Αυστραλία | Επιλέγει το AS21 Redback της Hanwha ως το επόμενο Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης πεζικού
Defence Redefined
Published on 27/07/2023 at 15:58

Η νοτιοκορεατική Hanwha Defense πέτυχε τη νικητήρια προσφορά του διαγωνισμού Land 400 Phase 3 των Αμυντικών Δυνάμεων της Αυστραλίας (Australian Defence Forces – ADF) για το επόμενο Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης (ΤΟΜΑ) πεζικού της με το ΤΟΜΑ AS21 Redback, ξεπερνώντας την ανταγωνιστική προσφορά της Rheinmetall με το αντίστοιχο ΤΟΜΑ KF-41 Lynx.

Η σύμβαση, ωστόσο, θα είναι πολύ μικρότερη από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί, καθώς τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους η Αυστραλιανή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Anthony Albanese ανακοίνωσε ότι μείωσε την επίμαχη προμήθεια IFV από 450 οχήματα σε 129.

Η απόφαση λήφθηκε με βάση την Στρατηγική Αναθεώρηση της Αυστραλίας στην Άμυνα (Defence Strategic Review – DSR), την οποία έλαβε η Αυστραλιανή κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του 2023. Με το πρόγραμμα Land 400 Phase 3, η Αυστραλία επιθυμεί να αντικαταστήσει τον στόλο των τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού M113AS3/4, περίπου 400 από τα οποία παραμένουν στην υπηρεσία του Αυστραλιανού Στρατού.

Με κόστος μεταξύ 5 και 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το έργο LAND 400 Phase 3 θα είναι μία από τις μεγαλύτερες αμυντικές προμήθειες στην ιστορία του Αυστραλιανού Στρατού. Το πρώτο Redback θα παραδοθεί στις αρχές του 2027.

Διαβάστε επίσης: Rheinmetall Lynx KF41 | Αποκαλυπτήρια για το πρώτο από τα τρία Lynx για την Αυστραλία – VIDEO

Σύμφωνα με τον Αυστραλιανό ιστότοπο Defense Connect, το Redback είχε οριακά καλύτερη απόδοση από τον Γερμανό ανταγωνιστή του, το KF-41 Lynx, με το Υπουργείο Άμυνας της Αυστραλίας να επιφορτίζει την κυβέρνηση με την τελική απόφαση, καθώς και τα δύο οχήματα κρίθηκαν επιχειρησιακά κατάλληλα.

Μερικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι το Lynx ήταν το φαβορί για να κερδίσει το πρόγραμμα Land 400 Phase 3, επειδή ο Αυστραλιανός Στρατός είχε ήδη επιλέξει το Boxer 8×8 AFV της Rheinmetall για να αντικαταστήσει τα τροχοφόρα Αυστραλιανά ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα (Australian Light Armoured Vehicles – ASLAV).

Διαβάστε επίσης: KMW | Παρουσίασε την ερπυστριοφόρα έκδοση του τεθωρακισμένου οχήματος πολλαπλών ρόλων Boxer στη EUROSATORY 2022

Το ΤΟΜΑ AS21 Redback είναι μια προηγμένη έκδοση του K21 IFV που βρίσκεται ήδη σε υπηρεσία με τον Στρατό της Νότιας Κορέας. Διαθέτει πύργο EOS T-2000 οπλισμένο με πολυβόλο Bushmaster MK44S 30 χιλ, ομοαξονικό πολυβόλο MAG 58 7,62 χιλ, πολλαπλούς εκτοξευτές καπνογόνων 76 χιλ και δύο εκτοξευτές πυραύλων Spike LR2. Το όχημα προστατεύεται από το σύστημα ενεργητικής προστασίας Iron Fist της Elbit Systems και τροφοδοτείται από έναν οκτακύλινδρο κινητήρα ντίζελ MTU που παράγει 1.000 ίππους.

Το Υπουργείο Άμυνας της Αυστραλίας επέλεξε το Redback και το Lynx για το πρόγραμμα Land 400 Phase 3 τον Σεπτέμβριο του 2019 και υπέγραψε συμβόλαια δραστηριότητας μετριασμού του κινδύνου με τη Hanwha και τη Rheinmetall τον επόμενο μήνα, τα οποία απαιτούσαν την παράδοση τριών δοκιμαστικών οχημάτων από κάθε πλειοδότη. Αυτά παραδόθηκαν στις αρχές του 2021 και η ανακοίνωση του νικητή πλειοδότη είχε αρχικά προγραμματιστεί να ανακοινωθεί το 2022.

Η εγχώρια θυγατρική εταιρεία Hanwha Defence Australia θα κατασκευάσει τα Αυστραλιανά Redbacks σε ένα νέο εργοστάσιο κοντά στο αεροδρόμιο Avalon στο Geelong της Βικτώριας, υποστηρίζοντας τη στρατηγική επιλογή της Αυστραλίας να αναπτύξει τις εγχώριες δυνατότητες παραγωγής αμυντικών συστημάτων.

Διαβάστε επίσης: Αυστραλία | Η ομάδα υπό την ηγεσία της Hanwha Defense παρουσιάζει το ΤΟΜΑ AS21 Redback – VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τεχνολογία προχωράει με γοργούς ρυθμούς και μαζί με αυτήν, οι απαιτήσεις για την κατάρτιση και εκπαίδευση εκείνων…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This