ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Νέο πλαίσιο στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις θέτει το “νομοσχέδιο Μενέντεζ – Ρούμπιο” που υπερψηφίστηκε με με ισχυρή διακομματική υποστήριξη στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του αμερικανικού Πενταγώνου, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και η αμυντική συμφωνία των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα.
Η ψήφιση του νομοσχεδίου έρχεται μετά την υπογραφή της τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας τον Οκτώβριο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκο Δένδια και Άντονι Μπλίνκεν.
Την πρόταση για την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, με την πρόταση για το νομοσχέδιο “U.S.-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act 2021” (“Αμερικανοελληνική αμυντική και διακοινοβουλευτική συνεργασία”) προώθησε τον Ιούνιο ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, διαχρονικός υποστηρικτής της Ελλάδας και των ελληνικών θέσεων.
Υπενθυμίζεται πως το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ είχε υπογραμμιστεί και κατά την επίσκεψη του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ στην Ελλάδα τον Αύγουστο και τις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Δένδια.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη σημαίνει ότι το νομοσχέδιο Μενέντεζ γίνεται αυτόματα νόμος του κράτους μαζί με την υπογραφή του προϋπολογισμού από τον πρόεδρο Μπάιντεν. Πρόκειται για το δεύτερο νομοσχέδιο ελληνικού ενδιαφέροντος που καταφέρνει να περάσει στο αμερικανικό Κογκρέσο μέσα στα δύο τελευταία χρόνια.
Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ | Στη Γερουσία το νομοσχέδιο Μενέντεζ για αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα
“Σπουδαία μέρα για την Ελλάδα και τις ΗΠΑ” σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε αναρτήσεις του στο twitter αναφερόμενος στην ψήφιση της Αμερικανοελληνικής Αμυντικής και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης.
“Ευχαριστούμε τον Γερουσιαστή Μενέντεζ και τους φίλους μας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για την υιοθέτηση της Αμερικανοελληνικής Αμυντικής και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης!” ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
“Ο ρόλος της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ισχυρότερος από ποτέ και η συνεργασία στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 (Ελλάδα-Ισραήλ-Κύπρος και ΗΠΑ) θα συμβάλλει στην περιφερειακή ειρήνη και τη σταθερότητα”.
Η υλοποίησή του νομοσχεδίου που υποστηρίζεται διακομματικά από το Κογκρέσο, θα μπορούσε να οδηγήσει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε άλλο επίπεδο, τόσο στο στρατιωτικό πεδίο, όσο και στο διπλωματικό. Στο νομοσχέδιο:
- Τονίζεται η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στη στήριξη της ασφάλειας και της ευημερίας της.
- Στηρίζει το σχήμα συνεργασίας 3+1 μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι υπήρξε ένα επιτυχημένο φόρουμ συνεργασίας σε ενεργειακά ζητήματα και θα πρέπει να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος για τα μέλη.
- Ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες όπως αυξήσουν και εμβαθύνουν τις προσπάθειες να συνεργαστούν και να υποστηρίξουν τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού στρατού.
- Υπογραμμίζει ότι οι ναυτικές συνεργασίες με την Ελλάδα στον κόλπο της Σούδας και στην Αλεξανδρούπολη είναι αμοιβαία επωφελείς για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.
- Οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα πρέπει, κατά περίπτωση, να υποστηρίξουν την πώληση των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα.
- Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να υποστηρίξει κοινές ασκήσεις συνεργασίας για τη θαλάσσια ασφάλεια με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ.
- Ιδιωτικές επενδύσεις σε στρατηγικά έργα υποδομής στην Ελλάδα
Διαβάστε επίσης: Μενέντεζ προς ΥΠΕΘΑ | Έχετε ειρήνη μέσω της ισχύος
Στο νόμο αναφέρονται και τα εξής:
- Η παράταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) με την Ελλάδα για περίοδο πέντε ετών περιλαμβάνει εμβάθυνση των εταιρικών σχέσεων σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα και αποτελεί μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη.
- Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να ιδρύσει το Ενεργειακό Κέντρο ΗΠΑ-Ανατολικής Μεσογείου, όπως εξουσιοδοτείται από το άρθρο 204 του Νόμου για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο (EastMed Act) του 2019.
- Είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεχίσει η Ελλάδα να απομακρύνει τον στρατιωτικό εξοπλισμό της από πλατφόρμες και οπλικά συστήματα ρωσικής παραγωγής μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Κινήτρων Ανακεφαλαιοποίησης (ERIP) με χρηματοδότηση για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Κινήτρων Ανακεφαλαίωσης
We welcome tdy's adoption of the US-Greece Defence & Inter-Parliamentary Partnership Act, which recognizes 🇬🇷's strategic importance as a pillar of stability in the region, 🇺🇸's commitment to 🇬🇷's security &prosperity and the paramount importance of the 🇬🇷&🇺🇸strategic partnership
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) December 15, 2021
Τη σημερινή ψήφιση του νομοσχεδίου για την “Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ-Ελλάδος”, το οποίο αναγνωρίζει τη στρατηγική σημασία της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, τη δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια και ευημερία της Ελλάδας και την ύψιστη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών, χαιρετίζει μέσω Twitter το υπουργείο Εξωτερικών.
Επίσης, εκφράζει βαθύτατη εκτίμηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου, το οποίο αποδεικνύει τη μοναδική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας, καθώς και τη βαθιά ευγνωμοσύνη για τη δικομματική υποστήριξη που έλαβε και ιδιαίτερα προς τους εισηγητές του νομοσχεδίου στη Γερουσία των ΗΠΑ, γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο, καθώς και στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, βουλευτές T.Deutch & G.Bilirakis.
Με πληροφορίες από: Υπουργείο Εξωτερικών, ΑΠΕ ΜΠΕ, defenceredefined.com.cy
Διαβάστε επίσης: MDCA | Υπογραφή του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER
Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν | Συνάντηση των δύο ηγετών στις Βρυξέλλες και συζητήσεις για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ
Οι ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας συναντήθηκαν την Κυριακή στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν ένα ειρηνευτικό σχέδιο για το Ναγκόρνο Καραμπάχ…
ΟΗΕ | Οι προβλέψεις για τον αριθμό των νεκρών στην Ουκρανία είναι Δυσοίωνες
Οι θάνατοι αμάχων στην Ουκρανία σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) είναι πιθανότατα πολύ περισσότεροι…
Κροατία | Ο Κροάτης πρόεδρος λέει “όχι” στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ λόγω… Βοσνίας
Ο πρόεδρος της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς σκοπεύει να στείλει επιστολή με την οποία θα δίνει εντολή στον πρέσβη της χώρας στο ΝΑΤΟ…
Επίθεση κατά περιπόλου της UNFICYP στη νεκρά ζώνη
Η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) καταδικάζει επίθεση από άγνωστους δράστες εναντίον περιπολικού οχήματος του ΟΗΕ το βράδυ του Σαββάτου 21 Μαΐου…
16 χρόνια από το θάνατο του Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη – Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης
Στις 23 Μαΐου 2006 γράφτηκε μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς έχασε ένα άξιο στέλεχος…
Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν | Συνάντηση των δύο ηγετών στις Βρυξέλλες και συζητήσεις για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ
Οι ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας συναντήθηκαν την Κυριακή στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν ένα ειρηνευτικό σχέδιο για το Ναγκόρνο Καραμπάχ…
ΛΟΚ | Πορεία-βολή 50 χλμ με πλήρη φόρτο – Φωτογραφίες
Το ΓΕΕΦ δημοσιοποίησε φωτογραφίες από την ΤΑΜΣ «ΔΡΟΜΕΑΣ» της Διοίκησης Καταδρομών, μιας άσκησης που διαχρονικά καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο των Καταδρομέων…
Αλγερία | Αναφορές για αγορά του κινεζικού υπερηχητικού πυραύλου YJ-12B – Φωτογραφία
Ο στρατός της Αλγερίας φέρεται να απέκτησε την εξαγωγική έκδοση του κινεζικού συστήματος παράκτιας άμυνας YJ-12B, εξοπλισμένο με υπερηχητικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους CM-302…
Ν. Παναγιωτόπουλος | Νομοτελειακά θα χρειαστεί η Ελλάδα τα F-35
Απαντήσεις σχετικά με τα μαχητικά F-35 και την ομιλία του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο έδωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξη του στον Ρ/Σ ΣΚΑΪ 100,3…