ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ισραήλ – Ιορδανία | Συνεργασία ανταλλάσσοντας ηλιακή ενέργεια με νερό
Defence Redefined
Published on 23/11/2021 at 16:31

Το Ισραήλ και η Ιορδανία υπέγραψαν δήλωση πρόθεσης συνεργασίας που θα επιτρέπει στο χασεμιτικό βασίλειο να παράσχει ηλιακή ενέργεια στο Ισραήλ, το οποίο σε αντάλλαγμα θα παραδίδει αφαλατωμένο νερό στην Ιορδανία, μεγάλο μέρος της επικράτειας της οποίας είναι έρημος, ανακοίνωσε σήμερα η Ισραηλινή Υπουργός Ενέργειας, στην πρώτη συμφωνία τέτοιου είδους μεταξύ των δύο χωρών.

Το έργο προβλέπει την παραγωγή από την Ιορδανία συνολικά 600 μεγαβάτ παραγωγικής ικανότητας ηλιακής ενέργειας που θα εξαχθούν στο Ισραήλ και την αφαλάτωση από το Ισραήλ 200 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού που θα εξαχθούν στην Ιορδανία.

Οι μελέτες σκοπιμότητας θα ξεκινήσουν το 2022, αναφέρει ανακοίνωση της διπλωματικής αποστολής του Ισραήλ στα ΗΑΕ, όπου υπογράφηκε η συμφωνία. Δεν αποφασίστηκε για πόσο χρονικό διάστημα θα εφαρμοστεί η συμφωνία.

Το έγγραφο αυτό, που προετοιμάστηκε υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, υπογράφηκε από τον υπουργό Κλιματικής Αλλαγής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τον Υπουργό ύδατος και άρδευσης της Ιορδανίας και την Υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ και παρουσία του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου για το κλίμα Τζον Κέρι κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας έκθεσης Expo 2020 που διεξάγεται στο Ντουμπάι.

Διαβάστε επίσης: Τετραμερής ΥΠΕΞ | Κοινό ανακοινωθέν με φόντο το Δίκαιο της Θάλασσας και την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων

Τα ΗΑΕ, που έγιναν η πρώτη χώρα του Κόλπου η οποία εξομάλυνε τις σχέσεις με το Ισραήλ πέρυσι, ανακοίνωσε ότι είναι στην ευχάριστη θέση να παίξει έναν ρόλο στη σύνδεση των δύο χωρών, επιδεικνύοντας τα οφέλη της σύναψης των διπλωματικών σχέσεων. “Ολοι οι κάτοικοι της Μέσης Ανατολής θα επωφεληθούν από αυτό το μνημόνιο συνεννόησης και όχι μόνο η Ιορδανία και το Ισραήλ. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς τον κόσμο για το πώς οι χώρες μπορούν να ενεργήσουν από κοινού για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης”, δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Καρίν Ελχαράρ.

Η Ιορδανία, που υπέγραψε ειρηνευτική συμφωνία με το γειτονικό της Ισραήλ το 1994, ανακοίνωσε σήμερα ότι η συμφωνία δεν είναι “νομικά ή τεχνικά” δεσμευτική και το βασίλειο θα προχωρήσει μόνο αν εξασφαλίσει αυτές τις ποσότητες νερού, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υδατος,`Ομαρ Σαλάμαχ.

“Η κλιματική αλλαγή και η εισροή των προσφύγων επιδείνωσαν περαιτέρω τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ιορδανία όσον αφορά το νερό, ωστόσο υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για περιφερειακή συνεργασία που μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της βιωσιμότητας”, δήλωσε ο Ιορδανός Υπουργός Υδατος και Άρδευσης, Μοχάμαντ Αλ-Νατζάρ.

Ένας σταθμός ηλιακής ενέργειας δυναμικότητας 600 μεγαβάτ, ο οποίος σύμφωνα με τον Τύπο θα κατασκευαστεί πιθανότατα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναμένεται να εξάγει την πράσινη ενέργεια στο Ισραήλ. Το εβραϊκό κράτος σε αντάλλαγμα θα παραδίδει 200 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αφαλατωμένου νερού στο βασίλειο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Ιερουσαλήμ | Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες από επίθεση μέλους της Χαμάς

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This