ΑΜΥΝΑ
ΑΜΥΝΑ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Τον εκσυγχρονισμό των εκτοξευτών M270 με στόχο την επιχειρησιακή τους αξιοποίηση έως και το 2050, ανακοίνωσε η Lockheed Martin.
Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτή η κρίσιμη ικανότητα θα προσφέρει στην Ελλάδα προσαρμοσμένες βελτιώσεις, επιτρέποντας στο σύστημα να εκτοξεύει πυρομαχικά επόμενης γενιάς παρέχοντας παράλληλα διαλειτουργικότητα με λοιπούς χρήστες του συστήματος.
We’re modernising the M270 launcher for service through to 2050. This critical capability will provide Greece with tailor-made enhancements, enabling the system to fire the newest next-gen munitions and offer interoperability with partner nations.
— Lockheed Martin Europe (@LMEuropeNews) December 2, 2021
Το πυραυλικό σύστημα MLRS (Multiple Launch Rocket System) κατασκευάζεται από την Lockheed Martin Missiles και υπηρετεί στον αμερικανικό στρατό και σε 14 ακόμη χώρες, το Μπαχρέιν, την Δανία, Γαλλία, Ελλάδα, Γερμανία, το Ισραήλ, την Ιταλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ολλανδία, Νορβηγία, Τουρκία και τη Μεγάλη Βρετανία.
Το σύστημα κατασκευάζεται και στην Ευρώπη μέσω ενός σχήματος συνεργασίας από γαλλικές, γερμανικές, ιταλικές και αγγλικές εταιρείες, ενώ η αξία του έχει αποδειχθεί και επανειλημμένα στα πεδία των μαχών.
Το MLRS πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευέλικτο, αυτόματο σύστημα που βασίζεται στην οπλική πλατφόρμα M270, εκτοξεύοντας πυραύλους εδάφους – εδάφους και τους γνωστούς Army Tactical Missile System (ATACMS).
Διαβάστε επίσης: MLRS Tamnava | Μεγάλη ισχύς πυρός με δυνατότητα βολής ρουκετών 122 και 262 χιλιοστών
O εκσυγχρονισμός των ελληνικών πυραυλικών συστημάτων M-270 MLRS συγκαταλέγεται στα πλέον σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ) και συγκεκριμένα του Πυροβολικού Μάχης. Τα εν λόγω οπλικά συστήματα προσφέρουν όγκο πυρός σε μεγάλες αποστάσεις αξιοποιώντας τους πυραύλους MGM-140 ATACMS, οι οποίοι δύνανται να πλήττουν τα “κέντρα βάρους” του αντιπάλου.
Η επιχειρησιακή αξιοποίηση των ελληνικών M-270 MLRS σε συνδυασμό με τα βλήματα MGM-140 ATACMS προσφέρει δυνατότητα προσβολής ναυστάθμων και αεροπορικών βάσεων της Τουρκίας από τα νησιά του Αιγαίου καθώς και πλειάδας άλλων στόχων ζωτικής σημασίας για τον εχθρό όπως συγκεντρώσεις προσωπικού και υλικού καθώς και αποβατικά μέσα.
Διαβάστε επίσης: Η Lockheed Martin κερδίζει συμβόλαιο 10,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό του F-22
Ο Πολλαπλός Εκτοξευτής Πυροβολικού (ΠΕΠ) M-270 MLRS αποτελείται από το Σύστημα Εκτόξευσης και Επαναγέμισης (Launcher Loader Module – LLM) Μ-269 και το Ερπυστριοφόρο Όχημα-Φορέα (Tracked Carrier Vehicle – TCV) Μ-993. Το LLM είναι η αυτόνομη πλατφόρμα σκόπευσης, εκτόξευσης και επαναγέμισης, ενώ το TCV, βασισμένο στο πήγμα του Μ2/Μ3 “Bradley” ICV/CFV, εξασφαλίζει τη γρήγορη μετακίνηση του συστήματος και την προστασία του πληρώματος.
Το σύστημα υπηρετείται από τριμελές πλήρωμα (οδηγός, πυροβολητής, αρχηγός στοιχείου). Tο MLRS εκτοξεύει ρουκέτες των 8,9 ιντσών/227 χιλ που φορτώνονται συναρμολογημένες, ελεγμένες και συσκευασμένες σε εξαπλό φορέα (Launch Pot Container – LPC). Η κάθε ρουκέτα είναι ασφαλισμένη μέσα σε ένα σωλήνα από fiberglass, ο οποίος αποτελεί και τον σωλήνα εκτόξευσης, ενώ παράλληλα προστατεύει τη ρουκέτα από τις καιρικές συνθήκες. Τα LLM του MLRS γεμίζουν είτε με δύο LPC (12 ρουκέτες), είτε με δύο ATACMS. O ίδιος εκτοξευτής δεν μπορεί να εκτοξεύσει παράλληλα ρουκέτες και πύραυλο, αλλά λειτουργεί ως αρθρωτό σύστημα με αλλαγή των κάνιστρων του.
Με πληροφορίες από: Lockheed Martin, ΓΕΣ, defenceredefined.com.cy
Διαβάστε επίσης: Εκσυγχρονισμός του πολλαπλού εκτοξευτή “Oganj” για Σερβικές Ένοπλες Δυνάμεις | VIDEO-PHOTOS
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER
DEFEA 2023 | Η νεοφυής Lambda (λ) Automata εντυπωσίασε με τις πρωτοποριακές αυτόνομες λύσεις επιτήρησης
Στη φετινή Διεθνή Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2023, μία από τις συμμετοχές που ξεχώρισε ήταν η ελληνική νεοφυής (start up) επιχείρηση…
DEFEA 2023 | Παρθενική συμμετοχή για την TATRA στη μεγάλη Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας
Η Τσεχική Δημοκρατία εκπροσωπήθηκε επίσημα στη φετινή Έκθεση Άμυνας Έκθεσης DEFEA 2023 με εθνικό περίπτερο από πλειάδα…
Ταϊβάν | Ανταλλαγή δεδομένων μέσω UAVs με ΗΠΑ και Ιαπωνία σε πραγματικό χρόνο
Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, της Ταϊβάν και της Ιαπωνίας θα ανταλλάσσουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από μη επανδρωμένα αεροσκάφη…
DEFEA 2023 | Η νεοφυής Lambda (λ) Automata εντυπωσίασε με τις πρωτοποριακές αυτόνομες λύσεις επιτήρησης
Στη φετινή Διεθνή Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2023, μία από τις συμμετοχές που ξεχώρισε ήταν η ελληνική νεοφυής (start up) επιχείρηση…
ΕΕ | Πρώτο βήμα για την αλλαγή της πολιτικής μετανάστευσης
Ένα ιστορικό πρώτο βήμα για την αλλαγή της πολιτικής μετανάστευσης της Ε.Ε. καθώς ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία…
EDA | Άσκηση επί Χάρτου και νέα μελέτη επικεντρώνονται στην προστασία κρίσιμων ενεργειακών υποδομών
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (European Defence Agency – EDA), θέλοντας να συμβάλει περεταίρω στην ασφάλεια της ΕΕ…
Τουρκία | Ο νέος προσωρινος αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων – Υπηρεσία στην Κύπρο και στην Στρατιά Αιγαίου
Μεταξύ άλλων, έχει υπηρετήσει στις κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο και στη λεγόμενη “Στρατιά Αιγαίου”…
ΗΠΑ | Επιστολή βουλευτών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων για τα F-16 της Τουρκίας – Να μην χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας
Τη θέση ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να συνεχίσει να εμποδίζει την πώληση των F-16 στην Τουρκία έως ότου η αμερικανική κυβέρνηση πιστοποιήσει ότι…
DEFEA 2023 | Παρθενική συμμετοχή για την TATRA στη μεγάλη Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας
Η Τσεχική Δημοκρατία εκπροσωπήθηκε επίσημα στη φετινή Έκθεση Άμυνας Έκθεσης DEFEA 2023 με εθνικό περίπτερο από πλειάδα…