Ουκρανία | Αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ
Defence Redefined
Published on 01/10/2022 at 09:37

Αίτημα για ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ υπέβαλε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως δήλωσε ο ίδιος.

Σε διάγγελμά του λίγο μετά την υπογραφή από τον Ρώσο ομόλογό του της προσάρτησης των κατεχομένων ουκρανικών περιοχών ο Ζελένσκι δήλωσε πως κάνουν το αποφασιστικό βήμα, υπογράφοντας την αίτηση της Ουκρανίας για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Δεν έχει καταστεί σαφές τι ακριβώς σημαίνει η “ταχεία” ένταξη στο ΝΑΤΟ, αφού η συμμετοχή μια χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία προϋποθέτει ομοφωνία των κρατών-μελών.

Σε δηλώσεις του δε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ επεσήμανε πως οι Σύμμαχοι στηρίζουν το δικαίωμα της Ουκρανίας να επιλέξει τον δρόμο που θα ακολουθήσει, αλλά υπενθύμισε ότι η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί ομόφωνα και από τα 30 μέλη του Συμφώνου.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία | Δέσμευση για προστασία των εδαφών που θα προσαρτηθούν μετά τα δημοψηφίσματα – Φόβοι για κλιμάκωση

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει αποδείξει de facto τη συμβατότητά της με τις προδιαγραφές της Συμμαχίας, καθώς αποτελούν πραγματικότητα για την Ουκρανία, στο πεδίο της μάχης και σε όλες τις πτυχές της αλληλεπίδρασής των δύο.

Σημειώνεται ότι στους επτά μήνες που διαρκεί η εισβολή της Ρωσίας στην όμορή της χώρα, η Ουκρανία έχει αλλάξει τα σοβιετικής εποχής οπλικά της συστήματα με νατοϊκό εξοπλισμό, μια διαδικασία που παραμένει εν εξελίξει.

Ο Ζελένσκι συζήτησε την Παρασκευή με τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας του το περαιτέρω σχέδιο της απελευθέρωσης των ουκρανικών εδαφών που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι. Μέσω της εφαρμογής μηνυμάτων Telegram δήλωσε ότι συζήτησαν επίσης το θέμα των προμηθειών όπλων για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, καθώς και ενδεχόμενα περαιτέρω σχέδια της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ δήλωσε ότι συζήτησε με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν την πολεμική κατάσταση στην Ουκρανία και τρόπους ενίσχυσης των στρατιωτικών δυνατοτήτων του Κιέβου. 

Διαβάστε επίσης: Ρωσία | Πυρηνική αποτροπή στις περιοχές που θα προσαρτηθούν – Τελευταία μέρα δημοψηφισμάτων

Στις συνομιλίες, που έλαβαν χώρα ενώ ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ετοιμάζονταν να ανακηρύξει την προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών που καταλήφθηκαν κατά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Ρέζνικοφ είπε ότι ο Όστιν επαναβεβαίωσε την πρόθεση της Ουάσιγκτον να μην αναγνωρίσει τα δημοψηφίσματα που διεξήχθησαν στις τέσσερις ουκρανικές επαρχίες τα οποία το Κιέβο και οι δυτικές κυβερνήσεις χαρακτήρισαν παράνομα και καταναγκαστικά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν αυτήν την εβδομάδα ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει 18 Υψηλής Κινητικότητας Πυραυλικά Συστήματα Πυροβολικού HIMARS πολλαπλών εκτοξευτών μαζί με τα πυρομαχικά που τα συνοδεύουν, διάφορους τύπους συστημάτων επιθετικών drones και συστήματα ραντάρ.

Τέλος, σε διάγγελμά του το βράδυ της Παρασκευής, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας του σχεδιάζει να εθνικοποιήσει όλα τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην ουκρανική επικράτεια. 

Η Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής κατάσχει και δεσμεύει στο έδαφός της τα περιουσιακά στοιχεία φυσικών και νομικών προσώπων. Τον Ιούλιο, για παράδειγμα, δικαστήριο στην περιοχή Κιροβογκράντ δέσμευσε τα περιουσιακά στοιχεία τεσσάρων Ρώσων, η αξία των οποίων υπερέβαινε τα 200 εκ. δολάρια. 

Το δικαστήριο θεώρησε ότι οι Ρώσοι είχαν επιχειρηματικά δικαιώματα σε τρεις εταιρείες που σχετίζονταν μεταξύ τους. Και οι τρεις είχαν προβεί σε πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Τα ονόματα των Ρώσων δεν αναφέρονται, όπως μεταδίδει το Euronews.

Διαβάστε επίσης: Λετονία | Κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη μεθόριο με τη Ρωσία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This