Βουλγαρία – Ρουμανία | “Μερική” είσοδος στη Ζώνη Σένγκεν
Defence Redefined
Published on 01/04/2024 at 08:17

Την Κυριακή, η Βουλγαρία και η Ρουμανία έγιναν μέλη της Ζώνης Σένγκεν, αλλά μόνο για τα ταξίδια που γίνονται αεροπορικώς ή δια θαλάσσης.

Και οι δύο χώρες θα αρχίσουν να εκδίδουν τις δικές τους βίζες Σένγκεν για τρίτες χώρες τη Δευτέρα 1 Απριλίου. Με την προσθήκη Βουλγαρίας και Ρουμανίας, η Ζώνη Σένγκεν έχει πλέον 29 μέλη, εκ των οποίων τα 25 είναι κράτη μέλη της ΕΕ.

Στη Βουλγαρία, τα τέσσερα διεθνή αεροδρόμια – σε Σόφια, Φιλιππούπολη, Βάρνα και Μπουργκάς – είναι έτοιμα να λειτουργήσουν ως μέρος της Ζώνης Σένγκεν από τα μεσάνυχτα της 31ης Μαρτίου.

Στη Ρουμανία, ο νέος τερματικός σταθμός εξωτερικών αναχωρήσεων στο αεροδρόμιο Τιμισοάρα, που ονομάστηκε τερματικός Σένγκεν και εγκαινιάστηκε μία ημέρα πριν την επίσημη ένταξη της Ρουμανίας στη Σένγκεν. 

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Marcel Ciolacu δήλωσε ότι θα ακολουθήσουν μεγάλες επενδύσεις στο λιμάνι της Κωνστάντζα και σε άλλα λιμάνια του Δούναβη.

Για τις χερσαίες μετακινήσεις, ωστόσο, ο έλεγχος των διαβατηρίων θα διατηρηθεί για τους πολίτες Βουλγαρίας και Ρουμανίας, μετά το σχετικό βέτο που έθεσε η Αυστρία.

Η Βιέννη δεν έχει πειστεί ότι Βουλγαρία και Ρουμανία μπορούν να ελέγξουν την παράνομη μετανάστευση, όπως αναφέρει το Euronews.

Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις και η ενίσχυση των μέτρων συνεχίζονται και η κυβέρνηση της Βουλγαρίας εκφράζει αισιοδοξία ότι σύντομα θα καταργηθούν οι έλεγχοι και για τις χερσαίες μετακινήσεις.

Διαβάστε επίσης: Ιστορική συμφωνία | “Στρατιωτική Ζώνη Σένγκεν” από Γερμανία, Πολωνία και Ολλανδία

*Φωτογραφία αρχείου

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This