Ο νέος ηγέτης της Συρίας Άχμεντ αλ Σάρα χαρακτήρισε τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία μακροχρόνιες και στρατηγικές…
Στην “ολοκλήρωση της διαδικασίας για την παραπομπή του ζητήματος της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στην Χάγη”, αναφέρθηκε ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με την Αλβανίδα ομόλογό του, Όλτα Τζάσκα, χθες στα Τίρανα, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μια διαδικασία “μεγάλης σπουδαιότητας” όχι μόνο για τις δύο άμεσα εμπλεκόμενες χώρες αλλά και λόγω των μηνυμάτων που στέλνονται μέσω αυτής.
“Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής είναι για εμάς μεγάλης σπουδαιότητας. Και οι δύο χώρες επιθυμούμε να λύνουμε τις διαφορές μας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας, της UNCLOS”, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε υπογραμμίζοντας “ότι αυτό, πέρα από τη σημασία που έχει για εμάς τις δύο χώρες, στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα προς όλες τις χώρες: Ότι αυτός είναι ο σωστός, ο μοναδικός, ο ενδεδειγμένος τρόπος για να λύνουμε διαφορές”.
“Συνεννοηθήκαμε πώς θα επιταχύνουμε για να ολοκληρώσουμε το τεχνικό κομμάτι, ώστε να μπορέσουμε να καταθέσουμε το συνυποσχετικό στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης”, διευκρίνισε ο κ. Δένδιας.
#Tirana | FM @NikosDendias meets w/#Albania counterpart @xhacka_olta
Meeting agenda:
🔹strengthening 🇬🇷🇦🇱 relations in all areas
🔹preparations for next #SEECP Summit & #WesternBalkans #EU perspective
🔹dvpts in #EasternMediterranean & #Ukraine following Russian invasion pic.twitter.com/FLHUa6P7Ca— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) May 23, 2022
Για “εμπόλεμο”
Κατά τα λοιπά, ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στον “νόμου περί εμπολέμου”, η διατήρηση του οποίου αποτελεί έναν αναχρονισμό και θα πρέπει να απαλειφθεί, όπως είπε, σημειώνοντας μάλιστα πως οι δύο πλευρές πρέπει να εργαστούν ώστε οι εσωτερικές διαδικασίες για την κατάργησή του να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.
Τα Τίρανα είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του Έλληνα ΥΠΕΞ στα Δυτικά Βαλκάνια ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη που πρόκειται να διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη σε δύο εβδομάδες από τώρα.
Σημειωτέων πως χθες έφτασε στα Τίρανα και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη προκειμένου να συμμετάσχει στην Ελληνική Πολιτιστική Εβδομάδα.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε νωρίτερα επαφές με τον αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο και με μέλη της εθνικής ελληνικής μειονότητας από τη Χειμάρρα, ενώ στη συνέχεια σήμερα επρόκειτο να συναντήσει και τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα στον οποίο θα μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως δήλωσε. Στο επίκεντρο των συζητήσεων των κ.κ. Ράμα και Δένδια βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και οι περιφερειακές εξελίξεις.
Διαβάστε επίσης: Η Αλβανία θα είναι ο επόμενος πελάτης της Τουρκίας για τα Bayraktar TB2
Ακόμα, ζήτημα Τσάμηδων προσπάθησε να θέσει η Αλβανή υπουργός Εξωτερικών κατά τη συνάντησή της με τον Νίκο Δένδια. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ουσιαστικά “έκοψε” κάθε τέτοια κουβέντα τόσο στη διάρκεια της μεταξύ τους συνάντηση όσο και στις δηλώσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
“Οι διμερείς μας σχέσεις έχουν αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό, που η διατήρηση του “νόμου περί εμπολέμου” αποτελεί έναν αναχρονισμό και θα πρέπει να απαλειφθεί. Και σε αυτό νομίζω ότι συμφωνήσαμε ότι πρέπει να εργαστούμε ώστε οι εσωτερικές διαδικασίες για την κατάργησή του να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.
Βεβαίως, θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σου. Αυτό σημαίνει συζήτηση επί πραγματικών ζητημάτων, δηλαδή ζητημάτων που η ελληνική πλευρά αποδέχεται ότι υφίστανται και όχι επί ζητημάτων που η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι δεν υφίστανται. Και βέβαια, η οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας και συζήτησης μη υπαρκτών ζητημάτων φοβούμαι ότι θα έχει συνέπειες σε πολλαπλά επίπεδα, π.χ. την ανάγκη της Ελλάδας να θέσει ζητήματα που αφορούν και τη δική σας ενταξιακή πορεία.
Ούτως ή άλλως, εμείς θεωρούμε ότι η Ελληνική Εθνική Μειονότητα εδώ στην Αλβανία, αλλά και η Αλβανική κοινότητα που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα είναι γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών μας. Και γι’ αυτό θα πρέπει να συζητάμε και συζητήσαμε θέματα που απασχολούν και τις δύο ομάδες, και την Ελληνική Εθνική Μειονότητα, αλλά και την Αλβανική κοινότητα που ζει στην Ελλάδα”, είπε ξεκάθαρα ο Έλληνας ΥΠΕΞ.
Διαβάστε επίσης: Οι ΗΠΑ επιλέγουν την Αλβανία για την εγκατάσταση “Αρχηγείου Ειδικών Επιχειρήσεων”
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δανία | Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών για την Γροιλανδία
Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών ανακοίνωσε η Δανία για την Γροιλανδία. Ο υπουργός Άμυνας της Δανίας…
Συρία | Συμφωνία για την διάλυση των ενόπλων οργανώσεων και την υπαγωγή τους στο υπουργείο Άμυνας
Ο ορισμένος από την οργάνωση Χαγιάτ Ταχίρ Αλ Σαμ, πρόεδρος της Συρίας Αχμεντ αλ-Σάρα συμφώνησε με τους αρχηγούς των ενόπλων οργανώσεων…
ΗΠΑ | Έγκριση για την πώληση drones Aerosonde για τα M1117 της Ελλάδας
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση μη επανδρωμένων συστημάτων (UAS) Aerosonde στην Ελλάδα για περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια, τα…
Λιμενικό Σώμα | Διάσωση 35 αλλοδαπών και σύλληψη του χειριστή του σκάφους
Τις πρωινές ώρες της 25ης Δεκεμβρίου, ένα Ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή, εντόπισε…
Επαφές Ρωσίας και νέου καθεστώτος της Συρίας
Ο νέος ηγέτης της Συρίας Άχμεντ αλ Σάρα χαρακτήρισε τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία μακροχρόνιες και στρατηγικές…
Δανία | Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών για την Γροιλανδία
Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών ανακοίνωσε η Δανία για την Γροιλανδία. Ο υπουργός Άμυνας της Δανίας…
Συρία | Συμφωνία για την διάλυση των ενόπλων οργανώσεων και την υπαγωγή τους στο υπουργείο Άμυνας
Ο ορισμένος από την οργάνωση Χαγιάτ Ταχίρ Αλ Σαμ, πρόεδρος της Συρίας Αχμεντ αλ-Σάρα συμφώνησε με τους αρχηγούς των ενόπλων οργανώσεων…
Ελλάδα | Η Πολεμική Αεροπορία σε άσκηση στην Αίγυπτο μαζί και με την Ινδία
Στην εν λόγω εκπαιδευτική δραστηριότητα, η ΠΑ συμμετείχε με 3 αεροσκάφη F-16 Blk-30 με ανάλογο Ιπτάμενο και Τεχνικό προσωπικό…