Ελικόπτερα Kamov στην Κύπρο | Η απάντηση της EFA Ventures σε δημοσιεύματα
Defence Redefined
Published on 08/08/2023 at 19:25

Η εταιρεία EFA Ventures (μέλος της EFA Group) προχώρησε σε δημόσια απάντηση μετά από άρθρο της Cyprus Times το οποίο υπογράφει ο Μ.Κα και μέσω του οποίου εγείρεται το θέμα των κάδων των ελικοπτέρων Kamov και κατά πόσο αντιμετωπίζουν συχνά τεχνικά προβλήματα. 

Συγκεκριμένα, το άρθρο αναφέρει πως “Μέρα παρά μέρα τα ελικόπτερα πυρόσβεσης χάνουν τους κάδους, δεν ανοίγουν οι κάδοι, παρουσιάζουν πρόβλημα οι κινητήρες… και πάει λέγοντας”.

Ακολούθως αναφέρει “Μήπως, είχαν δίκιο εκείνα τα μέλη της Επιτροπής παραλαβής που αρνούντο να βάλουν την υπογραφή τους για την παραλαβή των Kamov, υποστηρίζοντας ότι έχουν θέμα με τους όρους των συμβολαίων;” Αναφέρει επίσης πως “για κάθε αδυναμία να συμβάλουν στην κατάσβεση πυρκαγιάς το συμβόλαιο προβλέπει πρόστιμο δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Πόσα πρόστιμα έχουν επιβληθεί;”

Το άρθρο αναφέρει καταληκτικά πως “το θέμα είναι να έχουμε επαρκή και αξιόπιστα μέσα, γιατί η φωτιά δεν καταλαβαίνει από καθυστερήσεις και ανάγκη επιδιορθώσεων πριν καταστρέψει ότι βρίσκει μπροστά της. Τουλάχιστον ας προετοιμαστούμε καταλλήλως για το 2024, ώστε να προστατέψουμε τα λίγα που πλέον έχουν απομείνει.”. 

Σε απάντηση της, η EFA Ventures, αναφέρει πως “τα ελικόπτερα Kamov έχουν επιχειρήσει ανελλιπώς όλη την περίοδο προσφέροντας τις υπηρεσίες τους, σύμφωνα και με τους ισχύοντες όρους της σύμβασης με την οποία μισθώθηκαν μετά από διαγωνισμό. Όσον αφορά την βλάβη του ενός κάδου, όντως υπήρξε βλάβη μετά την συνεχή επιχείρηση για 3η κατά σειρά ημέρα, ο κάδος αλλάχτηκε άμεσα και το ελικόπτερο συνέχισε τις επιχειρήσεις.” Αναφέρει επίσης σχετικά με το άρθρο της Cyprus Times πως “δεν αναφέρει για βλάβες που σημειώθηκαν σε άλλα μέσα που επιχειρούν τις τελευταίες ημέρες για το έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών στην Κυπριακή Δημοκρατία.”

Να υπενθυμίσουμε πως προηγήθηκε τους προηγούμενους μήνες συζήτηση για την προμήθεια των εν λόγω ρωσικών ελικοπτέρων και για τις διαδικασίες επιλογής τους, ενώ το Τμήμα Δασών προέβη τον Νοέμβριο του 2022 σε ανακοίνωση όπου ανέφερε πως “για τη μίσθωση υπηρεσιών πτητικών μέσων αεροπυρόσβεσης, μια διαδικασία, ένας τρόπος υπάρχει, η διεξαγωγή ανοικτού διαγωνισμού (με προσφορές). Αυτό κάναμε, ακολουθώντας όλες τις διαδικασίες σύμφωνα με τον Νόμο και Κανονισμούς περί Δημοσίων Συμβάσεων και αυτό ήταν το αποτέλεσμα. Η δε τιμή που έχουμε εξασφαλίσει είναι κατά 35% χαμηλότερη από την τιμή που συγκεκριμένη εταιρεία πληροφόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι μπορεί να διαθέσει τα ελικόπτερα της τα οποία μάλιστα μεταφέρουν 2500 λίτρα νερό αντί 4000 λίτρα που μεταφέρουν τα Kamov”.

Το 2021 κατά την διάρκεια των πυρκαγιών στην Πάφο, δημιουργήθηκε επίσης θέμα καθώς τα ελικόπτερα Kamov 32 έμειναν καθηλωμένα λόγω συμπλήρωσης των ωρών πτήσης και σύμφωνα με ρεπορτάζ του Sigma σημειώθηκε διαφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Τμήματος Δασών με την ιδιοκτήτρια εταιρεία. Το Τμήμα Δασών τότε σύμφωνα με το ρεπορτάζ προχώρησε σε διαδικασίες για ανανέωση της σύμβασης αλλά ζήτησε και γνωμάτευση από την νομική υπηρεσία.

*Φωτογραφία αρχείου

Διαβάστε επίσης: Κύπρος | Σε ύφεση η φωτιά στη Λεμεσό – Συνδρομή από Ελλάδα και Λίβανο

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This