ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Αυστραλία | Συμμαχία με ΗΠΑ και ΗΒ – Ακυρώνει συμφωνία 34 δις για Γαλλικά υποβρύχια
Defence Redefined
Published on 16/09/2021 at 11:15

Με την υπογραφή του συμφώνου AUKUS, Αυστραλία, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας ευρείας εταιρικής σχέσης ασφάλειας στη ζώνη του Ινδικού-Ειρηνικού.

Σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον στην τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό Βρετανό Μπόρις Τζόνσον και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, η πρώτη πρωτοβουλία του AUKUS θα είναι η παράδοση ενός στόλου οκτώ πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Αυστραλία με Αμερικανική και Βρετανική τεχνολογία. 

Συνεπώς επιβεβαίωσε την ακύρωση της σύμβασης που υπογράφηκε με την Γαλλία το 2016 ύψους 34 δις. ευρώ για προμήθεια γαλλικών υποβρυχίων κατηγορίας Attack με την εταιρεία DCNS. Υπενθυμίζεται πως η Γαλλική συμφωνία υπογράφηκε κατόπιν ακύρωσης από μέρους της Αυστραλίας ανάλογης προμήθειας από την Ιαπωνία, κα΄τι που τότε έφερε την αντίδραση του Τόκιο. Ανακοινώθηκε επίσης η προμήθεια της Αυστραλίας με Αμερικανικούς πυραύλους Tomahawk.

Στην ανακοίνωση της συμφωνίας αντέδρασαν για διαφορετικούς λόγους Γαλλία, Κίνα και Νέα Ζηλανδία. Το Παρίσι δήλωσε πως η κίνηση δείχνει έλλειψη συνοχής απέναντι σε κοινές προκλήσεις. Οι ΗΠΑ δήλωσαν πως επιθυμούν στενή συνεργασία με την Γαλλία. 

Η Κίνα κατηγόρησε τις συμβαλλόμενες χώρες για ψυχροπολεμική νοοτροπία. Η Νέα Ζηλανδία από την πλευρά της δήλωσε πως θα συνεχίσει να μην αποδέχεται είσοδο πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στα χωρικά της ύδατα.

Πηγή: Euronews

Φωτογραφία τίτλου: Euronews

Διαβάστε επίσης: Sibu/Cooperation-2021| Μεγάλη στρατιωτική άσκηση Κίνας – Ρωσίας

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This