“ΑΙΝΕΙΑΣ 2024” | Μεγάλη άσκηση λίγο πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου
Defence Redefined
Published on 05/04/2024 at 08:34

Την μεγάλη τακτική άσκηση πεδίου δασικής πυρκαγιάς με την ονομασία, ΑΙΝΕΙΑΣ 2024 – Υμηττός έλαβε χώρα χθες το πρωί της Πέμπτης.

Η άσκηση, που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε στα όρια του Δήμου Παιανίας με τον Δήμο Αγίας Παρασκευής, στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Κυνηγού των Φιλοσόφων υπό τη διοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής με τη συμμετοχή της Πολιτικής Προστασίας των Δήμων Παιανίας και Αγίας Παρασκευής, της Πυροσβεστικής, του ΣΠΑΥ, του Ερυθρού Σταυρού, του Σωματείου Εθελοντών Βορειοανατολικού Τομέα Υμηττού, του ΕΚΑΒ και άλλων φορέων, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ενεργειών πρόληψης και ετοιμότητας, σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Το σενάριο προέβλεπε πυρκαγιά στη χαράδρα και τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων με την συμμετοχή και εναέριων μέσων για την άμεση αντιμετώπισή της προτού επεκταθεί περαιτέρω. Το σημείο επιλέχτηκε λόγω της εγγύτητας και των δράσεων που φιλοξενεί σε κοντινή απόσταση.

Οι θερμοκρασίες άγγιξαν τους 30 βαθμούς Κελσίου στα τέλη Μαρτίου και μεγάλες δασικές πυρκαγιές ξεσπούν ήδη εβδομάδες νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Για να αντιμετωπίσει την κρίση, η Ελλάδα παρακολουθεί ένα πρόγραμμα 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση του στόλου των βυτιοφόρων της και τη δημιουργία ενός δικτύου αισθητήρων με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη για την ανίχνευση καπνού στα πρώτα στάδια μιας πυρκαγιάς.

Όμως η παράδοση του νέου εξοπλισμού δεν θα ξεκινήσει πριν από το επόμενο έτος, οπότε οι υπεύθυνοι προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις για τη μείωση του χρόνου απόκρισης. Το περασμένο καλοκαίρι, η Ελλάδα βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο με τη χειρότερη πυρκαγιά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πέρυσι, οι πυρκαγιές έκαψαν περίπου 1.750 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Οι παραδόσεις στην Ελλάδα επτά νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών DHC-515 καναδικής κατασκευής, μέρος μεγαλύτερης παραγγελίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από έξι κράτη μέλη, θα ξεκινήσουν το 2027.

Διαβάστε επίσης: Ελλάδα | Υπέγραψε σύμβαση για νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη DHC-515

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This