ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Αρμενία | Δοκιμές για το εγχώριο μη επανδρωμένο όχημα “Scorpion” – Φωτογραφίες & VIDEO

Defence Redefined

Published on 24/12/2021 at 18:00

Η αρμενική εταιρεία Isatech Robotics κατασκεύασε το πρώτο εγχώριο μη επανδρωμένο όχημα εδάφους (Unmanned Ground Vehicle – UGV) με την ονομασία Scorpion IS15, με αξιόλογες προοπτικές για περεταίρω ανάπτυξη.

Το Scorpion είναι ένα μικρό ερπυστριοφόρο UGV βάρους 370 κιλών. Διαθέτει αποστασιόμετρο και λειτουργεί με υποτυπώδη τεχνητή νοημοσύνη (A.I) στη βάση της αρχής της νοημοσύνης του σμήνους (swarm intelligence). 

Ο κύριος έλεγχος της πλατφόρμας πραγματοποιείται εξ αποστάσεως και οι κινήσεις του χειριστή που ελέγχει την κονσόλα συγχρονίζονται με τις ενέργειες της πλατφόρμας. Για παράδειγμα η περιστροφή του κεφαλιού του χειριστή προκαλεί την ανάλογη περιστροφή της κάμερας, η οποία αντιδρά ανάλογα. 

Στα μειονεκτήματα του συστήματος ωστόσο συμπεριλαμβάνονται η μερική αυτονομία στη λήψη αποφάσεων με A.I, ωστόσο το πρόγραμμα είναι ακόμη υπό επεξεργασία και αναμένεται να ξεπεραστούν οι όποιες αδυναμίες. 

Διαβάστε επίσης: Το μη επανδρωμένο όχημα “Small Milos” στην υπηρεσία των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων | Infographics – VIDEO

Το αρμενικό πρωτότυπο UGV αναπτύσσει ταχύτητα έως και 40 χιλιόμετρα την ώρα σε ανώμαλο έδαφος με αυτονομία δράσης μέχρι τα 25 χιλιόμετρα, ενώ διαθέτει συσσωρευτές με διάρκεια έως 5 ημέρες. Το εν λόγω UGV είναι σε θέση να ξεπεράσει υδάτινα εμπόδια βάθους έως και 1 μέτρου και έχει διαστάσεις 120 εκ (μήκος) και 70 εκ (πλάτος). 

Το Scorpion σύμφωνα με τους κατασκευαστές του αντέχει επίσης σε εκρήξεις ναρκών κατά προσωπικού. Το σύστημα δύναται επίσης να επιχειρεί σε δρόμους και σε εσωτερικούς χώρους, να διεξάγει αμυντικές επιχειρήσεις ως κινητό σημείο παροχής πυρών υποστήριξης καθώς και επιχειρήσεις αναγνώρισής σε εχθρικό έδαφος.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, η πλατφόρμα είναι εξοπλισμένη με εκτοξευτή βομβίδων 40 χιλ και ελαφρύ πολυβόλο. Στα θετικά του προγράμματος συγκαταλέγεται ότι οι μηχανικοί χρησιμοποίησαν την αρχή της ανοιχτής αρχιτεκτονικής, η οποία επιτρέπει στη συσκευή να εξοπλιστεί με νέους τύπους όπλων – για παράδειγμα, MANPADS ή/και φλογοβόλα.

Διαβάστε επίσης: DSEI 2021 | Η IAI παρουσιάζει το νέο Rex MK II UGV

Λόγω του γεγονότος ότι τα κύρια εξαρτήματα παράγονται τοπικά και κατασκευάζονται με συναρμολόγηση συγκόλλησης, το κόστος του προϊόντος είναι πολύ μικρό, γεγονός που αναπόφευκτα θα έχει ευεργετική επίδραση στην εμπορική τιμή στο μέλλον. Με άλλα λόγια, το Scorpion έχει όλες τις πιθανότητες να κερδίσει έναν διαγωνισμό στην κατηγορία των επίγειων μη επανδρωμένων συστημάτων μάχης. Σημειώνεται ότι χρειάστηκαν περίπου 5 χρόνια για να αναπτυχθεί το συγκεκριμένο όχημα. 

Ο κατασκευαστής του έργου είναι ο αρχιμηχανικός μιας ιδιωτικής επιχείρησης ονόματι Vahan Isajanyan.

Οι μηχανικοί του Scorpion, βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας για την παραγωγή και χρήση του Scorpion, στις Ένοπλες Δυνάμεις. 

Οι λύσεις που προσφέρουν τα επίγεια μη επανδρωμένα συστήματα μάχης, θα μπορούσαν δυνητικά να εξεταστούν και από το Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας με υποστήριξη των προσπαθειών που καταβάλλουν εγχώριες εταιρείες Έρευνας και Καινοτομίας. Τα συστήματα αυτά (μικρά UGV σε βασικές διαμορφώσεις) πρόκειται για μικρού κόστους σχετικά τεχνολογίες που μπορεί να προσφέρουν αρκετές λύσεις σε επιχειρησιακό επίπεδο με προοπτικές εγχώριας κατασκευής. 

Πρότυπο ενός μικρού μη επανδρωμένου οχήματος εδάφους κατασκευασμένο από την Κυπριακή εταιρεία CYRIC είδαμε και στην έκθεση DEFEA που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα τον περασμένο Ιούλιο.  Σχετικά με αυτό μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο πιο κάτω.

Διαβάστε επίσης: First Responder | Στην DEFEA το μικρό επίγειο όχημα πολλαπλών χρήσεων της CYRIC – Φωτογραφίες & VIDEO

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This