Ελλάδα | ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική εξάρθρωσαν δίκτυο τρομοκρατών που σχεδίαζε χτυπήματα
Defence Redefined
Published on 29/03/2023 at 09:30

Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών εξαρθρώθηκε δίκτυο τρομοκρατών, που με καθοδήγηση από το εξωτερικό, μεθόδευε πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια.

Στη βάση πληροφοριών που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιχειρήσεις στελεχών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο των συντονισμένων αυτών δράσεων των δύο υπηρεσιών, συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί, οι οποίοι είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της.

Από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου:

  • Είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης, κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας.
  • Είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης.
  • Είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος.
  • Σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους.

Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία ενώ, τις πρωινές ώρες της Τρίτης 28 Μαρτίου, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε ανακριτή. Οι έρευνες συνεχίζονται.

Διαβάστε επίσης: Μαυροβούνιο | Ρώσοι και Μαυροβούνιοι συνελήφθησαν ως ύποπτοι για κατασκοπεία

Αναφορικά με τους συλληφθέντες, πρόκειται για δύο Πακιστανούς υπηκόους ιρανικής καταγωγής, που ετοίμαζαν επίθεση κατά ισραηλινού στόχου στην Ελλάδα. Ο αρχηγός που τους έδινε οδηγίες και κατευθύνσεις ήταν ένας ομοεθνής τους από το εξωτερικό. Παράλληλα, προέβαιναν σε στρατολογήσεις άλλων ατόμων, προκειμένου να προβούν σε ανθρωποκτονίες και ρίψεις εκρηκτικών.

Τα άτομα αυτά αρχικά σχεδίαζαν επίθεση με αέριο κατά του ισραηλινού στόχου, μετά θα χρησιμοποιούσαν βαρύ οπλισμό με σκοπό να σκοτώσουν τα θύματά τους και στην τρίτη φάση της διαδικασίας σκόπευαν να επιτεθούν με εκρηκτικά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο στόχος ήταν χώρος συγκέντρωσης Ισραηλινών. Μάλιστα, οι τρομοκράτες, σε δεύτερη φάση, σχεδίαζαν να κάνουν και απαγωγές μεμονωμένων ατόμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τρομοκρατικό χτύπημα επρόκειτο να γίνει και το πρόλαβαν η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η έρευνα των οποίων για την υπόθεση έχει ξεκινήσει από το προηγούμενο καλοκαίρι, καθώς συγκέντρωναν στοιχεία σταδιακά.

Μάλιστα, η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, Μοσάντ, σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, βοήθησε τις ελληνικές αρχές να αποτρέψουν την απόπειρα δύο Πακιστανών να πραγματοποιήσουν επίθεση εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στην Ελλάδα.

Όπως μεταδόθηκε από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, η Μοσάντ αναφέρει ότι η σοβαρή υπόθεση που έγινε νωρίτερα, χθες, γνωστή αποτελεί μέρος των συνεχών προσπαθειών του Ιράν να στοχοποιήσει Ισραηλινούς και Εβραίους.

Διαβάστε επίσης: ΕΥΠ | Έφερε στο φως υπόθεση κατασκοπείας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This