Διάσκεψη Μονάχου για την Ασφάλεια 2023 | Ουκρανία και σινοαμερικανική ένταση στην κορυφή της ατζέντας
Defence Redefined
Published on 17/02/2023 at 12:32

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, έναν χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή, και η οξυμένη ένταση μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον αναμένεται να κυριαρχήσουν στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια που ξεκινά σήμερα Παρασκευή.

Περισσότεροι από 150 εκπρόσωποι κυβερνήσεων θα παραστούν στη διάσκεψη που είναι αφιερωμένη στη διεθνή ασφάλεια και διεξάγεται κάθε χρόνο στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι μεταξύ των σημερινών ομιλητών, ενώ στη Διάσκεψη θα απευθυνθεί μέσω βιντεοσύνδεσης ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, καθώς και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επίσης θα παραστούν στη Διάσκεψη.

Φέτος δεν έχουν προσκληθεί αξιωματούχοι από τη Ρωσία και το Ιράν, ενώ οι Δυτικοί ηγέτες αναμένεται να επαναλάβουν τη δέσμευσή τους να στηρίξουν το Κίεβο όσο καιρό χρειαστεί προκειμένου να απωθήσει τη ρωσική εισβολή, τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, που αναμένεται στο Μόναχο, απέκλεισε σε αυτή τη φάση τον τερματισμό του πολέμου μέσω της διπλωματίας, σε συνέντευξή του στον γερμανικό δημοσιογραφικό όμιλο Funke.

Οι δυτικές χώρες στηρίζουν κυρίως το Κίεβο μέσω της παροχής στρατιωτικού εξοπλισμού και με την επιβολή οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Ακόμα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της προετοιμάζονται να υιοθετήσουν νέο μεγάλο πακέτο κυρώσεων γύρω στις 24 Φεβρουαρίου, δήλωσε χθες Πέμπτη η Βικτόρια Νούλαντ αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Εξάλλου οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της G7 θα συναντηθούν αύριο Σάββατο στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Διαβάστε επίσης: BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023 | Συμπεράσματα και παρατηρήσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Φωτογραφίες

Ένταση με την Κίνα

Η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, που οξύνθηκε τον τελευταίο καιρό μετά τον εντοπισμό ενός κινεζικού μπαλονιού στον αμερικανικό εναέριο χώρο, το οποίο τελικά η Ουάσινγκτον κατέρριψε, θα συζητηθεί επίσης.

Το Πεκίνο διαβεβαιώνει ότι το μπαλόνι εξυπηρετούσε ερευνητικούς σκοπούς, κυρίως μετεωρολογικούς και ότι εισήλθε ακούσια στον αμερικανικό εναέριο χώρο. Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, επρόκειτο για κατασκοπευτικό μπαλόνι με σημαντικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Η ένταση αυτή έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία οι Ευρωπαίοι, κυρίως η Γερμανία και η Γαλλία, ελπίζουν να πείσουν την Κίνα, η οποία παραμένει στενή σύμμαχος της Ρωσίας, να ασκήσει πίεση στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ώστε να τερματίσει τον πόλεμο.

Κυρ. Μητσοτάκης: “Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας και πάροχος ενεργειακής ασφάλειας”

Τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή, ως παρόχου ενεργειακής ασφάλειας, αλλά και ως αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου στο νέο γεωπολιτικό τοπίο, που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναμένεται να αναδείξει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις σημερινές επαφές του στην 59η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, σύμφωνα κυβερνητικές πηγές.

Διαβάστε επίσης: Ιράν | Δεν αναγνωρίζει στη Ρωσία την προσάρτηση Κριμαίας και περιοχών της Ουκρανίας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This