ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άσκηση “ΚΑΛΥΨΩ” | Επιχειρησιακή Εκπαίδευση στον Αγώνα Κατοικημένων Τόπων και οι ελλείψεις που αποκαλύπτονται – Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 06/02/2021 at 18:51

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), την Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2021, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης στον αγώνα εντός κατοικημένων περιοχών, η 6η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού διεξήγαγε στην περιοχή Λυθροδόντα, άσκηση μικρής κλίμακας με την κωδική ονομασία «ΚΑΛΥΨΩ».

Με την άσκηση «ΚΑΛΥΨΩ» ολοκληρώθηκε η 2η φάση της επιχειρησιακής εκπαίδευσης στον αγώνα κατοικημένων τόπων, στο επίπεδο της Ταξιαρχίας. Το σχολείο είχε διάρκεια τριών εβδομάδων κατά τη διάρκεια των οποίων το προσωπικό εκπαιδεύτηκε στις τακτικές που χρησιμοποιούνται στον συγκεκριμένο τύπο αγώνα.

Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά | Επιχειρησιακές Βολές Μάχης και πολλά άλλα – VIDEO & PHOTOS

Την άσκηση σύμφωνα με την ανακοίνωση παρακολούθησε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς (Ε.Φ), Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης ο οποίος διαπίστωσε το επίπεδο της εκπαίδευσης που έτυχε το προσωπικό κατά τη διάρκεια του σχολείου.

Αριστερά: Μαχητής με γιλέκο μάχης της Ε.Φ και κράνος τύπου Kevlar. Δεξιά: Μαχητής με κράνος τύπου High Cut, ωτοασπίδες, γιλέκο μάχης διαφορετικού τύπου

Από τις φωτογραφίες που αποδέσμευσε το ΓΕΕΦ διακρίνονται ωστόσο οι ελλείψεις της Εθνικής Φρουράς σε σύγχρονο ατομικό εξοπλισμό κάτι το οποίο εδώ και χρόνια δυστυχώς δεν έχει επιλυθεί με εξαίρεση τις Ειδικές Δυνάμεις. 

Τυφέκιο G3A3 με ράβδο picatinny

Συγκεκριμένα το προσωπικό που συμμετείχε διακρίνεται να φέρει ατομικό εξοπλισμό (π.χ. κράνη τύπου High-Cut, plate carriers, γάντια, σκοπευτικά ατομικού οπλισμού κλπ) ο οποίος προφανώς δεν χορηγήθηκε από την υπηρεσία-ως υποχρέωση της- αλλά με ιδιωτική πρωτοβουλία των συμμετεχόντων. 

Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά | Συνεκπαίδευση προσωπικού της Διοίκησης Καταδρομών με Ειδικές Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου – Φωτογραφίες

Η πρωτοβουλία και το ενδιαφέρον τόσο των μονίμων στελεχών αλλά και των Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ), για βελτίωση του ατομικού εξοπλισμού είναι σίγουρα αξιέπαινη ωστόσο η αδυναμία της Εθνικής Φρουράς να προσφέρει τα απαραίτητα εφόδια στο προσωπικό της επικριτέα και αδικαιολόγητη. 

Διακρίνονται τα γιλέκα μάχης και οι φυσιγγιοθήκες διαφορετικού χρωματισμού, το τυφέκιο G3 με αμμώδες βαφή, καταδείκτη laser και σκοπευτική διόπτρα και τα διαφορετικά είδη κρανών

Εν έτη 2021 δεν νοείται για παράδειγμα να υπάρχουν μονάδες πρώτης γραμμής, οι οποίες χορηγούν ενδεικτικά όχι μόνο στους εφέδρους αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις και σε κληρωτούς οπλίτες, κράνη τύπου Μ1, τα οποία χρονολογούνται από εποχής Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Οι γνωστές εξαρτύσεις επίσης αμερικάνικου τύπου ALICE (All-Purpose Lightweight Individual Carrying Equipment) εξακολουθούν να αποτελούν βασικό υλικό ατομικού εξοπλισμού για την πλειοψηφία των μονάδων της Εθνικής Φρουράς ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες αυτές θα έπρεπε να είχαν αντικατασταθεί από σύγχρονα γιλέκα μάχης τα οποία παρέχουν αντιβαλλιστική προστασία, ιδιαίτερα στο προσωπικό που θα κληθεί να επανδρώσει την Προκεχωρημένη Γραμμή Άμυνας (ΠΓΑ).

Η μόνη βελτίωση σε ότι αφορά τον ατομικό εξοπλισμό του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς έγκειται σε χορήγηση πολυχρωματικής παραλλαγής (multicam) και σε σύγχρονα άρβυλα για το σύνολο της ενεργής δύναμης. Θεωρούμε ότι πέραν των όποιων επιτακτικών αναγκών υπάρχουν σε εξοπλιστικά προγράμματα μεγάλου κόστους, το θέμα του ατομικού εξοπλισμού θα πρέπει να επιλυθεί άμεσα, με μια καθολική λύση η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα είδη (πλην οπλισμού), για εκπλήρωση της αποστολής του μαχητή. Σε ότι αφορά την αναβάθμιση ή αλλαγή του ατομικού οπλισμού για το σύνολο της Ε.Φ, αυτό θα μας απασχολήσει σε επόμενο άρθρο.

Διαβάστε επίσης: 

Εξοπλιστικά, επιχειρησιακή ετοιμότητα, προσωπικό και γεωπολιτικές εξελίξεις στην συζήτηση με τον Ηλία Λεοντάρη – VIDEO

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This