Ευαγόρας Παλληκαρίδης | Αντάρτης, ποιητής και μαθητής – Ο τελευταίος απαγχονισθέντας ήρωας της ΕΟΚΑ
Defence Redefined
Published on 14/03/2022 at 14:00

Συμπληρώνονται φέτος 65 χρόνια από τον απαγχονισμό του ήρωα αγωνιστή της ΕΟΚΑ στον αγώνα κατά των Βρετανών, του 19χρονου Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης γεννήθηκε στην Τσάδα της Πάφου το 1938. 

Η αγωνιστικότητα χαρακτήριζε τον Ευαγόρα ήδη από πολύ νωρίς, καθώς σε ηλικία 15 ετών κατέβασε την Βρετανική σημαία από το Ιακώβιο Γυμναστήριο στην Πάφο κατά την διάρκεια διαδηλώσεων κατά των εορτασμών για την στέψη της Βασίλισσας Ελισάβετ. Με την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ το 1955, ο Ευαγόρας συμμετέχει σε μαθητικές διαδηλώσεις. Συλλαμβάνεται από του Βρετανούς και μέχρι την ημερομηνία της δίκης, φεύγει για το αντάρτικο. Θα αφήσει πριν φύγει στους συμμαθητές του ένα σημείωμα, όπου τους αποχαιρετά με ένα ποίημα: 

Παλιοί συμμαθηταί,

Αυτή την ώρα κάποιος λείπει ανάμεσά σας, κάποιος που φεύγει αναζητώντας λίγο ελεύθερο αέρα, κάποιος που μπορεί να μη τον ξαναδείτε παρά μόνο νεκρό. Μην κλάψετε στον τάφο του, Δεν κάνει να τον κλαίτε. Λίγα λουλούδια του Μαγιού σκορπάτε του στον τάφο. Του φτάνει αυτό ΜΟΝΑΧΑ.

Θα πάρω μιαν ανηφοριά θα πάρω μονοπάτια

να βρω τα σκαλοπάτια που παν στη Λευτεριά.

Θ΄ αφήσω αδέλφια συγγενείς, τη μάνα, τον πατέρα

μεσ΄ τα λαγκάδια πέρα και στις βουνοπλαγιές.

Ψάχνοντας για τη Λευτεριά θα ΄χω παρέα μόνη

κατάλευκο το χιόνι, βουνά και ρεματιές.

Τώρα κι αν είναι χειμωνιά, θα ΄ρθει το καλοκαίρι

Τη Λευτεριά να φέρει σε πόλεις και χωριά.

Θα πάρω μιαν ανηφοριά θα πάρω μονοπάτια

να βρω τα σκαλοπάτια που παν στη Λευτεριά.

Τα σκαλοπάτια θ΄ ανεβώ, θα μπω σ΄ ενα παλάτι,

το ξέρω θαν απάτη, δεν θαν αληθινό.

Μεσ΄ το παλάτι θα γυρνώ ώσπου να βρω τον θρόνο,

βασίλισσα μια μόνο να κάθεται σ΄ αυτό.

Κόρη πανώρια θα της πω, άνοιξε τα φτερά σου

και πάρε με κοντά σου, μονάχα αυτό ζητώ.

Γειά σας παλιοί συμμαθηταί. Τα τελευταία λόγια τα γράφω σήμερα για σας. Κι όποιος θελήσει για να βρει ένα χαμένο αδελφό, ένα παλιό του φίλο, ας πάρει μιαν ανηφοριά ας πάρει μονοπάτια να βρει τα σκαλοπάτια που παν στη Λευτεριά. Με την ελευθερία μαζί, μπορεί να βρει και μένα. Αν ζω, θα μ΄ βρει εκεί.

Ευαγόρας Παλληκαρίδης.

Ο Ευαγόρας κατά τη διάρκεια της αντάρτικης δράσης του συμμετέχει σε επιχειρήσεις και συνεχίζει παράλληλα να γράφει ποίηση. Ο πόλεμος δεν θα αποκτηνώσει όμως το ήθος και τις αρχές του αντάρτη μαθητή. Χαρακτηριστική είναι η αφήγηση που παραθέτει ο αρχηγός της ΕΟΚΑ, Γεώργιος Γρίβας ΔΙΓΕΝΗΣ, στο βιβλίο του ΧΡΟΝΙΚΟ, όπου συναγωνιστής του Παλληκαρίδη αφηγείται περιστατικό όπου κλήθηκε ο νεαρός αντάρτης να εκτελέσει ένα προδότη. Παρόλο που ο Παλληκαρίδης είχε ρητή εντολή να τον εκτελέσει, εντούτοις συζητά μαζί του ώστε να βεβαιωθεί πλήρως πως είναι ένοχος. Έπειτα, πριν τον εκτελέσει, ζητά συγχώρεση από τον ίδιο τον προδότη. Ακολουθεί το απόσπασμα της αφήγησης:

Ο Ευαγόρας θα συλληφθεί τον Δεκέμβριο του 1956 όπου θα βρεθεί πάνω του ένα γρασαρισμένο οπλοπολυβόλο και γεμιστήρες με σφαίρες. Όταν συνελήφθη και κατηγορήθηκε, δεν λύγισε ο νεαρός αγωνιστής ούτε ικέτεψε για χάρη. Δήλωσε περήφανα:

“Γνωρίζω ότι θα με κρεμάσετε. Ό,τι έκαμα το έκαμα ως Έλλην Κύπριος όστις ζητεί την Ελευθερίαν του. Τίποτα άλλο.”

Καμία έκκληση από την Ελλάδα προς τις Βρετανικές αρχές δεν ήταν αρκετή για να αναβληθεί η εκτέλεση του νεαρού Ευαγόρα. Στο τελευταίο του γράμμα θα γράψει: 

“Θ΄ ακολουθήσω με θάρρος τη μοίρα μου. Ίσως αυτό να ναι το τελευταίο μου γράμμα. Μα πάλι δεν πειράζει. Δεν λυπάμαι για τίποτα. Ας χάσω το κάθε τι. Μια φορά κανείς πεθαίνει. Θα βαδίσω χαρούμενος στην τελευταία μου κατοικία. Τι σήμερα τι αύριο; Όλοι πεθαίνουν μια μέρα. Είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα. Ώρα 7:30. Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου. Η πιο όμορφη ώρα. Μη ρωτάτε γιατί.”

Διαβάστε επίσης: 21 Σεπτεμβρίου 1956 | Απαγχονισμός Στέλιου Μαυρομμάτη, Μιχαήλ Κουτσόφτα και Ανδρέα Παναγίδη

Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης θα εκτελεστεί ξημερώματα της 14ης Μαρτίου 1957. Επιθυμία του ήταν όπως ο ίδιος είναι ο τελευταίος αγωνιστής που εκτελείται. Η ευχή του έγινε πραγματικότητα. Τάφηκε στον χώρο των φυλακών, τον ιερό χώρο που σήμερα στην Κύπρο ονομάζεται “Φυλακισμένα Μνήματα”. 

Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης αποτελεί λαμπρό πρότυπο αγωνιστικότητας και ήθους για τη νέα γενιά. Έλαβες ενεργά μέρος στον ένοπλο αγώνα για Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα όμως παράλληλα η αγνότητα της ηλικίας του, η πίστη του στον Θεό και η κλήση του στην ποίηση δεν άφησε το τραγικό πρόσωπο του πολέμου να τον φθείρει. 

Διαβάστε επίσης: Γρηγόρης Αυξεντίου | Έγινε ολοκαύτωμα από τους Βρετανούς αρνούμενος να παραδοθεί

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This