Βρετανία | Αποκαταστάθηκε η ομαλότητα στην εναέρια κυκλοφορία
Defence Redefined
Published on 30/08/2023 at 15:35

Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα για την εναέρια κυκλοφορία στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση του οποίου πάντως διέταξε την διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας για τους λόγους που οδήγησαν στο μπλακ άουτ της Δευτέρας.

Την ακύρωση, αναβολή ή καθυστέρηση εκατοντάδων πτήσεων προκάλεσε τεχνικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας της Βρετανίας (NATS).

Επί ώρες, οι πτήσεις όχι μόνο από και προς τη Βρετανία, αλλά και αυτές που θα χρησιμοποιούσαν τον εναέριο χώρο της χώρας είχαν μπλοκαριστεί, με αποτέλεσμα χιλιάδες επιβάτες να εγκλωβιστούν στα αεροδρόμια. Η NATS αναγκάστηκε να περιορίσει τη ροή των αεροσκαφών, αφού το πρόβλημα επηρέασε την ικανότητα του συστήματος να επεξεργάζεται αυτόματα σχέδια πτήσεων.

Εξαιτίας αυτού του μπλακ άουτ εκατοντάδες πτήσεις σε όλη τη χώρα ακυρώθηκαν και όσες έγιναν πραγματοποιήθηκαν μετά από μεγάλες καθυστερήσεις, καθηλώνοντας στο έδαφος χιλιάδες επιβάτες. Η ταλαιπωρία ήταν μεγαλύτερη για τις οικογένειες με παιδιά, οι οποίες επέστρεφαν από τις καλοκαιρινές του διακοπές.

Το τεχνικό πρόβλημα επηρέασε το σύστημα σχεδιασμού πτήσεων και ανάγκασε τους αερομεταφορείς να εισάγουν χειροκίνητα τα σχέδια πτήσεων, με αποτέλεσμα διαδοχικές καθυστερήσεις και ακυρώσεις. 

Οι αρχές των αεροπορικών εταιρειών γνωστοποίησαν ότι δεν είχαν αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

Σε επίπεδα που ξεπερνούν τα 110 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να κινηθεί το κόστος για τις αεροπορικές εταιρείες. Την εκτίμηση έκανε στο BBC ο επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) Ουίλι Ουόλς, την ώρα που ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής Εθνικής Υπηρεσίας Εναέριας Κυκλοφορίας (NATS) Μάρτιν Ρολφ διαβεβαίωνε ότι το πρόβλημα διορθώθηκε και δεν θα επανέλθει.

Ο Μάρτιν Ρολφ σημείωσε ότι το τεχνικό πρόβλημα προκλήθηκε από σχέδιο πτήσης που δεν ήταν “επαρκώς τυπικό”. Η Ryanair επέκρινε την NATS για το ότι δεν διέθετε εφεδρικό σύστημα. Οι αεροπορικές εταιρείες αγωνίζονται τώρα να βοηθήσουν για την επιστροφή των ταξιδιωτών.

Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Μαρκ Χάρπερ είπε ότι συνεργάζεται με τη NATS για να βοηθήσει να γίνει διαχείριση στις επηρεαζόμενες πτήσεις και να παρασχεθεί υποστήριξη στους επιβάτες. Ο Ρολφ πρόσθεσε ότι η NATS προσπαθεί να βοηθήσει τις αεροπορικές εταιρείες. 

Πηγή: Euronews

Διαβάστε επίσης: Νόσος Χ | Οι επιστήμονες ετοιμάζουν εμβόλιο για πιθανή επόμενη πανδημία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This