Ρωσία | Στρατιωτικός νόμος στις προσαρτημένες περιοχές – Εκρήξεις στο Κίεβο και εκκενώνεται η Χερσώνα
Defence Redefined
Published on 20/10/2022 at 10:09

Την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στις τέσσερις παρανόμως προσαρτημένες περιφέρειες της Ουκρανίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ταυτόχρονα, περιορίζονται οι μετακινήσεις εντός και εκτός οκτώ περιοχών που γειτνιάζουν με τη Ρωσία. 

Νέες εκρήξεις σημειώνονται την ίδια στιγμή στο Κίεβο, ενώ η Μόσχα θέτει σε εφαρμογή επιχείρηση απομάκρυνσης χιλιάδων αμάχων από τη Χερσώνα εν όψει ουκρανικής επίθεσης.

Οι δηλώσεις Πούτιν έγιναν κατά τη διάρκεια του προγραμματισμένου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στη Μόσχα. Αφορούν τις περιφέρειες της Χερσώνας, της Ζαπορίζια, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, οι οποίες προσαρτήθηκαν από τη Ρωσική Ομοσπονδία, αν και δεν ελέγχονται εξ ολοκλήρου από τις ρωσικές δυνάμεις.

O Ρώσος πρόεδρος δεν αναφέρθηκε λεπτομερώς στα μέτρα τα οποία θα ισχύσουν βάσει του στρατιωτικού νόμου. Βάσει νομοθεσίας, πέραν της επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας και περιορισμών σε ταξίδια, μετακινήσεις και συγκεντρώσεις, δύναται να περιλαμβάνουν ισχυρότερη λογοκρισία, απαγόρευση απεργιών, εξαναγκαστική εργασία στην άμυνα, σύμφωνα με τον Κέβιν Ρόθκοκ, δημοσιογράφο στο ανεξάρτητο ρωσικό μέσο ενημέρωσης Meduza.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο Πούτιν ζήτησε επίσης από την κυβέρνησή του να δημιουργήσει ένα ειδικό συντονιστικό συμβούλιο συνεργασίας με τις κατεχόμενες περιοχές υπό τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν, με στόχο να ενισχυθεί η πολεμική προσπάθεια στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: Κλιμάκωση στην Ουκρανία – Βομβαρδισμοί στο Κίεβο – Εμπλοκή Λευκορωσίας

Αμέσως μετά την ομιλία Πούτιν το Κρεμλίνο εξέδωσε διάταγμα με το οποίο ανήγγειλε την έναρξη ισχύος του στρατιωτικού νόμου στα εδάφη από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Εκδόθηκε επίσης διάταγμα που περιορίζει τις μετακινήσεις εντός και εκτός ρωσικών περιοχών που συνορεύουν με την Ουκρανία. Τα μέτρα αφορούν τις επαρχίες Κρασνοντάρ, Μπέλγκοροντ, Μπριάνσκ, Βορόνεζ, Κούρσκ και Ροστόφ, που συνορεύουν με την Ουκρανία, καθώς και στην Κριμαία και την Σεβαστούπολη, τις οποίες η Ρωσία προσάρτησε το 2014.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχαήλο Ποντόλιακ, απέρριψε την κήρυξη από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στρατιωτικού νόμου σε τέσσερις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας ως “ψευδο-νομιμοποίηση της λεηλασίας της περιουσίας των Ουκρανών”.

Διαβάστε επίσης: Έλον Μασκ | Θα συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε την Ουκρανία παρότι το Starlink χάνει χρήματα

Εκρήξεις στο Κίεβο – Οι Ρώσοι απομακρύνουν αμάχους από τη Χερσώνα

Την ώρα των ανακοινώσεων Πούτιν εκρήξεις ακούγονταν στο Κίεβο αφότου ήχησαν οι σειρήνες αεράμυνας. Από τη Δευτέρα, η ουκρανική πρωτεύουσα “σφυροκοπείται” από drone-καμικάζι, οι επιθέσεις  των οποίων έχουν στόχο κυρίως ενεργειακές υποδομές.

Την ίδια στιγμή, ο διορισμένος από τη Μόσχα διοικητής της κατεχόμενης Χερσώνας, Βλαντιμίρ Σάλντο, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η επιχείρηση απομάκρυνσης των κατοίκων εν όψει ουκρανικής επίθεσης. Περίπου 50.000-60.000 κάτοικοι προβλέπεται ότι θα αναχωρήσουν με οργανωμένο τρόπο και θα μεταφερθούν στη Ρωσία και στην αριστερή όχθη του Δνείπερου, κατά δήλωση του ιδίου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS.

Οι πολίτες στη Χερσώνα λαμβάνουν μηνύματα από την διορισμένη από τους Ρώσους διοίκηση με τα οποία καλούνται να εγκαταλείψουν την πόλη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία | Νέος διοικητής για τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία

Από την άλλη, το Κίεβο καλεί τους Ουκρανούς πολίτες να αγνοήσουν τις ρωσικές κινήσεις και να μην εγκαταλείψουν την περιφέρεια. Ο επικεφαλής της ουκρανικής περιφερειακής διοίκησης δηλώνει ότι η Ρωσία θέλει να πάρει τους κατοίκους ομήρους και να τους χρησιμοποιήσει ως ανθρώπινες ασπίδες. Η μεταφορά ή απέλαση αμάχων από κατεχόμενη δύναμη συνιστά έγκλημα πολέμου, τονίζει.

Τέλος να σημειωθεί ότι στο Κίεβο βρίσκεται από το πρωί της Τετάρτης υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ο κ. Δένδιας έγινε δεκτός στο Ουκρανικό Υπουργείο Εξωτερικών από τον ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα. 

Την ώρα μάλιστα της συνάντησης, ήχησαν οι προειδοποιητικές σειρήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός, ο Ουκρανός ομόλογός του και η ελληνική αντιπροσωπεία είναι καλά και βρίσκονται σε καταφύγιο.

Στην ατζέντα βρέθηκαν η κοινοβουλευτική διπλωματία, οι σχέσεις Ελλάδας-Ουκρανίας, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ακαδημαϊκά θέματα και η ελληνική ομογένεια. Ο κ. Δένδιας καταδίκασε πλήρως τον αναθεωρητισμό. Επίσης, ευχαρίστησε την κ. Θεμιστοκλέους για τη συνεισφορά της στις επιχειρήσεις επαναπατρισμού από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων Ελλήνων πολιτών και ομογενών.

Με πληροφορίες από: CNN Greece, Kathimerini

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This