Ιστορική συμφωνία | “Στρατιωτική Ζώνη Σένγκεν” από Γερμανία, Πολωνία και Ολλανδία
Defence Redefined
Published on 10/02/2024 at 10:27

Γερμανία, Ολλανδία και Πολωνία υπέγραψαν συμφωνία που προβλέπει την ελεύθερη μετακίνηση στρατιωτικών μονάδων και εξοπλισμού μεταξύ των τριών χωρών.

Ονομάζεται “στρατιωτική Ζώνη Σένγκεν”, αποτελεί αίτημα του ΝΑΤΟ εδώ και μήνες και το πρώτο βήμα έγινε από τις τρεις χώρες.

Η εμπειρία του πλήρους κλίμακας πολέμου στην Ουκρανία, η συνειδητοποίηση του πόσο σημαντικό είναι να μετακινηθούν τα συμμαχικά στρατεύματα γρήγορα οδήγησε στο να υπογραφεί η συμφωνία για τη διευκόλυνση της κινητικότητας των στρατευμάτων από την Πολωνία, την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και το Βασίλειο της Ολλανδίας.

Οι τρεις χώρες υπέγραψαν το Μνημόνιο Συνεργασίας στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Άμυνας. 

Στόχος του ΝΑΤΟ είναι η εξάπλωση της στρατιωτικής ζώνης Σένγκεν σε όλη την Ευρώπη.

Στόχος είναι η ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας με προσωπικό και εξοπλισμό από τα λιμάνια της Βόρειας Θάλασσας.

Η πρέσβειρα της Ολλανδίας στην Πολωνία, Daphne Bergsma, τόνισε ότι αυτό είναι το επόμενο βήμα για την ολοκλήρωση, ενώ με τις αυξανόμενες γεωπολιτικές προκλήσεις, έχει γίνει ακόμη πιο σημαντικό να υπάρχει γρήγορη στρατιωτική κινητικότητα και να υπάρχει ομαλή μεταφορά. 

Κατά την ίδια, αυτό ονομάζεται “εναρμονισμένος στρατιωτικός διάδρομος”.  Η συμφωνία των τριών χωρών προβλέπει τη δημιουργία ενός στρατιωτικού διαδρόμου μεταφορών, που θα επιτρέπει στα στρατεύματα και τον εξοπλισμό να μετακινούνται πιο εύκολα.

Θα είναι ένας μηχανισμός που επιτρέπει γρήγορη και αποτελεσματική μεταφορά δυνάμεων, υλικού, εξοπλισμού, πυρομαχικών.

Διαβάστε επίσης: NATO | Τα κράτη μέλη συμφώνησαν να αυξήσουν θεαματικά τον προϋπολογισμό του το 2023

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This