Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση μη επανδρωμένων συστημάτων (UAS) Aerosonde στην Ελλάδα για περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια, τα…
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η SAS Technology (Spirit Αεροναυπηγικά Συστήματα Α.Ε.), η εταιρεία προχωρά στην πιστοποίηση του UAS SARISA, με οπλικό φορτίο την ισχυρή ρουκέτα HYDRA 70 (2,75’’), που μέχρι σήμερα φέρεται μόνο από μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα μεγέθους του AH-64 APACHΕ.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής το UAS SARISA, που έλκει το όνομα του από το αρχαίο Μακεδονικό ακόντιο, θα έχει μια ακόμη “αιχμή” (πέραν των απλών ρουκετών 2,75), την υψηλής ακρίβειας κατευθυνόμενη ρουκέτα FZ275 LGR, που κατασκευάζεται από την THALES Βελγίου.
Η πρώτη φάση του προγράμματος, πραγματοποιήθηκε την 15-12-22 και περιελάμβανε βολές από το UAS SARISA SRS-1A,τοποθετημένο σε ειδική βάση ολίσθησης, κατασκευής της SAS Technology, η οποία έχει πραγματοποιήσει και όλη την σχετική μελέτη. Με τη βλητική αυτή δοκιμή μετρήθηκαν όλες οι παράμετροι και τα φορτία βολής, επιβεβαιώνοντας επί της αρχής τις θεωρητικές μελέτες της SAS Technology, σχετικά με την δομική και αεροδυναμική δυνατότητα του συγκεκριμένου UAS, όπως και την ασφάλεια του ηλεκτρονικού συστήματος πυροδότησης.
Την πρώτη αυτή φάση, θα ακολουθήσουν αντίστοιχες βλητικές δοκιμές σε πτήση και θα καταλήξουν στις δοκιμές του συστήματος σκόπευσης.
Πολύτιμοι εταίροι της SAS Technology στην προσπάθεια αυτή είναι η διεθνούς κύρους αμυντική βιομηχανία Thales και ειδικότερα το παράρτημα Βελγίου, που ειδικεύεται στην κατασκευή πυρομαχικών όπως η FZ275 LGR. Η Thales Belgium, εκδήλωσε ισχυρό ενδιαφέρον να συμμετέχει, επενδύοντας στην προσπάθεια της SAS Technology, για την πρώτη διεθνώς πιστοποίηση μικρότερων – ευέλικτων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, με την ισχυρή ρουκέτα 2.75 Hydra.
Επίσης, πολύτιμη είναι η συνεργασία των ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Β.Ε.Ε.), της εθνικής βιομηχανίας όπλων, του μόνου φορέα στην Ελλάδα που με τις εξαιρετικά προηγμένες δυνατότητες,τεχνογνωσία και εμπειρία στην κατασκευή και δοκιμές όπλων και πυρομαχικών, μπορεί να υποστηρίξει με καταλυτικό τρόπο την ανάπτυξη της βιομηχανίας οπλισμένων συστημάτων στην χώρα μας, όπως καταλήγει η ανακοίνωση.
Η συμφωνία μεταξύ της SAS Technology με την THALES Belgium έγινα στα πλαίσια της διεθνούς έκθεσης άμυνας και ασφάλειας, Eurosatory 2022 στην οποία παρευρέθηκε η ομάδα της DEFENCE ReDEFiNED και αφορούσε την πραγματοποίηση δοκιμαστικών βολών με κατευθυνόμενες ρουκέτες 70 χιλ με πλατφόρμα εκτόξευσης, το το ελληνικής κατασκευής τετρακόπτερο Μη Επανδρωμένο Αερόχημα SARISA.
Το σύστημα SARISA παρουσιάστηκε πρώτη φορά στην DEFEA 2021 και στην σχεδίαση του έχουν ληφθεί υπόψη επιχειρησιακές απαιτήσεις τόσο του Πυροσβεστικού Σώματος όσο και των Ενόπλων Δυνάμεων, φορείς στους οποίους είχε παρουσιαστεί όταν βρισκόταν ακόμη στο στάδιο αρχικής σχεδίασης. Συγκεκριμένα, το Πυροσβεστικό Σώμα μετά από δωρεά από την LATSCO S.l. ενισχύθηκε με τη διαμόρφωση SRS-1C (cargo) η οποία έχει ως κύρια αποστολή την μεταφορά φορτίου (Cargo Drone), ενώ παράλληλα δύναται να πραγματοποιήσει μεγάλο εύρος διαφορετικού τύπου αποστολών, όπως κατάσβεση μικροεστιών κατά την πολύ αρχική φάση τους σε δύσβατα μέρη, ή την τελική καταστολή τους μετά την φωτιά για αποφυγή αναζωπυρώσεων.
Οι κατευθυνόμενες με λέιζερ ρουκέτες FZ275 LGR περιλαμβάνονται στις επιλογές για το πακέτο οπλισμού των ελικοπτέρων H145M της Airbus, τα οποία θα αποκτήσει και η Εθνική Φρουρά. Συγεκριμένα, τα H145M, είναι ενισχυμένα με δωδεκαπλό εκτοξευτή μη κατευθυνόμενων ρουκετών FZ231 των 70 χιλ της Thales με δυνατότητα συνδυασμού 9 μη κατευθυνόμενων ρουκετών και 3 κατευθυνόμενων με laser FZ275 LGR.
Διαβάστε επίσης: SRS-1A SARISA | Συνεργασία με THALES για τις ίδιες ρουκέτες που μπορούν να φέρουν τα “Κυπριακά” Η145Μ – Φωτογραφίες
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ουκρανία | Νέα στρατιωτική βοήθεια από τη Γερμανία με Patriot, IRIS-T, άρματα Leopard και οχήματα Caracal
Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας της Γερμανίας προς την Ουκρανία, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, 2 εκτοξευτές πυραύλων Patriot…
Φιλιππίνες | Ο στρατός θέλει να αποκτήσει το πυραυλικό σύστημα Typhon
O Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των Φιλιππινών, δήλωσε πως ο στρατός της χώρας σχεδιάζει την απόκτηση…
ΗΠΑ | Έγκριση για την πώληση drones Aerosonde για τα M1117 της Ελλάδας
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση μη επανδρωμένων συστημάτων (UAS) Aerosonde στην Ελλάδα για περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια, τα…
Λιμενικό Σώμα | Διάσωση 35 αλλοδαπών και σύλληψη του χειριστή του σκάφους
Τις πρωινές ώρες της 25ης Δεκεμβρίου, ένα Ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή, εντόπισε…
Επαφές Ρωσίας και νέου καθεστώτος της Συρίας
Ο νέος ηγέτης της Συρίας Άχμεντ αλ Σάρα χαρακτήρισε τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία μακροχρόνιες και στρατηγικές…
Δανία | Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών για την Γροιλανδία
Τεράστια αύξηση των αμυντικών δαπανών ανακοίνωσε η Δανία για την Γροιλανδία. Ο υπουργός Άμυνας της Δανίας…
Συρία | Συμφωνία για την διάλυση των ενόπλων οργανώσεων και την υπαγωγή τους στο υπουργείο Άμυνας
Ο ορισμένος από την οργάνωση Χαγιάτ Ταχίρ Αλ Σαμ, πρόεδρος της Συρίας Αχμεντ αλ-Σάρα συμφώνησε με τους αρχηγούς των ενόπλων οργανώσεων…
Ελλάδα | Η Πολεμική Αεροπορία σε άσκηση στην Αίγυπτο μαζί και με την Ινδία
Στην εν λόγω εκπαιδευτική δραστηριότητα, η ΠΑ συμμετείχε με 3 αεροσκάφη F-16 Blk-30 με ανάλογο Ιπτάμενο και Τεχνικό προσωπικό…