ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Άνω κάτω η ιεραρχία στην Εθνική Φρουρά | Απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου ακυρώνει προαγωγές Ανώτατων Αξιωματικών
Defence Redefined
Published on 10/12/2020 at 19:56

Το Διοικητικό Δικαστήριο, με απόφαση του στις 08 Δεκεμβρίου 2020, έκρινε ότι η απόφαση για αποστρατεία ανώτερου Αξιωματικού της Εθνικής Φρουράς ως «ευδοκίμως τερματίσαντας την υπηρεσία του» είναι άκυρη και περαιτέρω ακύρωσε τις προαγωγές τεσσάρων Αξιωματικών βαθμού Ταξιάρχου.

Συγκεκριμένα ο αιτητής, Συνταγματάρχης (ΠΖ) Ζωνιάς αμφισβήτησε την απόφαση για αποστρατεία του και τη νομιμότητα της προαγωγής τεσσάρων Συνταγματαρχών στο βαθμό του Ταξιάρχου, στις 07 Αυγούστου 2020.  Ο Δικαστής του Διοικητικού Δικαστηρίου Ε. Γαβριήλ με βάση τα δεδομένα της υπόθεσης που παρουσιάστηκαν ενώπιον του, έκρινε ότι το Ανώτερο Συμβούλιο Κρίσεων Αξιωματικών δεν αποκάλυψε τους λόγους δημοσίου συμφέροντος για τους οποίους αποφασίστηκε η αποστρατεία του εν λόγω Αξιωματικού. Η γενική και αόριστη αναφορά στις κανονιστικές διατάξεις, δεν αρκεί, αφού δεν επιτρέπει το δικαστικό έλεγχο αναφέρει μεταξύ άλλων στην απόφαση του το Δικαστήριο.

Διαβάστε επίσης: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ | Από 7 Αυγούστου σε ισχύ οι προαγωγές Αξιωματικών του Κυπριακού Στρατού

Σημειώνεται επίσης ότι ο Συνταγματάρχης (ΠΖ) Ζωνιάς ζήτησε με ξεχωριστή προσφυγή την ακύρωση της προαγωγής στο βαθμό του Ταξιάρχου των τεσσάρων Αξιωματικών που προήχθησαν, αλλά οι δύο προσφυγές, συνεκδικάστηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα κατόπιν διατάγματος του Δικαστηρίου. 

Διαβάστε επίσης: Τελετή προς τιμή των Αφυπηρετούντων Αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς | Φωτογραφίες

Με την απόφαση του το Δικαστήριο θέτει πλέον στο προσκήνιο ζήτημα επανεξέτασης των κρίσεων των Αξιωματικών και ενδεχομένως να φέρει τα πάνω κάτω στην ιεραρχία της Εθνικής Φρουράς. Η δημοκρατία ωστόσο διατηρεί εάν επιθυμεί το δικαίωμα έφεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο σε περίπτωση έφεσης θα κληθεί να αποφασίσει τελεσίδικα επί του θέματος.

Συνήγοροι του Συνταγματάρχη Ζωνιά ήταν ο Δρ. Κώστας Παρασκευάς για Δρ. Κώστας Παρασκευάς & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε. και για Πελεκάνος & Πελεκάνου Δ.Ε.Π.Ε. Το πλήρες κείμενο της απόφασης είναι διαθέσιμο εδώ.

*Φωτογραφία αρχείου

Διαβάστε επίσης: 

Από το Χαμόγελο του Παιδιού στα Ελικόπτερα του Ελληνικού Στρατού

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This