MULTIMEDIA CORNER

MULTIMEDIA
CORNER

Podcast S2E1 | Ο Δρ. Γρίβας Κωνσταντίνος μιλά εφ’ όλης της ύλης – VIDEO
Defence Redefined
Published on 01/10/2021 at 13:00

Ξεκίνησε δυναμικά χθες η δεύτερη σεζόν Podcast της “Defence Redefined”. Στο πρώτο επεισόδιο της δεύτερης αυτής σεζόν παρακολουθήσαμε ένα διαδραστικό Podcast με τον Νάσο Κολοβό και τον Δρ. Γρίβα Κωνσταντίνο με θέμα, μεταξύ άλλων, την μεγάλη αμυντική συμφωνία της Ελλάδας με την Γαλλία και δη την νέα προμήθεια φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. 

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Αμυντικών Τεχνολογιών στην Σχολή Ευελπίδων, κ. Κωνσταντίνος Γρίβας, ανέλυσε και σχολίασε μια πλειάδα θεμάτων. Ας δούμε τα κυριότερα σημεία:

Εξελίξεις στην διεθνοπολιτική σκακέρα

Στον απόηχο της συμφωνίας AUKUS και της προμήθειας πυρηνοκίνητων υποβρυχίων εκ μέρους της Αυστραλίας από ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία, ο κ. Γρίβας ερωτήθη κατά πόση η αγγλοσαξωνική γεωπολιτική επανέρχεται στο προσκήνιο, και αν ναι, σε τι βαθμό μπορεί να λειτουργήσει ως ανάσχεση της Κίνας.

Ο κ. καθηγητής τόνισε πως η συμφωνία φέρνει αλλαγές στο διεθνές σύστημα, του οποίου η μορφή είναι ασαφής ακόμα. Επίσης, σχολίασε ότι ο μονοπολικός κόσμος με ηγέτιδα τις ΗΠΑ αποτελεί παρελθόν και ότι έχουμε εισέλθει σε ένα πολυπολικό διεθνές σύστημα. 

Μάλιστα, παρατήρησε ότι μία Μεγάλη Δύναμη (ΗΠΑ), μία Μεσαία Δύναμη (Ηνωμένο Βασίλειο) και μία Μικρή Δύναμη (Αυστραλία) έχουν δημιουργήσει ένα είδος αγγλοσαξωνικής, γεωπολιτικής σέχτας με καταλύτη την προμήθεια των υποβρυχίων, η λογική της οποίας φέρει πιο κοντά τη Ρωσία και την Κίνα, παρά τα ανταγωνιστικά στοιχεία των δυο τελευταίων στις ταυτότητες τους, ενώ με αυτή την κίνηση η ενότητα της Δύσης τίθεται εν αμφιβόλω μετά την ενόχληση της Γαλλίας λόγω της δημιουργίας “κλίκας” μεταξύ των Αγγλοσαξώνων με εθνοφυλετικά κριτήρια.

Σε ερώτηση το πώς επηρεάζουν την Ελλάδα αυτές οι εξελίξεις, σχολίασε ότι δημιουργείται μια τεράστια ευκαιρία για τον ελληνισμό (Κυπριακή Δημοκρατία και Ελλάδα σαν μία ενιαία αδιαίρετη ταυτότητα) για μια ισορροπημένη, συμμαχική σχέση με τη Γαλλία, η οποία ζήτησε και πήρε τον δικό της χώρο ευθύνης. Τέλος, συμπληρώσε ότι δεν περιμένει κάτι ανάλογο (συμμαχική σχέση) από το Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης: Αυστραλία | Συμμαχία με ΗΠΑ και ΗΒ – Ακυρώνει συμφωνία 34 δις για Γαλλικά υποβρύχια

Προοπτικές για την Εθνική Φρουρά

Σε ερώτηση σχετικά με το τι εστί “ντοπαρισμένο πυροβολικό” και πώς μπορεί να αυξήσει την ισχύ της Εθνικής Φρουράς, ο κ. Καθηγητής απάντησε ότι το λεγόμενο “artillery on steroids” αποτελεί μία στρατιωτική αντανάκλαση στην επέλθουσα γεωπολιτική μετάλλαξη. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι πρόκειται για μία αμερικανική επινόηση απέναντι στην δημιουργία “φυσαλίδων αντιπρόσβασης / άρνησης περιοχής” πρωτίστως των Κινέζων και δευτερευόντως των Ρώσων και άλλων εχθρών (Ιράν, Βόρεια Κορέα).

Έτσι, οι ΗΠΑ δημιούργησαν κάποιες “βελόνες” (περιφερόμενα πυρομαχικά, βλήματα υψηλής ενέργειας, ρουκετοβόλα, σκάφη, υποβρύχια και πυροβολικό λειτουργώντας δικτυοκεντρικά με διαχωρική ικανότητα) για να σπάσουν αυτές τις φυσαλίδες εκμεταλλευόμενοι τις τεχνολογικές εξελίξεις στην αύξηση του βεληνεκούς, την ακρίβεια του πλήγματος και την ποικιλία των αποτελεσμάτων που αυτό μπορεί να φέρει. Κατέληξε ότι τη διαφορά την κάνει η δύναμη πυρός και το πόση ζημιά μπορεί να κάνει κάποιος σε δεδομένο τόπο και χρόνο.

Ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, σχολίασε ότι ένα τέτοιου είδους πυροβολικό είναι κομμένο και ραμμένο για τις επιχειρησιακές ανάγκες και τα γεωγραφικά δεδομένα της Εθνικής Φρουράς και επομένως, θα μπορούσε να αποτελέσει την σπονδυλική της στήλη. Κατά τον ίδιο, η λογική ότι η Εθνική Φρουρά δεν μπορει να αντιμετωπίσει την τουρκική πολεμική μηχανή είναι λάθος και πρέπει να αντικατασταθεί απο μία θεωρία όχι αντίστασης και αποτροπής αλλά νίκης.

Σε αυτό το σημείο μάλιστα έδωσε έμφαση στις λύσεις που υπάρχουν σε θέματα απόκτησες δεδομένων στοχοποίησης και προστασίας από την εχθρική αεροπορία με τακτικές απόκρυψης / παραλλαγής και στις λεγόμενες πρωτόγονες υποδομές (τούνελ) φέροντας το παράδειγμα του Ιράν, δημιουργώντας έτσι άρνηση επαφής (contact denial) με την εχθρική αεροπορική ισχύ. 

Αντίστοιχα, λοιπόν, η Εθνική Φρουρά θα μπορούσε δυνητικά να ακυρώσει εν τοις πράγμασι τα τουρκικά πλεονεκτήματα στον αέρα, αλλά και του υπεράριθμου τουρκικού στρατού που θα επιχειρεί σε περιορισμένο χώρο κάνοντας τον εύκολο στόχο που μπορεί να δεχθεί συντριπτικό πλήγμα. 

Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά |  Οι πιθανές επιλογές για νέα ελικόπτερα

Προμήθεια Φρεγατών

Σε ερώτηση αν η επιλογή της FDI HN καλύπτει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού, ο κ. Γρίβας απάντησε ότι καμία πρόταση δεν είναι τέλεια, καθώς όλες, συμπεριλαμβανομένης και της γαλλικής, έχουν τα μειονεκτήματα τους. Ωστόσο, ο συνδυασμός του οπλικού συστήματος με τα δυνητικά γεωπολιτικά οφέλη έκανε την γαλλική πρόταση να υπερισχύσει έναντι των υπολοίπων. 

Προσέθεσε, επίσης, ότι ήταν η καλύτερη οικονομικά πρόταση και η πρώτη επιλογή του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ τα επιχειρησιακά πλεονεκτήματα υπερκαλύπτουν το όποιο μειονέκτημα, δίνοντας μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση στην προσθήκη του πυραύλου Aster-30 στο ελληνικό οπλοστάσιο.

Σχετικά με τις υπόλοιπες υποψηφιότητες, χαρακτήρισε ύποπτη την αμερικανική πρόταση εκφράζοντας τις ανησυχίες του για το τι τεχνολογία και οπλικά συστήματα θέλουν οι ΗΠΑ να αποδεσμεύσουν στην Ελλάδα, ενώ οι υπόλοιπες ναι μεν ήταν αξιόλογες προτάσεις, υστερούσαν δε μπροστά στο πλήρες πακέτο των Γάλλων.

Διαβάστε επίσης: Συνέντευξη ΥΠΕΘΑ | Τα τέσσερα σημεία της συμφωνίας και οι κορβέτες Gowind

Ρήτρα Αμυντικής Συνδρομής

Ως προς το άρθρο 2 της ελληνογαλλικής συμφωνίας, ο κ. Γρίβας μίλησε για επιτυχία της ελληνικής Κυβέρνησης. Όμως, τόνισε ότι, ακόμα και αν έχουν τη θέληση να συνδράμουν οι Γάλλοι σε τυχόν επεισόδιο, αυτό θα γίνει έμμεσα είτε με ροή οπλικών συστημάτων είτε με πληροφορίες, αλλά στο τέλος της ημέρας η Ελλάδα δεν πρέπει να θεοποιεί τις συμμαχίες, καθώς κανείς δεν θα πολεμήσει για λογαριασμό της.

Διαβάστε επίσης: Ελληνο-γαλλική συμμαχία | Ανακοινώθηκαν τρεις Belh@ara και αμοιβαία στρατιωτική συνδρομή

Εγχώρια Αμυντική βιομηχανία

Τέλος, ο κ. Γρίβας ανέφερε, σχετικά με τα εγχώρια αμυντικά οικοσυστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο, ότι υπάρχει η πρώτη ύλη που είναι το καταρτισμένο προσωπικό, το οποίο έχει δημιουργήσει επιχειρήσεις εντάσεως γνώσης με λύσεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, αλλά αυτό το δυναμικό ασφυκτιά. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, χρειάζεται ένα εθνικό πρόγραμμα με λίγα χρήματα για να ενισχυθούν οι νέοι επιστήμονες και κατ’ επέκταση η εγχώρια παραγωγή. Φωτεινό παράδειγμα αποτελεί το Ισραήλ, ενώ στην DEFEA παρουσιάστηκε ένα μικρό δείγμα των δυνατοτήτων. Η λογική της στείρας αγοράς οπλικών συστημάτων χωρίς παράλληλη εγχώρια παραγωγή δημιουργεί μόνο αδιέξοδα.

Διαβάστε επίσης: DEFEA 2021 – ALTUS LSA | Καινοτόμα UAVs για κάθε χρήση – VIDEO

 

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
Διαβάστε Περισσότερα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This