Πολωνία | Αγοράζει ακόμη 152 αυτοκινούμενα πυροβόλα K9 – Όλες οι πληροφορίες της συμφωνίας
Andreas Pogiatzi
Published on 04/12/2023 at 15:32

Την 1η Δεκεμβρίου 2023, η Πολωνική Υπηρεσία Εξοπλισμών (Agencja Uzbrojenia), ανακοίνωσε ένα σημαντικό συμβόλαιο, αξίας 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τη νοτιοκορεατική εταιρεία Hanwha Defense. 

Η συμφωνία περιλαμβάνει την απόκτηση συνολικά 152 αυτοκινούμενων πυροβόλων K9 Thunder 155χιλ., συμπεριλαμβανομένων έξι μονάδων της έκδοσης K9A1 που θα παραδοθούν έως το 2025 και 146 μονάδες της K9PL (Poland) που έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν μεταξύ 2026 και 2027.

Η σύμβαση περιλαμβάνει όχι μόνο την προμήθεια των αυτοκινούμενων πυροβόλων των 155χιλ., αλλά περιλαμβάνει επίσης ένα πακέτο εκπαίδευσης και υποστήριξης. Επιπλέον, αρκετές χιλιάδες βλήματα των 155χιλ θα παραδοθούν ως μέρος αυτής της συμφωνίας.

Διαβάστε επίσης: Πολωνία | Συνεχίζεται ο εξοπλιστικός πυρετός – Πιθανή αγορά κα F-15EX μετά τα F-35

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης τη μεταφορά τεχνολογίας στην πολωνική αμυντική βιομηχανία, αλλά και συμπαραγωγή συγκεκριμένων δομικών στοιχείων από οντότητες εντός της πολωνικής αμυντικής βιομηχανίας, διευκολύνοντας την ταχεία επίτευξη των επιχειρησιακών δυνατοτήτων που απαιτούνται από τις Πολωνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η Huta Stalowa Wola (HSW), βασικός παράγοντας στον αμυντικό τομέα της Πολωνίας, αναμένεται να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην κάλυψη των απαιτήσεων πυροβολικού του Πολωνικού Στρατού, καθώς έχουν ξεκινήσει συνομιλίες για τη διερεύνηση των πιθανοτήτων αύξησης της προμήθειας των αυτοκινούμενων πυροβόλων Krab 155χιλ. 

Η νέα αγορά εντάσσεται στη συμφωνία-πλαίσιο που είχαν υπογράψει το 2022 Πολωνία και Νότια Κορέα για ένα τεράστιο πακέτο οπλισμού, αρμάτων, αυτοκινούμενων πυροβόλων και αεροσκαφών. Αποτελεί επίσης μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος με στόχο την αντικατάσταση των παλιών αυτοκινούμενων πυροβόλων 2S1 Goździk 122χιλ. που βρίσκονται επί του παρόντος σε υπηρεσία στον Πολωνικό Στρατό. Η αρχική συμφωνία πλαίσιο, της Πολωνίας με την Hanwha Defense που υπογράφηκε στις 27 Ιουλίου 2022 , αφορά την απόκτηση συνολικά 672 αυτοκινούμενων πυροβόλων K9A1 και K9PL.

Διαβάστε επίσης: Πολωνία | Παρουσίαση του πρώτου αεροσκάφους έγκαιρης προειδοποίησης SAAB 340 AEW με ραντάρ Erieye

Η προσπάθεια εκσυγχρονισμού προκύπτει επίσης από τις προκλήσεις της παραγωγής και την ανάγκη τυποποίησης των διαμετρημάτων πυροβολικού εντός του ΝΑΤΟ. Η μετάβαση από τα 122χιλ. στα 155χιλ. εξασφαλίζει καλύτερη διαθεσιμότητα πυρομαχικών και ευθυγραμμίζεται με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

Όσον αφορά το K9PL, προέρχεται από το νοτιοκορεατικό αυτοκινούμενο πυροβόλο K9 Thunder 155χιλ, με βάρος τα 46.300 κιλά, τελική ταχύτητα 67 χλμ/ω και αυτονομία 360χλμ. Περιλαμβάνει σύστημα προειδοποίησης λέιζερ Obra-3, σύστημα πυρηνικής, βιολογικής, χημικής και ραδιολογικής προστασίας (CBRN), εσωτερικά και εξωτερικά συστήματα επικοινωνίας, χειροκίνητο σύστημα πυρός και αυτόματο σύστημα ελέγχου πυρός.

Συγκεκριμένα, ένα μέρος των παραγγελθέντων K9PL θα υποβληθεί σε διαδικασία ενσωμάτωσης εξαρτημάτων από το Krab 155 χιλ, εκ των οποίων δεκαοκτώ μονάδες παραδόθηκαν πρόσφατα στην Ουκρανία. Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη μια στρατηγική πρωτοβουλία για την έναρξη της παραγωγής του Krab II το 2027, με βάση τις εμπειρίες που αποκτήθηκαν στην Ουκρανία, η οποία θα περιλαμβάνει αυξημένη αυτοματοποίηση και μειωμένο αριθμό προσωπικού.

Διαβάστε επίσης: Πολωνία | “Κλειδώνει” τους ουρανούς της με το προηγμένο σύστημα PATRIOT PAC 3+

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This