ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ | Καλεί σε τερματισμό της βίας και εθνική συμφιλίωση στο Αφγανιστάν
Defence Redefined
Published on 17/08/2021 at 11:20

Σε συνεδρίαση για το θέμα του Αφγανιστάν προχώρησε το Συμβούλιο Ασφαλείας (Σ.Α) του ΟΗΕ την Δευτέρα 16 Αυγούστου, ώστε να συζητηθούν οι περαιτέρω ενέργειες του οργανισμού. Τον συντονισμό της συνεδρίασης ανέλαβε η Ινδία, ενώ μετά την τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, τοποθέτηση έκανε ο εκπρόσωπος του Αφγανιστάν ο οποίος ακόμα διατηρεί τα καθήκοντα του. Στη συνέχεια προχώρησαν σε τοποθετήσεις με τη σειρά οι εκπρόσωποι των μελών με την ακόλουθη σειρά: Εσθονία, Νορβηγία, ΗΠΑ, Γαλλία, ΗΒ, Κένυα, Ιρλανδία, Μεξικό, Ρωσία, Βιετνάμ, Κίνα και Ινδία.

Δείτε ολόκληρη την συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ΕΔΩ

Στην ανακοίνωση του το Σ.Α κάλεσε σε τερματισμό των εχθροπραξιών και στην εγκαθίδρυση αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης μέσω διαλόγου η οποία να φέρει την ενότητα, την αποδοχή, την ασφάλεια όλων των πολιτών και να περιλαμβάνει την ίση αντιπροσώπευση των γυναικών. Η αποκατάσταση της ασφάλειας, της πολιτικής και συνταγματικής τάξης πρέπει να γίνει μέσω μιας διαδικασίας εθνικής συμφιλίωσης που να πηγάζει από τους ίδιους του Αφγανούς.

Όσο αφορά το θέμα της τρομοκρατίας, αναφέρεται πως το έδαφος του Αφγανιστάν δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως ορμητήριο για τρομοκρατικές ενέργειες και ούτε οι Ταλιμπάν ούτε καμία άλλη ομάδα δεν πρέπει να στηρίζει τρομοκρατικές ενέργειες και οργανώσεις.

Κάλεσαν επίσης όλες τις πλευρές να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους δράστες των βίαιων εγκλημάτων που παρατηρούνται σε όλη τη χώρα. Αποφασίστηκε επίσης η ενδυνάμωση της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα σταλεί στη χώρα ενώ τόνισε την ανάγκη προστασίας υγειονομικού προσωπικού και του διπλωματικού προσωπικού της UNAMA (United Nations Assistance Mission in Afghanistan).

Διαβάστε επίσης: Αφγανιστάν | Στη Καμπούλ οι Ταλιμπάν – Συνεδριάζει ο ΟΗΕ   

 

 

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This