ΙΣΤΟΡΙΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

ΕΛΔΥΚ | Σαν σήμερα το 1959 ιδρύεται η Ελληνική Δύναμη Κύπρου
Defence Redefined
Published on 20/11/2021 at 18:30

Σαν σήμερα, στις 20 Νοεμβρίου 1959, συγκροτείται η Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) στον Άγιο Στέφανο Αττικής (Μπογιάτι), μετά την υπογραφή της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στις 16 Αυγούστου του 1960 οι δυνάμεις της ΕΛΔΥΚ αποβιβάστηκαν στο Λιμάνι της Αμμοχώστου με το αρματαγωγό “Αλιάκμων”. Η ΕΛΔΥΚ αποτελούνταν από τη Διοίκηση, το Επιτελείο, το 1ο και 2ο Τάγμα Πεζικού, το Λόχο Υποστήριξης και Λόχο Διοίκησης. Το σύνολο της ήταν 950 αξιωματικοί και οπλίτες. Η εγκατάσταση της ήταν σε στρατόπεδο δυτικά της Λευκωσίας στον οικισμό Γερόλακκος και υπαγόταν στο Τριμερές Στρατηγείο.

Κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974, η πρώτη βόμβα που έπεσε στο νησί χτύπησε το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ. Σκότωσε και τραυμάτισε προσωπικό, κατέστρεψε την Αίθουσα Επιχειρήσεων του στρατοπέδου, το Διοικητήριο, παραπλήσιες αίθουσες, οχήματα, καθώς και τα δίκτυα ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών. Η δεύτερη βόμβα κατέστρεψε το κτήριο του Λόχου Βαρέων Όπλων και του Κέντρου Επικοινωνιών και ακόμα περισσότερα οχήματα του στρατοπέδου.

Kατά τη διάρκεια των μαχών, η ΕΛΔΥΚ πραγματοποίησε μαζί με την Εθνική Φρουρά σημαντική πολεμική δράση κατά των Τούρκων εισβολέων και συμμετείχε σε πολλές μάχες μεταξύ των οποίων σημαντικότερες θεωρούνται η επίθεση κατά του ισχυρού τουρκοκυπριακού θύλακα στο Κιόνελι (20 – 21 Ιουλίου) που υπεράσπιζαν η ΤΟΥΡΔΥΚ, τουρκικά αεραγήματα και Τουρκοκύπριοι ένοπλοι, η μάχη της διάβασης της Βασιλείας (7 Αυγούστου) και η υπεράσπιση του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ στον Γερόλακκο (14 – 16 Αυγούστου).

Το κόστος της ΕΛΔΥΚ σε ανθρώπινες απώλειες κατά την τουρκική εισβολή, ήταν σαράντα επτά νεκροί και πενήντα οχτώ αγνοούμενοι.

Η ΕΛΔΥΚ αποτελεί τη μόνιμη στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας στην Κύπρο. Ανέκαθεν η ΕΛΔΥΚ εθεωρείτο και συνεχίζει να θεωρείται μέχρι σήμερα, ένα από τα πιο μάχιμα τμήματα του ελληνικού Στρατού και αποτελεί παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, ενώ χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από το σύνολο των Ελληνοκυπρίων.

Διαβάστε επίσης: Κύπρος | 38 έτη από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ανακήρυξη ψευδοκράτους και Ελληνικά F-5 | Συγκλονιστική μαρτυρία του Υποπτέραρχου ε.α. Γαβριήλ Δημητρίου

Ανακήρυξη ψευδοκράτους και Ελληνικά F-5 | Συγκλονιστική μαρτυρία του Υποπτέραρχου ε.α. Γαβριήλ Δημητρίου

Η μαρτυρία αφορά την προσγείωση των Ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-5 στην Κύπρο την ημέρα όπου η Τουρκία ανακήρυξε παράνομα την αποσχιστική οντότητα του ψευδοκράτους…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This