ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανικό Κογκρέσο | Νέο πλαίσιο στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις
Defence Redefined
Published on 16/12/2021 at 10:00

Νέο πλαίσιο στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις θέτει το “νομοσχέδιο Μενέντεζ –  Ρούμπιο” που υπερψηφίστηκε με με ισχυρή διακομματική υποστήριξη στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του αμερικανικού Πενταγώνου, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και η αμυντική συμφωνία των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου έρχεται μετά την υπογραφή της τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας τον Οκτώβριο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκο Δένδια και Άντονι Μπλίνκεν.

Την πρόταση για την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, με την πρόταση για το νομοσχέδιο “U.S.-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act 2021” (“Αμερικανοελληνική αμυντική και διακοινοβουλευτική συνεργασία”) προώθησε τον Ιούνιο ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, διαχρονικός υποστηρικτής της Ελλάδας και των ελληνικών θέσεων.

Υπενθυμίζεται πως το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ είχε υπογραμμιστεί και κατά την επίσκεψη του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ στην Ελλάδα τον Αύγουστο και τις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Δένδια.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη σημαίνει ότι το νομοσχέδιο Μενέντεζ γίνεται αυτόματα νόμος του κράτους μαζί με την υπογραφή του προϋπολογισμού από τον πρόεδρο Μπάιντεν. Πρόκειται για το δεύτερο νομοσχέδιο ελληνικού ενδιαφέροντος που καταφέρνει να περάσει στο αμερικανικό Κογκρέσο μέσα στα δύο τελευταία χρόνια.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ | Στη Γερουσία το νομοσχέδιο Μενέντεζ για αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα

“Σπουδαία μέρα για την Ελλάδα και τις ΗΠΑ” σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε αναρτήσεις του στο twitter αναφερόμενος στην ψήφιση της Αμερικανοελληνικής Αμυντικής και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης.

“Ευχαριστούμε τον Γερουσιαστή Μενέντεζ και τους φίλους μας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για την υιοθέτηση της Αμερικανοελληνικής Αμυντικής και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης!” ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

“Ο ρόλος της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ισχυρότερος από ποτέ και η συνεργασία στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 (Ελλάδα-Ισραήλ-Κύπρος και ΗΠΑ) θα συμβάλλει στην περιφερειακή ειρήνη και τη σταθερότητα”.

Η υλοποίησή του νομοσχεδίου που υποστηρίζεται διακομματικά από το Κογκρέσο, θα μπορούσε να οδηγήσει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε άλλο επίπεδο, τόσο στο στρατιωτικό πεδίο, όσο και στο διπλωματικό. Στο νομοσχέδιο:

  • Τονίζεται η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στη στήριξη της ασφάλειας και της ευημερίας της.
  • Στηρίζει το σχήμα συνεργασίας 3+1 μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι υπήρξε ένα επιτυχημένο φόρουμ συνεργασίας σε ενεργειακά ζητήματα και θα πρέπει να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος για τα μέλη.
  • Ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες όπως αυξήσουν και εμβαθύνουν τις προσπάθειες να συνεργαστούν και να υποστηρίξουν τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού στρατού.
  • Υπογραμμίζει ότι οι ναυτικές συνεργασίες με την Ελλάδα στον κόλπο της Σούδας και στην Αλεξανδρούπολη είναι αμοιβαία επωφελείς για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.
  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα πρέπει, κατά περίπτωση, να υποστηρίξουν την πώληση των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα.
  • Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να υποστηρίξει κοινές ασκήσεις συνεργασίας για τη θαλάσσια ασφάλεια με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ.
  • Ιδιωτικές επενδύσεις σε στρατηγικά έργα υποδομής στην Ελλάδα

Διαβάστε επίσης: Μενέντεζ προς ΥΠΕΘΑ | Έχετε ειρήνη μέσω της ισχύος

Στο νόμο αναφέρονται και τα εξής:

  • Η παράταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) με την Ελλάδα για περίοδο πέντε ετών περιλαμβάνει εμβάθυνση των εταιρικών σχέσεων σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα και αποτελεί μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη.
  • Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να ιδρύσει το Ενεργειακό Κέντρο ΗΠΑ-Ανατολικής Μεσογείου, όπως εξουσιοδοτείται από το άρθρο 204 του Νόμου για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο (EastMed Act) του 2019.
  • Είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεχίσει η Ελλάδα να απομακρύνει τον στρατιωτικό εξοπλισμό της από πλατφόρμες και οπλικά συστήματα ρωσικής παραγωγής μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Κινήτρων Ανακεφαλαιοποίησης (ERIP) με χρηματοδότηση για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Κινήτρων Ανακεφαλαίωσης

Τη σημερινή ψήφιση του νομοσχεδίου για την “Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ-Ελλάδος”, το οποίο αναγνωρίζει τη στρατηγική σημασία της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, τη δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια και ευημερία της Ελλάδας και την ύψιστη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών, χαιρετίζει μέσω Twitter το υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, εκφράζει βαθύτατη εκτίμηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου, το οποίο αποδεικνύει τη μοναδική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας, καθώς και τη βαθιά ευγνωμοσύνη για τη δικομματική υποστήριξη που έλαβε και ιδιαίτερα προς τους εισηγητές του νομοσχεδίου στη Γερουσία των ΗΠΑ, γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο, καθώς και στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, βουλευτές T.Deutch & G.Bilirakis.

Με πληροφορίες από: Υπουργείο Εξωτερικών, ΑΠΕ ΜΠΕ, defenceredefined.com.cy

Διαβάστε επίσης: MDCA | Υπογραφή του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This