ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ηνωμένο Βασίλειο | «Αμνηστία» σε παραστρατιωτικούς και στρατιώτες που εμπλέκονταν στις Ταραχές της Β. Ιρλανδίας
Defence Redefined
Published on 14/07/2021 at 17:40

Η βρετανική Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στην ουσία τερματίζει κάθε ποινική δίωξη που αφορά εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά την περίοδο των «Ταραχών» στη Βόρεια Ιρλανδία, δηλαδή από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 έως την ειρηνευτική συμφωνία της Μ. Παρασκευής του 1998.

Η απόφαση προβλέπει παραγραφή των αδικημάτων προ του 1998 και έχει χαρακτηριστεί ως ντε φάκτο αμνηστία τόσο για τους Βορειοϊρλανδούς παραστρατιωτικούς όσο και για Βρετανούς στρατιώτες που αντιμετωπίζουν κατηγορίες.

Κάνοντας τη σχετική ανακοίνωση στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας Μπράντον Λιούις αναγνώρισε ότι η απόφαση θα είναι δύσκολο να γίνει δεκτή από μερικούς εμπλεκόμενους.

Εξήγησε όμως ότι η απόφαση αποσκοπεί στην ευκολότερη άντληση πληροφοριών για τις ακριβείς συνθήκες θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού πολλών ανθρώπων εκείνη την περίοδο. Για το σκοπό αυτό θα συσταθεί και ένα νέο ανεξάρτητο σώμα συλλογής πληροφοριών.

Ο κ. Λιούις είπε επίσης ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσει η Β. Ιρλανδία στο δρόμο της συμφιλίωσης.

Η κίνηση της βρετανικής Κυβέρνησης υπαγορεύεται κυρίως από την εκπεφρασμένη πρόθεση να τερματιστούν οι διώξεις κατά Βρετανών στρατιωτών που υπηρετούσαν στη Β. Ιρλανδία.

Είναι πάντως μια κίνηση που βρίσκει αντίθετα και τα πέντε μεγαλύτερα κόμματα της Β. Ιρλανδίας όσο και την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Ο νέος ηγέτης του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) σερ Τζέφρι Ντόναλντσον είπε ότι η απόφαση «θα απορριφθεί από όποιον στη Βόρεια Ιρλανδία υποστηρίζει τη δικαιοσύνη και το κράτος δίκαιου».

Διαβάστε επίσης: H Γαλλία ζήτησε από όλους τους πολίτες της να φύγουν από το Αφγανιστάν

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This