώρας και προπαγανδίζει μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης του χαρίζει δημοτικότητα-ρεκόρ στο κράτος της κεντρικής Αμερικής με 6,5 εκατομμύρια κατοίκους.

Όμως μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως ιδίως η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταγγέλλουν αυθαίρετες συλλήψεις, θανάτους πολλών κρατουμένων στα χέρια των αρχών και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως μεταδίδει το Euronews.

Διαβάστε επίσης: Νιγηρία | Στο Έλεος των “Bandits”

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This