Ελλάδα – Αλβανία | Επιτάχυνση για κατάθεση συνυποσχετικού στη Χάγη – Θέμα Τσάμηδων προσπάθησε να θέσει η ΥΠΕΞ
Defence Redefined
Published on 24/05/2022 at 16:30

Στην “ολοκλήρωση της διαδικασίας για την παραπομπή του ζητήματος της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στην Χάγη”, αναφέρθηκε ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με την Αλβανίδα ομόλογό του, Όλτα Τζάσκα, χθες στα Τίρανα, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μια διαδικασία “μεγάλης σπουδαιότητας” όχι μόνο για τις δύο άμεσα εμπλεκόμενες χώρες αλλά και λόγω των μηνυμάτων που στέλνονται μέσω αυτής.   

“Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής είναι για εμάς μεγάλης σπουδαιότητας. Και οι δύο χώρες επιθυμούμε να λύνουμε τις διαφορές μας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας, της UNCLOS”, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε υπογραμμίζοντας “ότι αυτό, πέρα από τη σημασία που έχει για εμάς τις δύο χώρες, στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα προς όλες τις χώρες: Ότι αυτός είναι ο σωστός, ο μοναδικός, ο ενδεδειγμένος τρόπος για να λύνουμε διαφορές”.

“Συνεννοηθήκαμε πώς θα επιταχύνουμε για να ολοκληρώσουμε το τεχνικό κομμάτι, ώστε να μπορέσουμε να καταθέσουμε το συνυποσχετικό στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης”, διευκρίνισε ο κ. Δένδιας.

Για “εμπόλεμο”

Κατά τα λοιπά, ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στον “νόμου περί εμπολέμου”, η διατήρηση του οποίου αποτελεί έναν αναχρονισμό και θα πρέπει να απαλειφθεί, όπως είπε, σημειώνοντας μάλιστα πως οι δύο πλευρές πρέπει να εργαστούν ώστε οι εσωτερικές διαδικασίες για την κατάργησή του να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.

Τα Τίρανα είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του Έλληνα ΥΠΕΞ στα Δυτικά Βαλκάνια ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη που πρόκειται να διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη σε δύο εβδομάδες από τώρα.

Σημειωτέων πως χθες έφτασε στα Τίρανα και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη προκειμένου να συμμετάσχει στην Ελληνική Πολιτιστική Εβδομάδα.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε νωρίτερα επαφές με τον αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο και με μέλη της εθνικής ελληνικής μειονότητας από τη Χειμάρρα, ενώ στη συνέχεια σήμερα επρόκειτο να συναντήσει και τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα στον οποίο θα μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως δήλωσε. Στο επίκεντρο των συζητήσεων των κ.κ. Ράμα και Δένδια βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και οι περιφερειακές εξελίξεις.

Διαβάστε επίσης: Η Αλβανία θα είναι ο επόμενος πελάτης της Τουρκίας για τα Bayraktar TB2

Ακόμα, ζήτημα Τσάμηδων προσπάθησε να θέσει η Αλβανή υπουργός Εξωτερικών κατά τη συνάντησή της με τον Νίκο Δένδια. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ουσιαστικά “έκοψε” κάθε τέτοια κουβέντα τόσο στη διάρκεια της μεταξύ τους συνάντηση όσο και στις δηλώσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. 

“Οι διμερείς μας σχέσεις έχουν αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό, που η διατήρηση του “νόμου περί εμπολέμου” αποτελεί έναν αναχρονισμό και θα πρέπει να απαλειφθεί. Και σε αυτό νομίζω ότι συμφωνήσαμε ότι πρέπει να εργαστούμε ώστε οι εσωτερικές διαδικασίες για την κατάργησή του να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.

Βεβαίως, θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σου. Αυτό σημαίνει συζήτηση επί πραγματικών ζητημάτων, δηλαδή ζητημάτων που η ελληνική πλευρά αποδέχεται ότι υφίστανται και όχι επί ζητημάτων που η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι δεν υφίστανται. Και βέβαια, η οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας και συζήτησης μη υπαρκτών ζητημάτων φοβούμαι ότι θα έχει συνέπειες σε πολλαπλά επίπεδα, π.χ. την ανάγκη της Ελλάδας να θέσει ζητήματα που αφορούν και τη δική σας ενταξιακή πορεία.

Ούτως ή άλλως, εμείς θεωρούμε ότι η Ελληνική Εθνική Μειονότητα εδώ στην Αλβανία, αλλά και η Αλβανική κοινότητα που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα είναι γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών μας. Και γι’ αυτό θα πρέπει να συζητάμε και συζητήσαμε θέματα που απασχολούν και τις δύο ομάδες, και την Ελληνική Εθνική Μειονότητα, αλλά και την Αλβανική κοινότητα που ζει στην Ελλάδα”, είπε ξεκάθαρα ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Διαβάστε επίσης: Οι ΗΠΑ επιλέγουν την Αλβανία για την εγκατάσταση “Αρχηγείου Ειδικών Επιχειρήσεων”

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This