ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Πρέσβης Ελλάδας | Ο καθορισμός της ΑΟΖ, το Κυπριακό και το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου | VIDEO
Defence Redefined
Published on 17/06/2020 at 10:41

Ο καθορισμός αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου είναι μια σύνθετη διαδικασία, με πολλές πολιτικές και νομικές παραμέτρους, ωστόσο υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας, λέει ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Θεοχάρης Λαλάκος. 

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πρέσβης της Ελλάδας αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επικείμενη μετάβαση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια στο Κάιρο για τις σχετικές συνομιλίες, ενώ τονίζει ότι τυχόν συμφωνία των δύο χωρών θα συνιστά «σαφή και νόμιμη απάντηση» στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο. Ο καθορισμός αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου παγίως αποτελεί μέρος της ημερήσιας διάταξης των συζητήσεων των δύο χωρών μας, σημειώνει.

Κληθείς να απαντήσει κατά πόσο υπάρχει ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου στην περιοχή, ο Πρέσβης Λαλάκος εκφράζει την ελπίδα ότι στην Άγκυρα θα πρυτανεύει η λογική, για χάρη της διατήρησης ομαλών σχέσεων με την Αθήνα.

Ερωτηθείς για το Κυπριακό, λέει ότι η προκλητική συμπεριφορά της άλλης πλευράς, τόσο στη θάλασσα, όσο και επί του εδάφους «δεν δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις» εκφράζει όμως την ελπίδα ότι στο μέλλον θα επικρατήσει η σύνεση και συμβιβαστικό πνεύμα.

Σχετικά με την πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία, ο Πρέσβης Λαλάκος σημειώνει ότι πρόκειται για την πρώτη συμφωνία στην ιστορία της Ελλάδας που εμπεριέχει και καθορισμό ΑΟΖ. Η συμφωνία αυτή είναι πολύ σημαντική διότι επιβεβαιώνει, αφ’ ενός, το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες και, αφ’ ετέρου, τη μέση γραμμή της συμφωνίας Ελλάδας – Ιταλίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας των δύο χωρών, λέει.

«Πρέπει να υπογραμμίσω το γεγονός ότι αυτή η συμφωνία αποτελεί υπόδειγμα συνεννόησης και επίλυσης εκκρεμών διμερών διαφορών μεταξύ δύο χωρών, στο πλαίσιο πάντοτε του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Αποτελεί δε έμπρακτη απόδειξη της προσήλωσης της Ελλάδος στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας, σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του δικαίου της θάλασσας και, ειδικότερα, της UNCLOS» της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, λέει ο Πρέσβης της Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας, λέει ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που παγίως αποτελεί μέρος της ημερήσιας διάταξης των συζητήσεων των δύο χωρών. Αυτό, συνεχίζει, επιβεβαιώθηκε πρόσφατα σε ανώτατο επίπεδο και από την Αθήνα και από την Λευκωσία. «Όμως, στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και δη σε μια θαλάσσια περιοχή όπως η Ανατολική Μεσόγειος, υπάρχει μια απαραίτητη αλληλουχία ενεργειών. Πρόσφατα, επετεύχθη συμφωνία με την Ιταλία. Το επόμενο βήμα θα γίνει, όπως είπαμε, μάλλον με την Αίγυπτο» λέει.

Σε συνέχεια του τουρκολυβικού μνημονίου, που υπεγράφη τον περασμένο Νοέμβριο, η Άγκυρα προχωρά με τους σχεδιασμούς της για έρευνες, σε μια έκταση που εκτείνεται νότια της Ρόδου και μέχρι την Κρήτη, ενώ σχετικό αίτημα της Τουρκικής Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου (TPAO) δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην τουρκική εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ερωτηθείς ο Πρέσβης για την ετοιμότητα της Αθήνας να απαντήσει, σε περίπτωση που η Τουρκία κλιμακώσει τις προκλήσεις, λέει ότι το Σύνταγμα της Ελλάδος δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο στην Ελληνική Κυβέρνηση για εκχώρηση εθνικού δικαιώματος.

«Τα εθνικά δικαιώματα δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Αυτό είναι απολύτως σαφές και το αντιλαμβάνονται όλοι μας οι διεθνείς εταίροι. Από πλευράς της, η Τουρκία σφάλλει εάν θεωρεί ότι μέσω της άσκησης πίεσης η Ελλάδα θα υπαναχωρήσει και θα δεχθεί θέσεις που είναι εις βάρος των κυριαρχικών της συμφερόντων» υπογραμμίζει.

Ως προς το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου, απαντά ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια, εκφράζει ωστόσο την ελπίδα ότι «στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική στην Άγκυρα και θα γίνει αντιληπτό ότι η διατήρηση ομαλών σχέσεων με την Ελλάδα είναι προς το συμφέρον της».  

Σε ερώτηση για τον τρόπο με τον οποίο η Αθήνα μπορεί να συνδράμει τις προσπάθειες της Λευκωσίας για τερματισμό των τουρκικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Θεοχάρης Λαλάκος παραπέμπει στις ενέργειες που γίνονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Ελλάδα, σε πλήρη συνεργασία και συντονισμό με την Κύπρο, έχει συμβάλει στη λήψη σημαντικών αποφάσεων στο πλαίσιο της ΕΕ που καταδικάζουν την τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο σε επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ενώ, όπως γνωρίζετε, έχει γίνει ένα πρώτο βήμα και στο θέμα των κυρώσεων της ΕΕ εις βάρος της Τουρκίας» λέει.

Παρόμοια συντονισμένη δράση έχει υπάρξει και σε πρωτεύουσες σημαντικών τρίτων χωρών, ενώ σε περιφερειακό επίπεδο, μέσω της συμμετοχής τους στα τριμερή σχήματα συνεργασίας, Ελλάδα και Κύπρος έχουν αυξήσει τα διπλωματικά τους ερείσματα, σημειώνει.

Διαβάστε επίσης: Υπογράφεται η συμφωνία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία

Ο Πρέσβης της Ελλάδας αναφέρεται και στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδος, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Ισραήλ, όπως και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, που ακολουθεί σε λίγες ημέρες, λέγοντας ότι «αποτελούν έμπρακτη απόδειξη της προστιθέμενης αξίας του τριμερούς σχήματος».

Σε αμφότερες τις επισκέψεις το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο – είτε πρόκειται για την πρόσφατη κίνηση της ΤΡΑΟ να καταθέσει αιτήσεις για αδειοδότηση με σκοπό την έρευνα για υδρογονάνθρακες, είτε για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στις κυπριακές θάλασσες – αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα βασικά ζητήματα των συζητήσεων, σημειώνει.

Ως προς το Κυπριακό και την ανάλυση της Αθήνας για την παρούσα περίοδο, τρία σχεδόν χρόνια μετά την κατάρρευση των συζητήσεων στο Κραν Μοντάνα, ο Πρέσβης Λαλάκος σημειώνει ότι η επίλυση του εθνικού προβλήματος αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. «Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά τις προσπάθειες της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για μια δίκαιη, ισορροπημένη και βιώσιμη λύση, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου, των αποφάσεων του ΟΗΕ και δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης» λέει. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει, η Αθήνα χαιρέτισε ως ένα θετικό βήμα τη συνάντηση του Βερολίνου της  25ης Νοεμβρίου 2019 και έκτοτε παραμένει έτοιμη και διαθέσιμη να συνδράμει τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στις προσπάθειές του για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

 Παράλληλα, ο Πρέσβης της Ελλάδας σημειώνει την ετοιμότητα της Αθήνας να περιφρουρήσει την ακεραιότητά των συνόρων της, όπως έπραξε στον Έβρο από τον περασμένο Φεβρουάριο και εντεύθεν. «Όπως είδαν και οι πιο δύσπιστοι, η Τουρκία, παραβιάζοντας κάθε κανόνα καλής γειτονίας, προχώρησε σε ένα οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, με όχημα τις μεταναστευτικές ροές στα χερσαία μας σύνορα. Έστειλε δεκάδες χιλιάδες κατατρεγμένους προς την Ελλάδα, ζητώντας ανταλλάγματα και παραβιάζοντας κατάφωρα την Κοινή Δήλωση με την ΕΕ» λέει.

Υπενθυμίζει τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για το άνοιγμα των συνόρων, τις δωρεάν μετακινήσεις μεταναστών με λεωφορεία, τις δηλώσεις δουλεμπόρων για δήθεν ανοιχτά σύνορα, αλλά και τις μαρτυρίες όσων έφτασαν στον Έβρο. «Η Ελλάδα και η ΕΕ δεν αποδέχθηκαν αυτή την κατάσταση. Περιφρουρήσαμε την ακεραιότητα της χώρας μας, με γνώμονα και την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κινούμενοι εντός του πλαισίου του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να υπερασπιστεί επιτυχώς τα δικαιώματα της με όπλο τη νομιμότητα και την αποφασιστικότητά της. Το ίδιο είναι έτοιμη να πράξει με την ίδια αυτοπεποίθηση και στο μέλλον, εφόσον χρειασθεί» σημειώνει.

Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This