Πόλεμος στην Ουκρανία | Άρνηση της Ελλάδας για αποστολή πρόσθετης αμυντικής βοήθειας
Defence Redefined
Published on 18/03/2022 at 15:25

Η αδυναμία ενίσχυσης των Ουκρανών αμυνομένων με περαιτέρω οπλικά συστήματα από το οπλοστάσιο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μεταφέρθηκε μέσα από ασφαλείς διαύλους προς το Κίεβο. 

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η Αθήνα βολιδοσκοπήθηκε από την ουκρανική πλευρά σχετικά με την πιθανότητα αποστολής αντιαεροπορικών συστημάτων παλιάς σοβιετικής τεχνολογίας, δίχως ωστόσο να κατατεθεί επίσημο αίτημα. 

Συγκεκριμένα συζητήθηκε από ουκρανικής πλευράς η δυνατότητα αποστολής κάποιων από τα αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς τύπου TOR-Μ1 ή OSA-AK που διαθέτουν η Πολεμική Αεροπορία και ο Στρατός Ξηράς, αντιστοίχως.

Αν και τα συγκεκριμένα συστήματα αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα, καθώς έχουν ανάγκη αναβάθμισης προκειμένου να εξακολουθήσουν να παραμένουν λειτουργικά (τα TOR-M1 εντάχθηκαν στο οπλοστάσιο το 2001 και τα OSA-AK το 1992) και υπό τις υφιστάμενες συνθήκες κάτι τέτοιο καθίσταται μάλλον απαγορευτικό, εξακολουθούν να εξυπηρετούν κάποιες ανάγκες αεράμυνας της χώρας, ως εκ τούτου η εξαγωγή τους μάλλον αποκλείεται. 

Σημειώνεται ότι την ίδια στιγμή από αρμόδιες πηγές στην Αθήνα σημειώνεται πως, επί του παρόντος τουλάχιστον, δεν έχει τεθεί ζήτημα αποστολής των πυραύλων S-300 της Π.Α. που είναι αποθηκευμένοι στην Κρήτη. Σε γενικές γραμμές, μετά τις αρχικές αποστολές Καλάσνικοφ και εκτοξευτήρων, η Αθήνα ακολουθεί την ευρύτερη γραμμή της Ε.Ε. για προσήλωση στην ανάγκη διπλωματικής λύσης.

Την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022 ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση παρευρέθηκε στην τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων του Διοικητή 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ “ΑΧΙΛΛΕΑΣ”, από τον Αντιστράτηγο Πέτρο Δεμέστιχα στον Αντιστράτηγο Άγγελο Χουδελούδη, η οποία έλαβε χώρα στο Στρατόπεδο “ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ” στην Λάρισα.

Στο περιθώριο της τελετής, ο Α/ΓΕΕΘΑ ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το αν εξετάζεται η αποστολή των ελληνικών πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας τύπου S-300 στο πλαίσιο της αμυντικής συνδρομής προς την Ουκρανία, που συζητήθηκε από τα κράτη – μέλη του NATO, με τον Στρατηγό Φλώρο να απαντάει με ένα κατηγορηματικό “όχι”.

Διαβάστε επίσης: Αμερικανός Στρατηγός ε.α. | “Η Ελλάδα να δώσει S-300 στην Ουκρανία” – VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This