Έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Θάσος Σοφοκλέους
Defence Redefined
Published on 24/07/2023 at 15:32

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ, Θάσος Σοφοκλέους. Ο Θάσος Σοφοκλέους κατάγεται από την κατεχόμενη Κυθρέα. Ήταν φοιτητής στην Αθήνα όταν μαζί με άλλους Κύπριους συμφοιτητές του αποφάσισαν να αναλάβουν ενεργό δράση για την απελευθέρωση της Κύπρου από την βρετανική αποικιοκρατία και την Ένωση με την Ελλάδα. 

Εκπαιδεύτηκε στον ανταρτοπόλεμο στην Κρήτη και ακολούθως κατέβηκε στην Κύπρο με την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Ανέλαβε αρχικών καθήκοντα υπεύθυνου νεολαίας ενώ μετά από έλεγχο των βρετανών στο σπίτι του, εντάχθηκε στις αντάρτικες ομάδες. Ήταν μέλος της ομάδας του Γρηγόρη Αυξεντίου ενώ ανέλαβε και καθήκοντα Τομεάρχη Πενταδακτύλου. 

Συνελήφθη, βασανίστηκε από τις βρετανικές αρχές και καταδικάστηκε σε ισόβια. Μεταφέρθηκε με άλλους συναγωνιστές του σε φυλακές στην Αγγλία. Εκεί γνωρίστηκαν και με αγωνιστές του Ιρλανδικού απελευθερωτικού κινήματος.

Ο Θάσος Σοφοκλέους διετέλεσε για πολλά χρόνια πρόεδρος των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ ενώ διετέλεσε και βουλευτής. Προχώρησε σε πληθώρα δημοσίων παρεμβάσεων και αρθρογραφίες ενώ έχει εκδώσει βιβλία και ποιητικές συλλογές.

Σε ομιλία του στον πανηγυρικό εορτασμό για την επέτειο της έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, την 1η Απριλίου 2016, μεταξύ άλλων ο Θάσος Σοφοκλέους ανέφερε: 

«Δεν επιτρέπεται η κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρέπει να φύγουν τα Τουρκικά στρατεύματα, να φύγουν όλοι οι έποικοι, να επιστρέψουν οι προσφυγες στα σπίτια και τις περιουσίες τους, να καταργηθούν οι εγγυήσεις, να μην καταστραγηθούν τη χάρτα των Η.Ε και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο που διέπει τη λειτουργία της ενωμένης Ευρώπης. Καλούμε την πολιτική ηγεσία νιώθοντας τον σφυγμό του λαού να παραμείνει ανένδοτη και να μη μας φέρει προς έγκριση σχέδιο που θα αναγκαστούμε να απορρίψουμε.» 

«Έλληνες και Ελληνίδες, οι Έλληνες κατοικούμε σε αυτό το νησί από 3000 και πλέον χρόνια προ Χριστού και δεν είμαστε κατάλοιπα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και οποιουδήποτε άλλου κατακτητή ήρθε και πέρασε. Εμείς είμαστε οι γηγενείς απόγονοι των Αχαιών, του Αγαπήνορα, του Κυφαία, του Πράξανδρου, του Τεύκρου, του Ονήσιλου. Τούτη η γη είναι δική μας, είναι ποτισμένη με το αίμα του λαού μας και σπαρμένη με τα κόκκαλα των προγόνων και των γονιών μας. Θα την υπερασπιστούμε και θα την διεκδικήσουμε με οποιοδήποτε τίμημα. Η 1η του Απρίλη είναι φάρος φωτεινός που φωτίζει τον δρόμο μας.»

Διαβάστε επίσης: Ευαγόρας Παλληκαρίδης | Αντάρτης, ποιητής και μαθητής – Ο τελευταίος απαγχονισθέντας ήρωας της ΕΟΚΑ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This