Αμερικανός βουλευτής στα Κατεχόμενα | Καταδικάζει το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών
Defence Redefined
Published on 04/08/2023 at 15:57

Την έντονη αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας προκάλεσε η επίσκεψη του Αμερικανού βουλευτή Πιτ Σέσιονς στα Κατεχόμενα.

Ο ρεπουμπλικάνος βουλευτής από το Τέξας μετέβη στα κατεχόμενα μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου και συναντήθηκε με τον Ερσίν Τατάρ, ο οποίος του μίλησε για “βιώσιμη λύση στη βάση των δύο κρατών”.

Ο Τεξανός πολιτικός διαβεβαίωσε τον “πρόεδρο” της ψευδοβουλής πως θα συνδράμει στις προσπάθειες να ακουστεί η φωνή του τουρκοκυπριακού “λαού”.

Ο Σέσιονς είπε πως η αρχή του σεβασμού και των “δύο λαών” στο νησί είναι σημαντική και δήλωσε ότι απαιτείται κοινή λογική και μεγάλη ηγετικότητα για να επιτευχθεί μια συμφωνία.

Για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και παρέκκλιση από την επίσημη θέση των ΗΠΑ έκανε λόγο το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, η εν λόγω παράνομη μετάβαση αποτελεί συνειδητή επιλογή του ίδιου του βουλευτή, η οποία αντιβαίνει τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προφανώς εξυπηρετεί αλλότριους σκοπούς, όπως η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. 

Στην περίπτωση του κ. Σέσιονς, σε αντίθεση με άλλες, η αποτροπή δεν κατέστη δυνατή λόγω ακριβώς του ιστορικού των σχέσεων του με την Τουρκία.

Κατά την συνάντησή του, μάλιστα, με τον Πιτ Σέσιονς, ο τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις για λύση στη βάση της ΔΔΟ έχουν εξαντληθεί λόγω της νοοτροπίας των Ελληνοκυπρίων, που θεωρεί την Κύπρο ελληνικό νησί.

Διαβάστε επίσης: Κύπρος | “Σύντομα νέες συνεργασίες με τις ΗΠΑ στον τομέα της Άμυνας”

Ο Σέσιονς συναντήθηκε και με τον “πρόεδρο” της ψευδοβουλής Ζορλού Τουρέ που, τον ευχαρίστησε για το κουράγιο του να έρθει στην “τδβκ” και να τους ακούσει, ενώ υποβάλλονται σε εμπάργκο που δεν τους αξίζουν.

Ο Πιτ Σέσιονς ανταπάντησε ότι χαίρεται πάρα πολύ που ακούει τις απόψεις τους, και χαρακτήρισε απολύτως σωστό και δίκαιο να επισκεφθεί τον “βορρά”, αφού έχει επισκεφθεί τον “νότο” στο παρελθόν. Όπως είπε ο Αμερικανός πολιτικός, η “τδβκ” είναι φίλος, ενώ δήλωσε έτοιμος να συμβάλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις προσπάθειες του τουρκοκυπριακού “λαού” να ακουστεί η φωνή του.

Η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε άμεση και στενή επικοινωνία με τις ΗΠΑ και για αυτό το θέμα, έχοντας ως πυξίδα τη διαχρονικά αγαστή τους συνεργασία, η οποία εδράζεται, μεταξύ άλλων, και στην επίσημη θέση αρχών των ΗΠΑ στο Κυπριακό, η οποία παραμένει αμετάβλητη και συνάδει με το διεθνές δίκαιο, καταλήγει η ανακοίνωση του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ – Κύπρος | “Έπεσαν” οι υπογραφές για το πρόγραμμα State Partnership Program – Φωτογραφίες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This