ΙΣΤΟΡΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

Δώρος Ηλία | Ο Αντάρτης της ΕΟΚΑ, ο Διοικητής των Κοκκινοσκουφιδων, ο αγωνιστής της Ελευθερίας – Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 30/06/2021 at 17:30

“Ουκ αν είη ατείχιστος πόλις άτις άνδρεσσι, και ου πλίνθοις εστεφάνωται.” – Λυκούργος 

Ο χαμός του Δώρου Ηλία, του ηρωικού ηγέτη των θρυλικών “Κοκκινοσκουφηδων” του Πενταδακτύλου το Σάββατο 26 Ιουνίου, έρχεται σε μια περίοδο, που βρίσκει την Κύπρο να πλέει σε επικίνδυνα μονοπάτια και την κοινωνία να βρίσκεται σε αναζήτηση ταυτότητας. 

Ο Δώρος Ηλία μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο στα βουνά του Πενταδακτύλου

Αντάρτης της ΕΟΚΑ 1955-59, Διοικητής των θρυλικών Κοκκινοσκούφηδων του Λόχου Λυσσαρίδη στις μάχες της Λευκωσίας και του Πενταδακτύλου κατά την τουρκοανταρσία, ο Δώρος Ηλία πρόσφερε τα μέγιστα στην πατρίδα και συνέβαλε αποφασιστικά στην προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας στις πλέον κρίσιμες ιστορικές στιγμές.

Σύμφωνα, με τα όσα εξιστόρισε ο ίδιος σε συνέντευξη του, όταν ζητήθηκε από αυτόν και την ομάδα του, να αναλάβουν την διεκπεραίωση μιας επικίνδυνης επιχείρησης με πιθανόν πολλές απώλειες, χωρίς δεύτερη σκέψη αποδέχθηκε την πρόταση ρωτώντας μόνο “πότε θέλετε να πάμε”.  

Επρόκειτο φυσικά, για την επιχείρηση της απελευθέρωσης του Πενταδακτύλου, από τους Τούρκους και Τουρκοκύπριους στασιαστές, την 24η Απριλίου του 1964. Ο Δώρος Ηλία, είχε στην διάθεση του τέσσερις διμοιρίες (160 άνδρες) οι οποίοι με το σύνθημα «ΑΕΡΑ» και με κατά μέτωπο επίθεση, διείσδυσαν ταυτόχρονα από τα χωριά Κάρμι και Φτέρυχα και ανακατέλαβαν με αιφνιδιαστική καταδρομική επιχείρηση τους πέντε στόχους που είχαν τεθεί στο σχέδιο ενέργειας. Μέχρι την 25η Απριλίου, οι Τουρκοκύπριοι ένοπλοι στασιαστές εγκατέλειψαν τον οπλισμό και τα πυρομαχικά τους και τραπηκαν εις ατακτον φυγη. Ο ίδιος ο Δώρος Ηλία, υποστήριξε ότι, ολόκληρη επιχείρηση διήρκησε μόνο οκτώ (8) ώρες. 

Πλάνα από τις επιχειρήσεις στον Πενταδάκτυλο. Διακρίνεται σε αρκετά στιγμές ο Δώρος Ηλία

“Όταν ήρθαν οι στρατιωτικοί πάνω (σ.σ στον Πενταδάκτυλο) και είδαν, είπαν ότι αυτή η επιχείρηση θα έπρεπε να διαρκέσει ένα μήνα, με την βοήθεια του πυροβολικού για να επιτευχθεί.” είπε ο Δώρος Ηλία. 

Το μήνυμα που θέλω να στείλε προς τους νέους, είναι να ενδιαφερθούν για τον τόπο τους, διότι αυτοί θα διοικήσουν μια ώρα την Κύπρο μας και οφείλουν να ενδιαφέρονται για να πάει ο τόπος μας μπροστά.”

Η ηρωική δράση του Δώρου Ηλία χαράσσουν την πορεία προς την ελευθερία και θα κρατούν τη μνήμη του για πάντα ζωντανή. 

Η ομάδα της Defence Redefined, εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος. Αιωνία του η μνήμη. 

Διαβάστε επίσης: Βάσος Λυσσαρίδης | Η ζωή του Γιατρού και ο “Λόχος Λυσσαρίδη” που απελευθέρωσε τον Πενταδάκτυλο – Φωτογραφίες

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This