Ελλάδα | Υπέγραψε σύμβαση για νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη DHC-515
Defence Redefined
Published on 25/03/2024 at 20:07

Η CCC, η κρατική αναθέτουσα αρχή G2G συμβάσεων του Καναδά, ανακοίνωσε την υπογραφή μιας government to government (G2G) σύμβασης με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας για την πώληση του αεροσκάφους DHC-515 FIREFIGHTER™, που κατασκευάζει η De Havilland Canada (DHC). 

Μέσω της σύμβασης της CCC, η DHC θα προμηθεύσει στην Ελλάδα επτά (7) αεροσκάφη DHC-515, καθώς και ανταλλακτικά, εκπαίδευση και υποστήριξη. Η σύμβαση είναι το αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης συνεργασίας μεταξύ της CCC, της DHC, του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (rescEU) και των κρατών μελών της για την προμήθεια της ΕΕ με πυροσβεστικά αεροσκάφη καναδικής κατασκευής.

Βασισμένο στα θεμέλια των εμβληματικών αεροσκαφών Canadair CL-215 και CL-415, το DHC-515 FIREFIGHTER™ είναι ένα νέο αεροσκάφος εναέριας πυρόσβεσης, το οποίο σύμφωνα με την εταιρεία ταιριάζει με τα άλλα αεροσκάφη του στόλου De Havilland όσον αφορά τη διάρκεια ζωής, την ανθεκτικότητα και την καναδική ποιότητα αεροδιαστημικής μηχανικής.

Διαβάστε επίσης: Erickson | Εξετάζει κέντρο συντήρησης – επισκευής πυροσβεστικών ελικοπτέρων στη Καβάλα

Όπως είναι ήδη γνωστό, το έτος 2023 ήταν μια πολύ δύσκολη εποχή πυρκαγιών παγκοσμίως, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον Καναδά. Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία παρείχε εξαιρετικές υπηρεσίες στους πολίτες της Ελλάδας για την προστασία των κοινοτήτων και των φυσικών πόρων της χώρας λειτουργώντας τα σημερινά αεροσκάφη CL-215 και CL-415 σε πολύ δύσκολες συνθήκες, με κόστος ακόμα και σε ανθρώπινες ζωές.  

Υπενθυμίζεται στο σημείο ο θάνατος των πιλότων Χρήστου Μουλά και Περικλή Στεφανίδη μετά το τελευταίο ατύχημα με αεροσκάφος CL-215 στην Κάρυστο στις 25 Ιουλίου 2023, ατύχημα το οποίο καταγράφηκε δραματικά σε ζωντανή μετάδοση της κρατικής τηλεόρασης.

Διαβάστε επίσης: ΕΚΤΑΚΤΟ | Πτώση Canadair στην Κάρυστο

Το αεροσκάφος DHC-515 FIREFIGHTER™ προσφέρει την υψηλότερη ποσότητα νερού στη ζώνη πυρκαγιάς την ημέρα (σχεδόν 700.000 λίτρα), περισσότερο από δύο φορές από τον πλησιέστερο ανταγωνιστή του, ενώ ξαναγεμίζει τις δεξαμενές του σε 12 δευτερόλεπτα, από κοντινές πηγές γλυκού ή αλμυρού νερού συμπεριλαμβανομένων ποταμών, μικρών λιμνών και ωκεανών.

Διαβάστε επίσης: Ελικόπτερα πυρόσβεσης | Οι δυνατότητες νυκτερινής πτήσης του Sikorsky S-70i FIREHAWK®

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This