ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους χθες Κυριακή ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «θα αντιδράσουν αποφασιστικά» εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.
“Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε καθαρά ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους να αντιδράσουν αποφασιστικά εάν η Ρωσία εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία”, αναφέρει δελτίο Τύπου που υπογράφεται από την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, την Τζεν Ψάκι.
Ακόμη, ο κ. Μπάιντεν τόνισε τη δέσμευση της Ουάσινγκτον στην αρχή πως “τίποτα” δεν θα αποφασιστεί “για εσάς χωρίς εσάς”, αναφερόμενος στην ανάγκη να συμπεριληφθεί το Κίεβο στις διαπραγματεύσεις της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα για το μέλλον της Ουκρανίας.
“Εκτιμάμε την ακλόνητη υποστήριξη” της Ουκρανίας από πλευράς των ΗΠΑ, ήταν η αντίδραση του κ. Ζελένσκι μέσω Twitter. Πρόσθεσε ότι οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στις “ενέργειες στις οποίες προχωρούν από κοινού η Ουκρανία, οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους για τη διατήρηση της ειρήνης στην Ευρώπη και την αποφυγή της επιδείνωσης της κατάστασης”.
Την Κυριακή 9η και τη Δευτέρα 10η Ιανουαρίου, Ρωσία και ΗΠΑ θα διεξαγάγουν συνομιλίες για την Ουκρανία στη Γενεύη. Οι δύο πλευρές, που θα εκπροσωπηθούν από την αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν και τον ρώσο ομόλογό τους Σεργκέι Ριάμπκοφ, θα συνεχίσουν τις επαφές την Τετάρτη 12η Ιανουαρίου, στο συμβούλιο NATO-Ρωσίας, κατόπιν την Πέμπτη 13η Ιανουαρίου στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Την Παρασκευή, ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε πως προειδοποίησε τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν εναντίον οποιασδήποτε εισβολής στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της βιντεοδιάσκεψής τους την προηγούμενη: “Είπα καθαρά στον πρόεδρο Πούτιν ότι θα υιοθετήσουμε πάρα πολύ σκληρές κυρώσεις και θα αυξήσουμε την πίεσή μας στην Ευρώπη, μαζί με τους συμμάχους μας στο NATO”.
“Ήμασταν σαφείς: δεν μπορεί, επαναλαμβάνω, δεν μπορεί να εισβάλει στην Ουκρανία”, επέμεινε ο κ. Μπάιντεν.
Επρόκειτο για τη δεύτερη συνδιάλεξη των δύο αρχηγών κρατών μέσα σε τρεις εβδομάδες εξαιτίας της κλιμάκωσης των εντάσεων γύρω από την Ουκρανία, με την κινητοποίηση ρωσικών στρατευμάτων στα ανατολικά σύνορα της σήμερα φιλοδυτικής πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.
Διαβάστε επίσης: Μπάιντεν – Πούτιν | Τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών
“Σκληρές κυρώσεις”
Χθες Κυριακή, ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε εξάλλου την «υποστήριξή του στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις στο Ντονμπάς και στην ενεργητική διπλωματία για να προωθηθεί η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ», σύμφωνα με την κυρία Ψάκι.
Δυνάμει των συμφωνιών αυτών, που σύναψαν τα μέρη υπό την αιγίδα της Γαλλίας και της Γερμανίας, η Ουκρανία δέχθηκε να εφαρμόσει πολιτικές μεταρρυθμίσεις και η Ρωσία να τερματίσει την υποστήριξή της στους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.
Η Ουάσινγκτον και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί της κατηγορούν τη Μόσχα ότι απειλή την Ουκρανία με νέα εισβολή, έπειτα από αυτή στην Κριμαία το 2014, και ότι κινεί τα νήματα του πολέμου μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και του ουκρανικού στρατού που ξέσπασε στο Ντονμπάς την ίδια χρονιά. Κάπου 100.000 ρώσοι στρατιώτες συγκεντρώθηκαν γύρω από τα ανατολικά ουκρανικά σύνορα.
Από την άλλη, για τη Μόσχα, η ασφάλεια της Ρωσίας περνάει από την απαγόρευση της διεύρυνσης του NATO προς ανατολάς, που εκλαμβάνει ως υπαρξιακή απειλή, και το τέλος των δυτικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο κ. Πούτιν εξέφρασε “ικανοποίηση” για την συζήτηση που είχε με τον αμερικανό πρόεδρο την Πέμπτη για περίπου πενήντα λεπτά, ενώ σημείωσε πως η επιβολή μαζικών κυρώσεων στη Μόσχα εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία θα αποτελούσε “κολοσσιαίο λάθος”.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ – Ρωσία | Στις 10 Ιανουαρίου οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER
Ρωσία | Δημόσια παραδοχή για συμμετοχή της Βόρεια Κορέας στον πόλεμο με την Ουκρανία στο Κουρσκ
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την προσωπική του ευγνωμοσύνη στον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν για τον ρόλο των στρατιωτών…
Ινδία – Πακιστάν | Νέα ανταλλαγή πυρών μεταξύ των δύο χωρών
Πυρά αντήλλαξαν οι ινδικές και πακιστανικές δυνάμεις κατά μήκος των ντε φάκτο συνόρων ανάμεσα στις δύο χώρες στο Κασμίρ τα…
Εσθονία | Αύξηση αμυντικών δαπανών στο 5,4% του ΑΕΠ
Η Εσθονία ενέκρινε ένα νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει ότι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα υπάρχει πρόσθετη χρηματοδότησης στον τομέα της Άμυνας…
Ρωσία | Δημόσια παραδοχή για συμμετοχή της Βόρεια Κορέας στον πόλεμο με την Ουκρανία στο Κουρσκ
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την προσωπική του ευγνωμοσύνη στον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν για τον ρόλο των στρατιωτών…
SIPRI | Η μεγαλύτερη παγκόσμια αύξηση αμυντικών δαπανών μετά τον ψυχρό πόλεμο – Στην 33η θέση η Ελλάδα
Στην πρώτη θέση βρίσκονται με διαφορά οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), με αμυντικές δαπάνες ύψους 997 δισεκατομμυρίων δολαρίων…
Εθνική Φρουρά | Συμμετοχή στη συνάντηση Αρχηγών των Στρατών της Ευρώπης – Ο οργανισμός FINABEL
Κατά τη Σύνοδο συζητήθηκαν, θέματα ασφάλειας και άμυνας και τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης της διαλειτουργικότητας και της συλλογικής ανταπόκρισης των Χερσαίων Δυνάμεων…
Η αντίστροφη μέτρηση για τη DEFEA – Defence Exhibition Athens 2025 ξεκίνησε!
Η κορυφαία διεθνής έκθεση άμυνας και ασφάλειας έρχεται στις 6-8 Μαΐου 2025 στο Metropolitan Expo Athens…
Virtus | Πρεμιέρα για το VTOL Περιφερόμενο Πυρομαχικό τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης της Ευρωπαϊκής Start-Up Stark
Η ευρωπαϊκή start-up άμυνας Stark παρουσίασε το Virtus, το πρώτο της περιφερόμενο πυρομαχικό με δυνατότητες κάθετης αποπροσγείωσης (VTOL)…
ΥΠΑΜ | Η Νέα Εφεδρεία και ο Θεσμός του Ενεργού Πολίτη-Οπλίτη
Στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα «Αναδιοργάνωση του Θεσμού της Εφεδρείας», που διοργανώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού στην Αίθουσα…