Η THEON SENSORS, από τις σημαντικότερες εταιρείες στην παγκόσμια αγορά με συστήματα νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης…
Στο ένατο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν Podcast της “Defence Redefined” καλεσμένος ήταν ο Στρατηγικός Αναλυτής Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος με θέμα τις έκτακτες εξελίξεις στην Ουκρανία. Η συζήτηση ανάμεσα στον οικοδεσπότη, Νάσο Κολοβό, και τον Κωνσταντίνο Λαμπρόπουλο, επικεντρώθηκε στα αίτια και τα επιχειρησιακά δεδομένα του πολέμου, τον ρόλο άλλων διεθνών δρώντων όπως οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Κίνα καθώς και τη στάση Ελλάδας και Κύπρου.
Σχετικά με την πορεία προς τον πόλεμο, ο κ. Λαμπρόπουλος παρατηρεί πως η εισβολή αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου ενώ δεν υπήρχε πρόσχημα και κήρυξη πολέμου για την εισβολή της Ρωσίας καθώς δεν υπήρξε επίσημο αίτημα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ παρά πρόθεση αλλά ούτε εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων στην Ουκρανία. Η επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, συμπλήρωσε, είχε εγείρει ήδη από παλαιότερα την δεδηλωμένη αντίδραση του Πούτιν αλλά και μεγάλων Αμερικανών διεθνολόγων οι οποίοι προειδοποιούσαν για την Ρωσική αντίδραση, η οποία επιδιώκει ανασύσταση της επιρροής που απώλεσε με το τέλος του ψυχρού πολέμου. Αν ευοδώσει η Ρωσική ενέργεια, θα βρει μιμητές και σε άλλα κράτη συμπλήρωσε ο κ. Λαμπρόπουλος.
Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία | Η ανασκόπηση της σύγκρουσης 20 μέρες μετά
Ο αντικειμενικός σκοπός όπως προκύπτει και από το διάγγελμα Πούτιν, είναι η ντεφάκτο δημιουργία Ρωσικής περιοχής στην Ανατολική και Νότια Ουκρανία καθώς και η αποστρατικοποίηση της Δυτικής και Βόρειας Ουκρανίας. Ο κ. Λαμπρόπουλος, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα επί του εδάφους, τόνισε πως οι Ουκρανικές δυνάμεις όντας υποδεέστερες των Ρωσικών, προτίμησαν την άμυνα σε αστικές περιοχές και όχι σε ανοιχτό πεδίο ενώ από την πλευρά τους οι Ρωσικές δυνάμεις δημιούργησαν σχηματισμούς λαβίδας γύρω από τα μεγάλα αστικά κέντρα ώστε να τα περικυκλώσουν. Τόνισε επίσης την κλιμακωτή προσέγγιση στις Ρωσικές επιχειρήσεις, με περιορισμένη εμπλοκή δυνάμεων στην αρχή, μη εκτεταμένους βομβαρδισμούς και μη ευρεία χρήση της αεροπορίας. Με αυτό τον τρόπο οι Ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να πλήξουν Ρωσικές φάλαγγες στις οποίες παρατηρήθηκαν προβλήματα συντονισμού και επιμελητείας. Ο κ. Λαμπρόπουλος, ανέφερε επίσης πως το διάστημα των δύο εβδομάδων του πολέμου θα παραταθεί, κάτι που τελικά επιβεβαιώθηκε.
Σχετικά με τον διεθνή αντίκτυπο, ο κ. Λαμπρόπουλος δήλωσε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι απλά περιφερειακός πόλεμος αλλά αλλάζει την παγκόσμια μεταψυχροπολεμική τάξη, κάτι που αποτελεί και δεδηλωμένη πρόθεση του Βλαδιμίρ Πούτιν. Γι΄αυτό και υπάρχει η έντονη Ευρωπαϊκή αντίδραση ενώ η Ρωσία ως προς τον δυτικό κόσμο καθίσταται παρίας. Σκοπός είναι η πίεση ή ακόμα και η αλλαγή καθεστώτος στην Ρωσία και όπως συμπλήρωσε ο κ. Λαμπρόπουλος, είμαστε ήδη σε ένα νέο ψυχρό πόλεμο.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Λαμπρόπουλος ανέφερε πως μελλοντικά η Γερμανία θα διεκδικήσει θέση στο Σ.Α του ΟΗΕ, η Ρωσία θα στραφεί αναγκαστικά στην Ασία έστω και αν δεν ήταν επιδίωξη του Πούτιν, ενώ η Ευρώπη θα επιδιώξει να απεξαρτηθεί ενεργειακά από την Ρωσία ενώ η παγκόσμια οικονομία θα κλονιστεί.
Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία | Άρνηση της Ελλάδας για αποστολή πρόσθετης αμυντικής βοήθειας
Σχετικά με την στάση της Ελλάδας και την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού, ο κ. Λαμπρόπουλος ανέφερε πως έπρεπε να περιμένει η Ελληνική πλευρά αφού υπήρξε πλήρης στήριξη στις κυρώσεις ενώ για την προστασία της Ελληνικής ομογένειας πρέπει να υπάρχει και μια συνεννόηση με την Ρωσική πλευρά. Τόνισε πως η Ρωσική πρεσβεία είχε μια κατάπτυστη στάση ωστόσο η Ελληνική αντίδραση θα έπρεπε να ήταν πιο προσεκτική, όμως η κίνηση συμπλήρωσε δεν είναι υψηλού ρίσκου.
Σχετικά με την Κύπρο, ο κ. Λαμπρόπουλος δήλωσε πως πρέπει να υπάρξει προσπάθεια άρσης του Αμερικανικού εμπάργκο ενώ τόνισε πως υπάρχει πιθανότητα ο Ερντογάν να προχωρήσει σε μίμηση του Πούτιν. Ωστόσο, τόνισε πως υπάρχει για την Ελληνική πλευρά στην Κύπρο παράθυρο ευκαιρίας και να επιδιωχθεί πίεση προς την Αμερικανική πλευρά στο θέμα της τουρκικής κατοχής. Τόνισε επιπλέον, πως η επιμονή στην Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία είναι εκτός τόπου και χρόνου και δεν υπάρχει βάση συζήτησης και ο Ελληνισμός πρέπει να προτάξει το Κυπριακό ζήτημα ως ζήτημα κατοχής και να επιδιώξουμε και κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας παρόλο που δεν είναι εύκολο.
Διαβάστε επίσης: Μικρά κράτη και στρατιωτική ισχύς: Μια ρεαλιστική προσέγγιση
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έκοψαν τα μαλλιά τους και ξύρισαν τα μουστάκια τους για καλό σκοπό – Φωτογραφίες
Σε μια συγκινητική πράξη, προχώρησαν μέλη της Αστυνομίας Κύπρου, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Εθνικής Φρουράς…
Γιάννης Ιωάννου στη DЯ | Οι πρόσφατες συγκρούσεις στην Ανατολική Ευρώπη και στην Γάζα
Φιλοξενούμενος στο όγδοο επεισόδιο της τρίτης σεζόν Podcast της DEFENCE ReDEFiNED, ήταν ο Διεθνολόγος – Αναλυτής στην “Καθημερινή…
Ελλάδα | «Ναι» της ΑΠΠΔ στην τοποθέτηση καμερών της αστυνομίας στους δρόμους
Το πράσινο φως έδωσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην τοποθέτηση καμερών στους δρόμους από…
MBDA | Εκσυγχρονισμός των πυραύλων TAURUS για την Bundeswehr
Οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις (Bundeswehr) και η TAURUS Systems GmbH (κοινοπραξία μεταξύ MBDA και SAAB) υπέγραψαν σύμβαση για τη…
Συρία | Νέος υπουργός Άμυνας ο Μουρχάφ Αμπού Κάσρα
Οι νέοι ηγέτες της Συρίας διόρισαν τον Μουρχάφ Αμπού Κάσρα, μια προβεβλημένη προσωπικότητα στους κόλπους των ανταρτών…
Τουρκία – Ισπανία | Μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη των τουρκικών εκπαιδευτικών αεροσκαφών Hurjet
Η Τουρκία και η Ισπανία υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) για την ανάπτυξη των τουρκικής κατασκευής εκπαιδευτικών – ελαφρών…
Ερυθρά Θάλασσα | Αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από φίλια πυρά
Αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε σήμερα Κυριακή από φίλια πυρά πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα, όπως…
Northrop Grumman | Νικήτρια στο πρόγραμμα ανάπτυξης του επόμενου αεροσκάφους E-130J του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού
Η εταιρεία Northrop Grumman κέρδισε το συμβόλαιο αξίας 3,5 δισεκατ. δολαρίων για το πρόγραμμα ανάπτυξης του επόμενου αεροσκάφους πυρηνικής…