Πολωνία | Συνεχίζεται ο εξοπλιστικός πυρετός – Πιθανή αγορά κα F-15EX μετά τα F-35
Andreas Pogiatzi
Published on 09/09/2023 at 17:32

Δεν έχει τέλος το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Πολωνίας, η οποία αναμένεται να μετεξελιχθεί σε μια ισχυρότατη στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια. 

Μετά την αγορά των αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35, η Βαρσοβία παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-15EX Eagle II, σύμφωνα με την κατασκευαστρια εταιρεία Boeing.

Σύμφωνα με ανακοίνωση στις 7 Σεπτεμβρίου, η Boeing είναι έτοιμη να προμηθεύσει την Πολωνία με αριθμό μαχητικών F-15EX. Η Βαρσοβία έχει ήδη παραλάβει δύο από αυτά τα μαχητικά και αυτή τη στιγμή σχεδιάζει να αποκτήσει έναν συνολικό στόλο 104 αεροσκαφών. Τον περασμένο μήνα, υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Ινδονησίας ανέλαβε επίσημη δέσμευση για προμήθεια 24 F-15EX (F-15ID). 

Διαβάστε επίσης: Ινδονησία | Η πρώτη χώρα που θα εξοπλιστεί με F-15EX – Τα ποσά και το περιεχόμενο της σύμβασης

«Το ενδιαφέρον της Πολωνίας για το F-15EX επιβεβαιώνει την αφοσίωσή της στην ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητα των στρατιωτικών της δυνάμεων», δήλωσε ο Tim Flood, ανώτερος διευθυντής Παγκόσμιας Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Boeing για την Ευρώπη και την Αμερική. «Το F-15EX προσφέρει ανώτερη διαλειτουργικότητα, δυνατότητα υποστήριξης και οικονομική προσιτότητα μαζί με ένα ισχυρό βιομηχανικό σχέδιο που θα υποστήριζε τον στόχο της Πολωνίας για ανάπτυξη ανεξάρτητων αμυντικών δυνατοτήτων» είπε.

«Το F-15EX είναι το πιο προηγμένο μαχητικό στον κόσμο με απαράμιλλες ικανότητες, επιβιωσημότητα και είναι το κατάλληλο για να ενισχύσει τις ανάγκες ασφάλειας της Πολωνίας», δήλωσε επίσης ο Rob Novotny, διευθυντής Business Development για το πρόγραμμα F-15 της Boeing. «Μέσω της ενισχυμένης διαλειτουργικότητας με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, της ικανότητας για ανάπτυξη τεχνολογίας και μιας οικονομικής διάρκειας ζωής 20.000+ ωρών, η Πολωνία μπορεί να αναμένει ότι το F-15EX θα υπερισχίσει σε υπάρχοντα και μελλοντικά περιβάλλοντα απειλών».

Διαβάστε επίσης: Πολωνία | Αναβάθμιση αντιαεροπορικών δυνατοτήτων – Δεύτερη φάση του προγράμματος WISLA

Το πώς ακριβώς το F-15EX θα μπορούσε να ταιριάζει στα σχέδια εκσυγχρονισμού της Πολωνικής Πολεμικής Αεροπορίας δεν είναι άμεσα σαφές. Προς το παρόν, ο στόλος των μαχητικών αεροσκαφών της Βαρσοβίας, αποτελείται από  F-16C/D Block 52+, MiG-29 Fulcrum και  Su-22 Fitter. Η Πολωνία βρίσκεται επίσης στη διαδικασία απόκτησης των F-35A Joint Strike Fighters και πρόσφατα άρχισε να λαμβάνει τα νοτιοκορεατικά ελαφρά μαχητικά αεροσκάφη FA-50GF. Οι αρχές στην Πολωνία σχεδιάζουν να αποσύρουν τα MiG-29, μερικά από τα οποία έχουν ήδη μεταφερθεί στην Ουκρανία, όπως επίσης και τα Su-22.

Για την Πολωνία, το F-15EX θα μπορούσε να είναι μέρος της προσπάθειας για πιθανή ένταξη της χώρας στις συμφωνίες ανταλλαγής πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, ο στρατός των ΗΠΑ διαθέτει πυρηνικές βόμβες βαρύτητας B61 που είναι αποθηκευμένες σε διάφορες βάσεις σε όλη την Ευρώπη και εφαρμόζει διαδικασίες για τη διάθεση αυτών των όπλων σε ορισμένα μέλη της συμμαχίας σε περίπτωση σοβαρής κρίσης.

Το F-15EX προέρχεται από το F-15E Strike Eagle, το οποίο η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έχει ήδη εγκρίνει για τη χρήση πολλαπλών παραλλαγών των βομβών B61, συμπεριλαμβανομένης της νεότερης έκδοσης B61-12. Τα F-16 που έχουν διαμορφωθεί για να χρησιμοποιούν τους B61, τα οποία αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των σημερινών στόλων του ΝΑΤΟ με ικανότητα πυρηνικής κρούσης, θα μπορούν να χρησιμοποιούν αυτές τις βόμβες μόνο με μη κατευθυνόμενη λειτουργία. 

Διαβάστε επίσης: Πολωνία | Πάνω από το 4% του ΑΕΠ για την άμυνα

Όσον αφορά τις βελτιώσεις στο F-15EX, αυτές περιλαμβάνουν το σύστημα AMBER (Advanced Missile and Bomb Ejector Rack) για τη μεταφορά έως και 22 πυραύλων αέρος-αέρος, σύστημα αναζήτησης-παρακολούθησης υπέρυθρων (Infrared Search & Tracking), προηγμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό και εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου (EW), ραντάρ AESA και αναθεωρημένη δομή με διάρκεια ζωής 20.000 ωρών.

Με πληροφορίες από: The War Zone, Insider

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This