Βόρεια Κορέα | Ενισχύει το Ναυτικό της με πυρηνικά – Το μέγεθος του στόλου της και τα νέα όπλα
Andreas Pogiatzi
Published on 08/09/2023 at 15:14

Η Βόρεια Κορέα κατασκεύασε, καθέλκυσε και έθεσε σε υπηρεσία το πρώτο της “υποβρύχιο επίθεσης με τακτικά πυρηνικά όπλα”, στο πλαίσιο των προσπαθειών της με σκοπό να αυξήσει την ισχύ του Πολεμικού Ναυτικού της, μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Στην τελετή στην οποία αποκαλύφθηκε το νέο υποβρύχιο προέδρευσε ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν, για τον οποίο ο εξοπλισμός του ΠΝ της χώρας του ήταν “επείγον καθήκον της εποχής”.

Το νέο οπλικό σύστημα θα ενισχύσει “την πυρηνική αποτροπή” της χώρας “ποιοτικά, ποσοτικά και αλματωδώς”, βελτιώνοντας την “περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια”, σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο. .

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κ. Κιμ τόνισε πως η χώρα του θα κατασκευάσει κι άλλα υποβρύχια, συμπεριλαμβανομένων πυρηνοκίνητων.

Το νέο υποβρύχιο, που βαπτίστηκε Ήρωας Κιμ Κουν Οκ, “ανοίγει νέο κεφάλαιο στην ενίσχυση των ναυτικών δυνάμεων” της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με το KCNA.

Στιγμιότυπο από τη σημερινή τελετή 

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας αναφέρθηκε στο “τακτικό και στρατηγικό σχέδιο για να ενισχύεται συνεχώς” το οπλοστάσιο του Πολεμικού Ναυτικού της Πιονγκγιάνγκ με υποβρύχια και σκάφη επιφανείας και με πυρηνικά όπλα “στο μέλλον”.

Διαβάστε επίσης: Βόρεια Κορέα | Απέτυχε η δεύτερη προσπάθεια εκτόξευσης κατασκοπευτικού δορυφόρου

Ο κ. Κιμ επιθεώρησε το υποβρύχιο χθες, πριν κάνει την πρώτη του έξοδο. Το σκάφος φαίνεται να είναι ένα τροποποιημένο υποβρύχιο κλάσης Romeo με 10 σωλήνες εκτόξευσης, πιθανότατα οπλισμένο με βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ. Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι φαίνεται ότι το νέο υποβρύχιο μπορεί να μην είναι πλήρως λειτουργικό, αλλά δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες.

Τον περασμένο μήνα, ο βορειοκορεάτης ηγέτης κατήγγειλε την ανακοίνωση των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας πως θα διεξάγουν συχνά στρατιωτικά γυμνάσια από κοινού, κάτι που κατ’ αυτόν επιβεβαιώνει πως το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας του πρέπει να γίνει επειγόντως πολύ πιο ισχυρό.

Ο προϋπάρχων στόλος υποβρυχίων θα εκσυγχρονιστεί ώστε να μπορούν να φέρουν τακτικά πυρηνικά όπλα, ανήγγειλε ακόμη.

Το νέο υποβρύχιο εντάσσεται στον στόλο που περιπολεί στα ύδατα μεταξύ της κορεατικής χερσονήσου και της Ιαπωνίας, ανέφερε το KCNA.

Αναλυτές είχαν επισημάνει ενδείξεις πως κατασκευαζόταν υποβρύχιο αρχικά το 2016, ενώ το 2019 κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο αρχηγός του κράτους είχε επιθεωρήσει υπό κατασκευή σκάφος που προσέλκυε την “ιδιαίτερη προσοχή” του.

Εξάλλου, η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει επανειλημμένα σε δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων εκτοξευόμενων από υποβρύχια (SLBMs) και πυραύλων κρουζ επίσης ικανών να εκτοξεύονται από υποβρύχια.

Αύριο Σάββατο η Βόρεια Κορέα εορτάζει την 75η επέτειο της ίδρυσής της.

Τι γνωρίζουμε για το Ναυτικό της Βόρειας Κορέας

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται αμερικανούς αξιωματούχους, η Ναυτική Δύναμη του Λαϊκού Στρατού της Κορέας (KPANF) διαθέτει περίπου 470 σκάφη επιφανείας, συμπεριλαμβανομένων σκαφών εξοπλισμένων με κατευθυνόμενους πυραύλους, πυραυλακάτων, μικρών περιπολικών και σκαφών υποστήριξης πυρός.

Διαθέτει περίπου 70 υποβρύχια, συμπεριλαμβανομένων κατηγορίας Romeo σχεδιασμού της σοβιετικής εποχής και υποβρύχια μικρού μεγέθους.

Το ναυτικό διαθέτει επίσης περίπου 40 σκάφη υποστήριξης και 250 αποβατικά σκάφη.

Το ναυτικό της Βόρειας Κορέας, χωρίζεται σε δύο διοικητικούς στόλους που καλύπτουν τις ανατολικές και δυτικές ακτές της χώρας και περίπου το 60% της δύναμης βρίσκεται νότια της Πιονγκγιάνγκ.

«Η ναυτική δύναμη της Βόρειας Κορέας έχει την ικανότητα να πραγματοποιήσει αιφνιδιαστική επίθεση ανά πάσα στιγμή», σύμφωνα με τη Λευκή Βίβλο Αμυνας 2022 του στρατού της Νότιας Κορέας. «Ωστόσο, η ικανότητά του για επιχειρήσεις βαθέων υδάτων είναι περιορισμένη επειδή η δύναμή του αποτελείται κυρίως από μικρά, ταχύπλοα σκάφη».

Διαβάστε επίσης: Βόρεια Κορέα | Η Πιονγκγιάνγκ επιβεβαιώνει ότι εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο

Τα νέα όπλα της Πιονγκγιάνγκ

Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο η Βόρεια Κορέα δοκίμασε, όπως ανακοίνωσε, ένα επιθετικό μη επανδρωμένο υποβρύχιο με πυρηνικές ικανότητες.

Με το όνομα «Haeil», (σ.σ. τσουνάμι), το νέο σύστημα προορίζεται για μυστικές αποστολές σε εχθρικά ύδατα και για επιθέσεις σε ναυτικές ομάδες κρούσης και μεγάλα επιχειρησιακά λιμάνια με υποβρύχιες εκρήξεις, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι αναλυτές είπαν ότι η επιχειρησιακή ιδέα του όπλου ήταν παρόμοια με τις ρωσικές πυρηνικές τορπίλες Poseidon, μια νέα κατηγορία όπλων που προορίζονται να δημιουργήσουν καταστροφικές, ραδιενεργές εκρήξεις σε παράκτιες περιοχές.

Ωστόσο, μια έκθεση του 38 North με έδρα την Ουάσιγκτον εκείνη την εποχή ανέφερε ότι η αργή ταχύτητα και το περιορισμένο βεληνεκές του όπλου το καθιστούν σημαντικά κατώτερο από τους υπάρχοντες πυρηνικούς βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ.

Τον Αύγουστο, ο Κιμ επιθεώρησε μια νέα κορβέτα κλάσης Amnok, ένα περιπολικό πλοίο που σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ήταν ικανό να εκτοξεύει πυραύλους κρουζ με πυρηνικό φορτίο.

«Τα υποβρύχια τους απλά δεν θα είναι σε θέση να επιβιώσουν όσο οι επίγειες δυνάμεις τους», δήλωσε ο Vann Van Diepen, πρώην ειδικός στα όπλα της κυβέρνησης των ΗΠΑ που συνεργάζεται με την 38 North. «Και θα δυσκολευτούν να αναπτύξουν αρκετούς πυραύλους στη θάλασσα για να κάνουν μεγάλη διαφορά».

Διαβάστε επίσης: Βόρειος Κορέα | Δοκιμές μη επανδρωμένου υποβρύχιου με πυρηνικές δυνατότητες μεταδίδουν τα ελεγχόμενα τοπικά μέσα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This