SRS-1A SARISA | Συνεργασία με THALES για τις ίδιες ρουκέτες που μπορούν να φέρουν τα “Κυπριακά” Η145Μ – Φωτογραφίες
Defence Redefined
Published on 10/07/2022 at 19:00

Ένα χρόνο μετά την επίσημη παρουσίαση του στην έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA στην Αθήνα, το ελληνικής κατασκευής τετρακόπτερο Μη Επανδρωμένο Αερόχημα SRS – 1A SARISA, του ομίλου της SpiritWorld, συνεχίζει να εξελίσσεται  με σκοπό την ανταπόκριση σε νέα επιχειρησιακά δεδομένα. 

Η ελληνική εταιρεία SAS Technology του ομίλου της SpiritWorld προ μερικών ημερών έγινε γνωστό ότι στα πλαίσια της έκθεσης EUROSATORY, σύναψε επίσημη συμφωνία με την βελγική THALES Belgium (FZ), για την πραγματοποίηση δοκιμαστικών βολών το ερχόμενο φθινόπωρο με κατευθυνόμενες ρουκέτες 70 χιλ με πλατφόρμα εκτόξευσης, το ελληνικό drone SARISA.

Σημειώνεται ότι τις ίδιες ρουκέτες είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά κατά την πρόσφατη μας επίσκεψη στην έκθεση EUROSATORY στο Παρίσι. Οι υπόψη ρουκέτες αποτελούν μέρος των επιλογών για το πακέτο οπλισμού των ελικοπτέρων H145M της Airbus, τα οποία θα αποκτήσει και η Εθνική Φρουρά. 

Περισσότερες πληροφορίες για τις υπόψη ρουκέτες και τα ελικόπτερα H145M μπορείτε να βρείτε εδώ.

Το SARISA έχει μέγιστο όριο βάρους απογείωσης περίπου τα 60 κιλά, ενώ το ωφέλιμο επιχειρησιακό φορτίο με το οποίο μπορεί να εξοπλιστεί ανέρχεται περίπου στα 25 κιλά. Σημειώνεται ότι το βάρος έκαστης κατευθυνόμενης με λέιζερ ρουκέτας FZ275 LGR της Thales Belgium ανέρχεται σε 12,5 κιλά ενώ μιας ρουκέτας HYDRA 70 σε περίπου 12 κιλά.

Τα λοιπά τεχνικά του SARISA χαρακτηριστικά είναι: 

  • Μήκος: 165 εκ.
  • Πλάτος: 218 εκ.
  • Ύψος: 45 εκ.
  • Μέγιστη Αυτονομία πτήσης: 20 λεπτά με μέγιστο ωφέλιμο φορτίο
  • Πρόωση: Ηλεκτροκινητήρες

Η SAS, με βάση το SARISA δημιούργησε μια σειρά από διαμορφώσεις οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εκδόσεις για πυρόσβεση και έρευνα διάσωση.

Διαβάστε επίσης: Latsco S.I | Συνεργασία με την S.A.S και δωρεά drones SARISA στο Πυροσβεστικό Σώμα

Σε ότι αφορά την στρατιωτική έκδοση του υπόψη drone οι νέες διαμορφώσεις του περιλαμβάνουν τα εξής:  

  • SRS-1R18 με μέχρι 4 αντιαρματικές ρουκέτες RPG-18 των 64 χιλ
  • SRS-1R26 με μέχρι 4 αντιαρματικούς εκτοξευτές RPG-26 των 72,5 χιλ, που δημιουργήθηκε για πελάτη εξωτερικού

Η εταιρεία ανέπτυξε επίσης την έκδοση SRS-1HG που προορίζεται για ρίψη πυρομαχικών, όπως απλές χειροβομβίδες χειρός όλων των τύπων, βλήματα όλμων αλλά και διάφορα άλλα φορτία. 

Το SARISA SRS-1HG έχει σχεδιαστεί για να φέρει μέχρι και 15 χειροβομβίδες, ενώ με ειδικό γεμιστήρα, ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί μέχρι και τις 40 περίπου.

Σημειώνεται ότι ένα χρόνο μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος για δοκιμαστική βολή του SARISA στην Ελλάδα με ρουκέτα HYDRA 2,75 ιντσών (70 χιλ.) -την οποία μπορούν να εκτοξεύσουν τα ελικόπτερα AH-64 Apache και OH-58 Kiowa Warrior- ο Ελληνικός Στρατός σύμφωνα με την εταιρεία, δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι στιγμής.

Η χρήση των drones στην Ουκρανία

Η χρήση των τετρακοπτέρων drone κυρίως πολιτικού τύπου με την δυνατότητα ρίψης φορτίου πάνω από εχθρικές δυνάμεις και θέσεις, είναι ευρεία από τις ουκρανικές αλλά και τις ρωσικές δυνάμεις στον πόλεμο στην Ουκρανία με μεγάλα επιχειρησιακά οφέλη. 

Την μεγαλύτερη αναγνώριση ωστόσο στον πόλεμο, από την συγκεκριμένη επιχειρησιακή χρήση των τετρακοπτέρων, γνώρισε η ομάδα Aerorozvidka, η οποία άρχισε ως ιδιωτική πρωτοβουλία και η οποία προωθεί τη δημιουργία και την εφαρμογή δικτυωμένων και ρομποτικών στρατιωτικών δυνατοτήτων για τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας και άμυνας.

Διαβάστε επίσης: CyRIC | Μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οχήματα από την Κύπρο στην έκθεση EUROSATORY 2022 – VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This