Αρμενία | Ξεκίνησε η παραλαβή γαλλικού εξοπλισμού – Φωνές από το Μπακού κατά της Γαλλίας – Φωτογραφίες
Andreas Pogiatzi
Published on 13/11/2023 at 16:47

Βίντεο και φωτογραφίες που διέρρευσαν σε μέσα ενημέρωσης προσκείμενα στο Αζερμπαϊτζάν, παρουσιάζουν πάνω από 20 γαλλικά θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Arquus Bastion, να εκφορτώνονται στο λιμάνι Πότι στη Γεωργία, για να μεταφερθούν στην Αρμενία. 

Σύμφωνα με τις αναφορές, η Τιφλίδα για αρκετά χρόνια δεν επέτρεπε τη μεταφορά οπλικών συστημάτων στην Αρμενία, μέσω του εδάφους της, εξαιτίας των πιέσεων του Μπακού, ωστόσο μετά την επίσκεψη του Αρμένιου Πρωθυπουργού, Νικόλ Πασινιάν την περασμένη εβδομάδα, φαίνεται ότι η Γεωργία συμφώνησε να επιτρέψει την διέλευση εξοπλισμού, από τα λιμάνια της προς την Αρμενία.  

Στις 23 Οκτωβρίου, η Αρμενία και η Γαλλία υπέγραψαν συμφωνία αμυντικής συνεργασίας στην οποία η γαλλική κυβέρνηση επέτρεψε στις αμυντικές εταιρείες της να εμπορεύονται οπλικά συστήματα στην Αρμενία, συμπεριλαμβανομένων αντιαεροπορικών συστημάτων και παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης σε Αρμένιους στρατιώτες.

Επιπλέον, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη από οπτικό υλικό, η Αρμενία αναμένεται να παραλάβει επίσης περίπου 50 VAB MK3 που κατασκευάζονται από την εταιρεία Arquus Defense.

Διαβάστε επίσης: ARQUUS DEFENSE | Δυναμική παρουσία στην EUROSATORY με καινοτόμα οχήματα μάχης γνώριμα στην Εθνική Φρουρά – VIDEO & Φωτογραφίες

Σφοδρή αντίδραση του Αζερμπαϊτζάν

Το ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν, καταδίκασε έντονα την αποστολή επιθετικών τεθωρακισμένων οχημάτων από τη Γαλλία στην Αρμενία.

Σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, σημείωσε ότι “η μεταφορά του αναφερόμενου στρατιωτικού εξοπλισμού θα χρησιμεύσει στην ενίσχυση των καταστροφικών ενεργειών στην περιοχή και του στρατιωτικού δυναμικού της Αρμενίας που κράτησε μέρος των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν υπό κατοχή για σχεδόν 30 χρόνια και εξακολουθεί να μην απέχει από την επιθετική της πολιτική”.

“Τα βήματα της Γαλλίας, η οποία παρουσιάζεται ως υπέρμαχος του διεθνούς δικαίου και ως χώρα που υποστηρίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, θέτει υπό σοβαρή αμφισβήτηση τις προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων με βάση το σεβασμό και την αναγνώριση της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και τα διεθνή σύνορα των χωρών της περιοχής, εξυπηρετώντας έτσι την αποσταθεροποίηση της κατάστασης», ανέφερε ο Χατζιζάντα.

Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος του Μπακού, ανέφερε ότι “στο πλαίσιο της συκοφαντικής εκστρατείας και των καταστροφικών ενεργειών της Γαλλίας κατά του Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή, αυτά τα βήματα, που προσθέτουν στην πολιτική στρατιωτικοποίησης της Αρμενίας, επιβεβαιώνουν το γεγονός των εσφαλμένων συμφερόντων της Γαλλίας στην περιοχή”.

«Η Αρμενία και η Γαλλία θα πρέπει να τερματίσουν την πολιτική εξοπλισμών και στρατιωτικοποίησης στην περιοχή και επιτέλους να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», επεσήμανε.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε την Αρμενία ως χώρα με την επιθετική πολιτική και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να απόσχει από την παράδοση όπλων στο Ερεβάν. 

Διαβάστε επίσης: Αρμενία – Γαλλία | Ιστορική συμφωνία και πρώτη κίνηση απεξάρτησης από την Ρωσία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This