Αλληλοκατηγορίες Μόσχας και Κιέβου για την συντριβή του μεταγωγικού Ilyushin Il-76
Defence Redefined
Published on 26/01/2024 at 14:03

Την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, μεταγωγικό Ilyushin Il-76 συνετρίβη κοντά στο χωριό Γιάμπλαναβα, 45 χιλιόμετρα από τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 74 επιβαίνοντες σε αυτό, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές.

Κατ’ αυτές, 65 ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου που επρόκειτο να ανταλλαχθούν είχαν επιβιβαστεί στο μεταγωγικό, μαζί με εξαμελές πλήρωμα και τρεις ρώσους στρατιωτικούς, που προφανώς φρουρούσαν τους αιχμαλώτους.

Κίεβο και Μόσχα συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται για τη συντριβή μεταγωγικού αεροσκάφους της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας κοντά στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, το μυστήριο που περιβάλλει την οποία παραμένει άλυτο. Οι δυο πλευρές επέμειναν η καθεμιά στην εκδοχή της, ανταλλάσσοντας κατηγορίες, κατά τη διάρκεια της χθεσινής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατόπιν αιτήματος της Μόσχας, την επομένη της συντριβής του αεροσκάφους που μετέφερε, κατά τις ρωσικές αρχές, 65 αιχμαλώτους πολέμου ενόψει της ανταλλαγής τους.

Για έγκλημα προμελετημένο και καλά σχεδιασμένο, έκανε λόγο ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ντμίτρι Παλιάνσκι. Ο ρώσος διπλωμάτης κατηγόρησε τους Ουκρανούς πως έχουν σκοπό να σαμποτάρουν τη διαδικασία ανταλλαγής αιχμαλώτων με τον πλέον βάρβαρο τρόπο, όπως ανέφερε, κι ότι είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν πολίτες της ίδιας της χώρας τους για να υπηρετήσουν γεωπολιτικά συμφέροντα των Δυτικών.

Η ουκρανή αναπληρώτρια πρεσβεύτρια στα Ηνωμένα Έθνη Χριστίνα Χάγιοβισιν διέψευσε τις κατηγορίες του ομολόγου της, αντιτείνοντας πως εάν επιβεβαιωθεί η παρουσία αιχμαλώτων πολέμου στο μεταγωγικό, η Μόσχα θα πρέπει να λογοδοτήσει για αυτή τη νέα παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Διαβάστε επίσης: Επίθεση στο Μπέλγκοροντ – Ρωσικά αντίποινα στο Χάρκοβο – Τουλάχιστον 50 νεκροί συνολικά

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This