ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Αφγανιστάν | Επεισόδιο στο Αεροδρόμιο της Καμπούλ – Τελευταίες Εξελίξεις
Defence Redefined
Published on 23/08/2021 at 11:15

Ανταλλαγή πυρών ξέσπασε ανάμεσα σε μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και άγνωστους επιτιθέμενους στη βόρεια πύλη του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ, σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό στρατό της Γερμανίας.

Μέλος των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκε και άλλα τρία τραυματίστηκαν, σύμφωνα με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του γερμανικού στρατού στο Twitter.

Στη μάχη ενεπλάκησαν οι δυνάμεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας, κατά την ίδια πηγή. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί στις τάξεις του γερμανικού στρατού.

Στο μεταξύ, αξιωματούχος του κινήματος των Ταλιμπάν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ανέφερε ότι τα ξένα στρατεύματα στο Αφγανιστάν δεν έχουν ζητήσει να παραταθεί η προθεσμία της 31ης Αυγούστου που έχει οριστεί για να εγκαταλείψουν τη χώρα της Ασίας.

Παρόλα αυτά, ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των ηγετών των χωρών του G7 την Τρίτη θα προτείνει την παράταση της διορίας για την αμερικανική συνδρομή της επιχείρησης εκκένωσης της Καμπούλ πέρα από την 31η Αυγούστου.

 

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε την Κυριακή ότι γίνονται συζητήσεις για παράταση της επιχείρησης εκκένωσης, προσθέτοντας πάντως ότι ελπίζει κάτι τέτοιο να μη χρειαστεί.

Μιλώντας στο Sky News, πάντως, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν προειδοποίησε ότι παράταση της ξένης στρατιωτικής παρουσίας στην Καμπούλ πέρα από την 31η Αυγούστου για την επιχείρηση εκκένωσης θα σημαίνει «παράταση της κατοχής» και «θα προκαλέσει αντίδραση».

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία από τη βρετανική κυβέρνηση, 5.725 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την Καμπούλ με βρετανικές πτήσεις από τις 13 Αυγούστου και μετά. Από αυτούς οι 3.100 ήταν Αφγανοί. Το Λονδίνο ελπίζει να εκκενώσει ακόμα 6.000 πολίτες από την Καμπούλ αυτή την εβδομάδα.

Το Λονδίνο προωθεί μαζί με τη Γαλλία ψήφισμα για το Αφγανιστάν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Μάλιστα, ο ΟΗΕ παρατηρεί μαζική αύξηση των εσωτερικά εκτοπισμένων στο Αφγανιστάν, καθώς πάνω από 550.000 άνθρωποι στη χώρα εγκατέλειψαν τα χωριά και τις πόλεις τους εξαιτίας των εχθροπραξιών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Αφγανιστάν | Η Θανατηφόρα Πτήση του C-17

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This