Βουλή | Πέντε νέα εξοπλιστικά προγράμματα εγκρίθηκαν χθες κατά πλειοψηφία
Defence Redefined
Published on 05/07/2022 at 14:45

Το πράσινο φως για την υλοποίηση πέντε νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων έδωσε χθες η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής κατόπιν σχετικής ενημέρωσης του ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου προς τα μέλη της.

Τα προγράμματα, τα οποία εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από τους βουλευτές της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης, αφορούσαν ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), δύο εξοπλιστικά προγράμματα του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) και δύο εξοπλιστικά προγράμματα του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ). 

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ Αριστείδης Αλεξόπουλος.

Διαβάστε επίσης: Ελληνικός Στρατός | Παραλαβή ακόμα 180 τεθωρακισμένων οχημάτων Μ1117 από τις ΗΠΑ

Τα πέντε νέα εξοπλιστικά προγράμματα είναι τα εξής:

  • Προμήθεια 76 Αμφίβιων Τεθωρακισμένων Οχημάτων AAVP-7, από τα αποθέματα του Σώματος των Πεζοναυτών των ΗΠΑ, με κόστος 291 εκατ. ευρώ, μέσω διακρατικής σύμβασης (FMS). Με τα οχήματα αυτά πρόκειται να εξοπλιστεί το σύνολο της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών (24 οχήματα ανά τάγμα πεζοναυτών, το τάγμα υποστηρίξεως και ο Λόχος Στρατηγείου του Σχηματισμού.

Πριν παραδοθούν τα εν λόγω οχήματα θα υποβληθούν σε εργασίες πλήρους ανακατασκευής. Το αναφερόμενο κόστος είναι κατ’ εκτίμηση το μέγιστο με προβλέψεις για εκπαίδευση, όπλα, πυρομαχικά, FOS, δημιουργία ειδικών υποδομών, αλλά εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να εξαντληθεί.

  • Προμήθεια τριών μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV) Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων MQ-9B SeaGuardian και δύο επίγειων σταθμών ελέγχου (GCS/Ground Control Station), καθώς και επιπρόσθετων τεχνικών υπηρεσιών έναντι 388 εκατ. ευρώ, μέσω διακρατικής σύμβασης με τις ΗΠΑ (FMS). Σύμφωνα με πληροφορίες, η προμήθεια δεν αφορά την οπλισμένη έκδοση.
  • Ενεργοποίηση υποπρογράμματος εκποιήσεως 18 μαχητικών αεροπλάνων Mirage 2000BGM/EGM στο πλαίσιο της σύμβασης προμήθειας 18 μαχητικών Rafale. Στην εκποίηση περιλαμβάνονται αεροκινητήρες, εξοπλισμός, απόθεμα ανταλλακτικών, που εκτιμάται ότι μπορούν να αποφέρουν 117 εκατ. ευρώ. 
  • Τεχνικοεφοδιαστική υποστήριξη των κινητήρων των υποβρυχίων Type-209 του Πολεμικού Ναυτικού, έναντι 21 εκατ. ευρώ.
  • Προμήθεια συστημάτων αναγνωρίσεως “Αναγνώρισης Φίλου ή Εχθρού” IFF Mode 5 (IFF/ Identification Friend or Foe) για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού, έναντι 53 εκατ. ευρώ, προς αντικατάσταση των παλαιότερων IFF Mode 4.

Διαβάστε επίσης: ΓΕΣ | Ο Ελληνικός Στρατός παρέλαβε ακόμα 130 τεθωρακισμένα οχήματα M1117 από τις ΗΠΑ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This