Διεθνές Ταμείο για την Ουκρανία | Προμήθεια πολλαπλών συστημάτων C-UAS CORTEX Typhon από την KONGSBERG
Defence Redefined
Published on 18/08/2023 at 19:13

Η Kongsberg Defense & Aerospace υπέγραψε συμβόλαιο μέσω του Διεθνούς Ταμείου για την Ουκρανία για την παράδοση των συστημάτων έναντι Μη Επανδρωμένων Συστημάτων (Counter Unmanned Aerial Systems / C-UAS), τα οποία θα δωρηθούν στην Ουκρανία.

Η παράδοση αποτελείται από αριθμό συστημάτων τύπου CORTEX Typhon, τα οποία αναπτύχθηκαν για να αντιμετωπίσουν ένα ευρύ φάσμα UAVs με hard-kill λύσεις. Η αξία της σύμβασης είναι 56 εκατομμύρια λίρες.

Το Διεθνές Ταμείο για την Ουκρανία (International Fund for Ukraine – IFU) ιδρύθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο και διεθνείς εταίρους για να εντοπίσει και να αποκτήσει κρίσιμες δυνατότητες και να τις παραδώσει γρήγορα στην Ουκρανία. Η Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεταξύ των εθνών που έχουν συνεισφέρει στο ταμείο.

Διαβάστε επίσης: Teledyne FLIR Defense | Σύμβαση για την προμήθεια 1000 Black Hornet Nano-drones στην Ουκρανία – Φωτογραφίες & VIDEO

Το επίμαχο οπλικό σύστημα εκτιμάται ότι είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο για την καταπολέμηση των UAVs αυτή τη στιγμή με πυρά πολυβόλου, χρησιμοποιώντας μια κάψουλα μάχης όπως αυτή που είναι τοποθετημένη στα άρματα μάχης M1 Abrams

Συγκεκριμένα, το CORTEX Typhon C-UAS βασίζεται σε battle-proven λογισμικό και υλικό από την Teledyne Flir και την Kongsberg, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος επιτήρησης και του τηλεχειριζόμενου οπλικού σταθμού (Remote Weapon Station – RWS) της Kongsberg μαζί με το σύστημα C4I CORTEX Integrated Combat Solution (ICS).

Σχετικά με το RWS, ως βάση του συστήματος CORTEX Typhon, λαμβάνοντας υπόψη την περιγραφή, καθώς και τη φωτογραφία του ίδιου του συστήματος, μιλάμε για το Protector RS4.

Ο εν λόγω σταθμός όπλων έχει ενσωματωθεί σε άρματα μάχης Abrams των ΗΠΑ, σε τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) Stryker, καθώς και μια σειρά από άλλα οχήματα μάχης όπως τα Patria AMV, Mowag Piranha και το THeMIS UGV. Δηλαδή, πρόκειται για μία λύση γνωστή και δοκιμασμένη.

Διαβάστε επίσης: THeMIS | Ο ορισμός του modularity από την Milrem Robotics στην DIMDEX 2022 | Φωτογραφίες και VIDEO

Το Protector RS4 μπορεί να εξοπλιστεί με το βαρύ πολυβόλο M2 Browning, βαρύ πολυβόλο NSV σοβιετικής κατασκευής ή με ελαφρύτερα πολυβόλα M240 ή M249. Η ακρίβεια πυρός διασφαλίζεται από κάμερες ημέρας και θερμικής απεικόνισης, αποστασιόμετρο λέιζερ και ψηφιακό σύστημα ελέγχου πυρός.

Ένα άλλο στοιχείο του συστήματος CORTEX Typhon είναι το CORTEX Integrated Combat Solution. Ένα τέτοιο σύστημα επιτρέψει τον συνδυασμό των δεδομένων όλων των αισθητήρων και των οπλικών συστημάτων σε ένα ενιαίο σύστημα για την αποτελεσματικότερη χρήση του.

Όλα αυτά θα εγκατασταθούν σε γερμανικά οχήματα Dingo 2, τα οποία δώρισε η νορβηγική κυβέρνηση. Τέτοια οχήματα προμηθεύονται ενεργά οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και είναι ήδη γνωστά στον ουκρανικό στρατό.

Διαβάστε επίσης: ATF DINGO 2 | Οι δυνατότητες του οχήματος 4Χ4 και η ελληνική εμπλοκή

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This