Εθνική Φρουρά | Στέλεχος αιτείται απαλλαγή από περιπολίες με αστυνομία – Τι καταγγέλλει στην επιστολή του
Andreas Pogiatzi
Published on 25/11/2023 at 11:30

Επιστολή προς τον Υπουργό Άμυνας, Μιχάλη Γιωργάλλα, απέστειλε στέλεχος της Εθνικής Φρουράς, εκφράζοντας την αντίθεση του, για την ανάθεση καθηκόντων φύλαξης σημείων ισραηλινών συμφερόντων.  

Σύμφωνα με την επιστολή του Στρατιωτικού, την οποία κοινοποίησε στις 16/11 το δικηγορικό γραφείο που τον εκπροσωπεί, προς την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως Άννα Κουκκίδη – Προκοπίου, στον Αρχηγό Εθνικής Φρουράς, Γεώργιο Τσιτσικώστα και στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, Μαρίνο Σιζόπουλο, ο παραπονούμενος καταγγέλλει ως παράνομη την  απόφαση του ΓΕΕΦ, να τον ορίσει ως βοηθό περιπολάρχη/ή και σκοπό με μέλος της Αστυνομίας Κύπρου. 

Ο Στρατιωτικός, θεωρεί ότι δημιουργείται διοικητική σύγχυση αφού το στέλεχος της Ε.Φ. λαμβάνει οδηγίες από μέλος της Αστυνομίας, το οποίο είναι κατώτερο του σύμφωνα με το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ούτε δύναται να υπάγεται στην Αστυνομία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης παρά μόνο στην Εθνική Φρουρά και στο Υπουργείο Άμυνας.

Ο Αξιωματικός της Ε.Φ, καταγγέλει ότι: 

Από τις 0600Ω-1800Ω εκτέλεσε 4 ώρες και 20΄ σκοπός και ακολούθως Β΄ Περιπολάρχης σε εποχούμενο περίπολο, καθήκοντα που δεν κατανέμονται στον βαθμό του, δεν απορρέουν από καμία οδηγία της ΕΦ ή νόμο της Κ.Δ., και παραβιάζουν αλλά και αναιρούν τις ισχύουσες διαταγές και νόμους.

Από τα προαναφερθέντα καθήκοντα εξαιρέθηκαν Στελέχη του ΥΠΑΜ, ΓΕΕΦ, (πλήν ΔΕΠΚΥΒ, ΔΠΖ) και της Ταξιαρχίας καθώς και κατώτεροι Αξιωματικοί, το οποίο θεωρεί διάκριση.

Εκτέλεσε καθήκοντα σε περιοχές επ΄ ωφελεία ισραηλινών συμφερόντων και όχι πολιτών της Δημοκρατίας γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την Αποστολή του Στρατού.

Δεν ρωτήθηκε, όπως ρωτήθηκαν τα μέλη της Αστυνομίας, αν επιθυμούσε ή όχι να εκτελέσει τα εν λόγω καθήκοντα και υπό ποιες συνθήκες θα ήταν τα καθήκοντα αυτά.

Δεν λήφθηκε υπόψιν η ηλικία του.

Εργάστηκε σε ωράριο που δεν απορρέει από το ωράριο της Ε.Φ.

Τα αιτήματα του στελέχους της Ε.Φ

Υπερωριακή οικονομική αποζημίωση για το 12ωρο που ορίστηκε υπηρεσία καθώς επίσης και τον ανάλογο χρόνο ανάπαυσης.

Άμεση απαλλαγή και εξαίρεση από μελλοντικές υπηρεσίες όπως αυτή όπου διατάχθηκε να εκτελέσει και εκτέλεσε, η οποία όμως έρχεται σε αντίθεση με τις ισχύουσες οδηγίες από τις οποίες απορρέουν τα καθήκοντα που ανατίθενται στα Στελέχη.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του, επιφυλάσσεται του δικαιώματος του για την λήψη νομικών μέτρων.

Διαβάστε επίσης: Αντιμισθία υπερωρίας για τους ΣΥΟΠ και τα στελέχη που αποσπώνται στην Αστυνομία

Αυτούσια η επιστολή του:

Δια της παρούσης και κατόπιν εντολής του πελάτη μας, Στέλεχος της Εθνικής Φρουράς κατέχον τον βαθμό του Ανθυπασπιστή Β’ (ΤΘ), σας αποστέλλουμε γραπτώς το παράπονο του Εντολέα μας αναφορικά με το Μνημόνιο Συνεργασίας Ε.Φ. και Αστυνομίας  Κύπρου (Φ.900/10/635855/Σ.454) και την παροχή βοηθητικών υπηρεσιών στελεχών της Ε.Φ.  για υποβοήθηση του έργου της Αστυνομίας Κύπρου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Εντολέας μας θεωρεί λανθασμένη ή/και παράτυπη ή/και παράνομη την  απόφαση του ΓΕΕΦ να τον ορίσει ως βοηθό περιπολάρχη/ή και σκοπό με μέλος της Αστυνομίας Κύπρου για την κάλυψη περιπόλων/σκοπών σύμφωνα με το προαναφερθέν Μνημόνιο Συνεργασίας. Η θέση του Εντολέα μας στηρίζεται στα πιο κάτω σημεία:

  1. Σύμφωνα με το παράρτημα της διαταγής Φ.241/4/630985/Σ.112/21 Μαρ  2019/ΓΕΕΕΦ/ΔΕΠΙΧ δεν εμπίπτουν στα καθήκοντα Στελέχους με το Βαθμό  Ανθυπασπιστή Β’ τα καθήκοντα Περιπολάρχη, Βοηθού Περιπολάρχη και Σκοπού Φρουράς Στρατοπέδου και ούτε γίνεται μνεία για διαφορετικά καθήκοντα σε περίπτωση συνεργασίας με την Α.Κ.
  2. Εξαιρετικής σημασίας το γεγονός ότι ουδεμία διαταγή ή/και Κανονισμός της Εθνικής Φρουράς, αναφορικά με το Μνημόνιο Συνεργασίας με την Α.Κ., δεν εξεδόθη όπου να διαφαίνονται/καθορίζονται οι προβλεπόμενες/αναμενόμενες πράξεις και ενέργειες που θα απαιτούνταν από τα Στελέχη της Ε.Φ., ιδιαίτερα σε περιπτώσεις εμπλοκής, παρά μόνο η αναφορά στο Μνημόνιο Φ.900/10/635855/Σ.454 ότι την αποκλειστική ευθύνη υλοποίησης της περιπόλου την έχει το μέλος της Α.Κ. δημιουργώντας έτσι διοικητική σύγχυση αφού το στέλεχος της Ε.Φ. λαμβάνει οδηγίες από μέλος της Α.Κ., το οποίο είναι κατώτερο του σύμφωνα με το Σύνταγμα της Κ.Δ., και ούτε δύναται να υπάγεται στην Α.Κ/ΥΔΔΤ παρά μόνον στην ΕΦ/ΥΠΑΜ.
  3. Επιπλέον, είναι τουλάχιστον αντιεπαγγελματικό και παράλογο να απαιτείται από οποιοδήποτε στέλεχος της Ε.Φ. να εκτελεί καθήκοντα, πέρα από τα προβλεπόμενα από τον Νόμο, τις Διαταγές, τα Διατάγματα και το σκοπό της Ε.Φ., κατά τα πρότυπα άλλης Κρατικής Υπηρεσίας ή Σώματος όπως είναι η Α.Κ. στην παρούσα περίπτωση. Όπως είναι ευρέως γνωστό και αποδεκτό, τόσο η Α.Κ. όσο και η Ε.Φ. έχουν «εκ της φύσεως τους» διαφορετικά καθήκοντα και ρόλο στην διαφύλαξη της ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και η διάθεση στελεχών της Ε.Φ. για εκτέλεση καθηκόντων της Α.Κ. εκθέτει σε σοβαρό κίνδυνο τα οποία δεν διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση. Η δε προφορική ενημέρωση των υπεύθυνων αστυνομικών προς τα στελέχη της ΕΦ για τα καθήκοντα που θα εκτελούν δεν μπορεί επ΄ουδενί τρόπο, να αντικαταστήσει την πρακτική εκπαίδευση που χρειάζεται για εκπλήρωση καθηκόντων των μελών της Α.Κ. και ούτε νομικά σε πιθανό επεισόδιο. Επιπλέον κάθε στέλεχος της ΕΦ, σε αντίθεση με τα μέλη της Α.Κ., δεν δικαιούται να ελέγξει, να σταματήσει και να ζητήσει στοιχεία από οποιονδήποτε πολίτη της Δημοκρατίας ή μη.
  4. Υπάρχει δε εξόφθαλμη διάκριση που γίνεται μεταξύ των μελών της ΕΦ καθώς από τα εν λόγω καθήκοντα εξαιρέθηκαν κατώτεροι Αξιωματικοί από όλες τις Μονάδες της ΕΦ καθώς και Μον. Υπαξιωματικοί – ΣΥΠ από το ΓΕΕΦ και ΥΠΑΜ με αποτέλεσμα, πέραν του μη προβλεπόμενου καθήκοντος βάσει της διαταγής κατανομής καθηκόντων, ο Εντολέας να μας επιβαρύνεται με επιπλέον υπηρεσίες κατ’ αντίθεση με άλλα στελέχη της Ε.Φ.
  5. Σε συνέχεια του σημείου 3, η διάθεση των στελεχών της Ε.Φ. γίνεται χωρίς να έχει προηγουμένως ληφθεί η συγκατάθεση από το Στέλεχος της Ε.Φ., σε αντίθεση με τα μέλη της Α.Κ., τα οποία οικιοθελώς ορίστηκαν στα εν λόγω καθήκοντα δικαιούμενοι δε το ανάλογο υπερωριακό επίδομα και με δεδομένο ότι για τους σκοπούς της εκτέλεσης των περιπόλων απαιτείται συνεχής 12ωρη υπηρεσία, τα επιλεγέντα στελέχη της Ε.Φ. πιθανόν να έρχονται σε δυσμενή θέση όσον αφορά τις προσωπικές τους υποχρεώσεις αφού δεν τους παρέχεται το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής και αποδοχής. Είναι δε απάνθρωπο και αντιεπαγγελματικό στην ηλικία του Εντολέα να βρισκόταν 4 ώρες και 20’ σκοπός στην Ισραηλινή πρεσβεία. Επιπλέον να σας αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τις διαταγές της ΕΦ η διάρκεια της σκοπιάς δεν πρέπει να ξεπερνά τις 2 ώρες και ανατίθεται μόνο σε οπλίτες θητείας και ΣΥΟΠ.
  6. Στο έντυπο/διαταγή επιχείρησης, που συμπληρώνουν τα μέλη της Α.Κ. για την δικαιούμενη υπερωριακή αποζημίωση τους (Εντυπο Αστ. 198 {Α}) αναγράφεται ότι αφορά μέτρα ασφάλειας Ισραηλινών συμφερόντων. Στο νόμο για την αποστολή της Ε.Φ. αναγράφεται ότι ο στρατός δύναται σε έκτακτες περιπτώσεις να συνδράμει προς αντιμετώπιση κινδύνων που απειλούν τη ζωή ή την περιουσία πολιτών της Δημοκρατίας. Δέον δε να αναφερθεί ότι ο Εντολέας μας κατά τη διάρκεια που ήταν περίπολο, μετέβη σε κυβερνητικό κτήριο μαζί με το υπεύθυνο μέλος της Α.Κ. μετά από οδηγίες Αξιωματικού της Α.Κ. για περιστατικό εντελώς άσχετο με τα καθήκοντα που του είχαν ανατεθεί.
  7. Επιπλέον, τα στελέχη της Ε.Φ. κατά την εκτέλεση των περιπόλων, των οποίων την αποκλειστική ευθύνη υλοποίησης έχουν μόνο τα μέλη της Α.Κ., φέρουν και τον υπηρεσιακό τους οπλισμό γεγονός που γεννά σοβαρότατα ερωτήματα καθώς η μεταφορά και χρήση του υπηρεσιακού οπλισμού στελεχών της Ε.Φ. σε χώρους εκτός στρατοπέδων επιτρέπεται μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις και κάτω από πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι οποίες δεν φαίνεται να υφίστανται τη δεδομένη στιγμή. Τονίζουμε επίσης ότι καμιά Διαταγή ή/και Διάταγμα ή/και Κανονισμός της Ε.Φ. δεν ξεκαθαρίζει το πιο πάνω ζήτημα προκαλώντας έτσι ασάφεια σχετικά με τη νομιμότητας ή μη της κατοχής και χρήσης (αν χρειαστεί) υπηρεσιακού οπλισμού σε χώρους εκτός στρατοπέδων.
  8. Τέλος, αναφορά παραπόνου του Εντολέα μας προς την ιεραρχία του ΓΕΕΦ αντιμετωπίστηκε απαξιωτικά και δεν έτυχε της ανάλογης προσοχής και σημασίας. Περαιτέρω ο πελάτης μας εξ αιτείται όπως απαλλαχθεί πλήρως από τα καθήκοντα περιπολίας και/η σκοπιάς που διενεργούνται σε συνεργασία με την Α.Κ. ή οποιαδήποτε άλλα καθήκοντα δεν προβλέπονται στον κατεχόμενο βαθμό του και είναι εκτός της δικαιοδοσίας/υπαγωγής/διοίκησης της ΕΦ. Δια τους ανωτέρω λόγους κρίνουμε το αίτημα του πελάτη μας δίκαιο και αναμένουμε τη θετική σας ανταπόκριση.

Διαβάστε επίσης: ΥΠΑΜ | Ανακοινώθηκαν προσλήψεις για ΣΥΟΠ – Όλες οι πληροφορίες

Με πληροφορίες από: Sigmalive

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This