ΑΜΥΝΑ
ΑΜΥΝΑ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Συμβούλιο της ΕΕ εξέδωσε σήμερα απόφαση για την ενημέρωση του καταλόγου των έργων που πρόκειται να αναληφθούν στο πλαίσιο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας της ΕΕ (PESCO). Ως αποτέλεσμα, 14 νέα έργα θα προστεθούν στον κατάλογο των 46 υφιστάμενων που έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο της PESCO από τον Δεκέμβριο του 2017.
Τα νέα έργα αποτελούν ένα ακόμη βήμα προς την από κοινού επένδυση και ανάπτυξη στον τομέα της άμυνας, ιδίως στον εναέριο και διαστημικό τομέα:
- Το έργο Strategic Air Transport for Outsized Cargo – SATOC) καλύπτει ένα κρίσιμο έλλειμμα αναπτύσσοντας μια ευρωπαϊκή λύση για τη μεταφορά μεγάλου και βαρέος φορτίου,
- Το έργο Medium size Semi-Autonomous Surface Vehicle (M-SASV), ένα όχημα με πολλαπλές μονάδες αποστολής και αυξημένη λειτουργική ευελιξία και προστασία πληρώματος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιχειρήσεις σε παράκτια περιοχή, καθώς και για ομάδες ναυτικών εργασιών,
- Το έργο Next Generation Small RPAS (Remotely-piloted aircraft system – NGSR) στοχεύει στην επόμενη γενιά τακτικών drones που θα χρησιμοποιηθούν από στρατιωτικές μονάδες στον θαλάσσιο και εναέριο τομέα καθώς και για διπλής χρήσης (πολιτική άμυνα), συγκεκριμένα από οργανισμούς επιβολής του νόμου ή υπηρεσίες καταστροφών/έκτακτης ανάγκης,
- Το έργο για Άμυνα των Διαστημικών Πόρων (Defence of Space Assets – DoSA), έργο που στοχεύει στην αύξηση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας της ΕΕ στον τομέα του διαστήματος αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τα τρέχοντα και μελλοντικά διαστημικά μέσα μέσω διατομεακών διαστημικών λειτουργιών πρόσβασης, παθητικής άμυνας και επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας μέσω εκπαίδευσης.
Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΘΑ | Υπογραφή 3 προγραμμάτων της EDIDP στα οποία συμμετέχουν και Κυπριακές Εταιρείες
Η λίστα των νέων έργων περιλαμβάνει επίσης τα εξής: Essential Elements of European Escort (4E) για τη θαλάσσια περιοχή, Future Medium-size Tactical Cargo (FMTC), Rotorcraft Docking Station for Drones, Small Scalable Weapons (SSW) και Air Power για τα εναέρια συστήματα. Τα έργα Main Battle Tank Simulation and Testing Center (MBT-SIMTEC) και EU Military Partnership (EU MilPart) περιλαμβάνονται στην περιοχή των χερσαίων συστημάτων, ενώ το Common Hub for Governmental Imagery (CoHGI) είναι μέρος του διαστημικού τομέα.
Τέλος, τα έργα Αυτοματοποιημένη Μοντελοποίηση, Αναγνώριση και Εκτίμηση Ζημιών Αστικού Εδάφους (AMIDA-UT) και Ομοσπονδίες Κυβερνοπεριοχών (CRF) περιλαμβάνονται στα συστήματα άμυνας στον κυβερνοχώρο και C4ISR (Command, Control, Communications, Computers, Intelligence, Surveillance, and Reconnaissance).
Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσης δύο συστάσεις που καθορίζουν πιο ακριβείς στόχους για τη δεύτερη αρχική φάση του PESCO 2021-2025 και την πρόοδο που σημείωσαν τα μέλη του έργου προς την εκπλήρωση των δεσμεύσεών τους.
Μέχρι σήμερα, 25 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν αναλάβει τις πιο υποχρεωτικές δεσμεύσεις που αποτελούν τη βάση της PESCO. Με τη σημερινή απόφαση, ο αριθμός των συνεργατικών έργων ανήλθε σε 60 και καλύπτει διάφορους τομείς όπως εγκαταστάσεις εκπαίδευσης, συστήματα σχηματισμού ξηράς, θαλάσσια και εναέρια συστήματα, κυβερνοχώρος και δυνατότητα κοινών πολλαπλών υπηρεσιών και χώρου.
Διαβάστε επίσης: EDIDP | Μεγάλη Επιτυχία Κυπριακών Εταιρειών με Συμμετοχή σε Πέντε Νέες Προτάσεις
Ένας αρχικός κατάλογος 17 έργων που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο της PESCO εγκρίθηκε από το Συμβούλιο στις 6 Μαρτίου 2018. Μια δεύτερη παρτίδα 17 έργων εγκρίθηκε από το Συμβούλιο στις 19 Νοεμβρίου 2018. Και τέλος, μια τρίτη παρτίδα 13 πρόσθετων έργων εγκρίθηκε από το Συμβούλιο στις 12 Νοεμβρίου 2019.
Ένα έργο PESCO από την πρώτη παρτίδα έκλεισε επίσημα από τα μέλη του έργου της. Σημειώθηκε πρόοδος σε έργα που έχουν εγκριθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι ομάδες ταχείας αντίδρασης στον κυβερνοχώρο (The Cyber Rapid Response Teams) και η Ευρωπαϊκή Ιατρική Διοίκηση (European Medical Command) είναι πλέον επιχειρησιακές. Στόχος είναι πλέον επίτευξη απτών αποτελεσμάτων σε όσο το δυνατόν περισσότερα έργα, περισσότερο από το ένα τρίτο έως το 2025.
Τα 25 κράτη μέλη που συμμετέχουν στο PESCO είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Κύπρος, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία , Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία και Σουηδία.
Διαβάστε επίσης: “Ευρωκορβέτα” | Πραγματοποιήθηκε η πρώτη επιχειρησιακή σύσκεψη
Συνεκπαίδευση Εθνικής Φρουράς με ΕΦ του New Jersey στην Κύπρο – Φωτογραφίες
Την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση στελεχών της Εθνικής Φρουράς της Κυπριακής Δημοκρατίας με στελέχη της Εθνοφρουράς του New Jersey στην Κύπρο…
THEON | Δημοσίευση της Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης για το 2024
Η THEON INTERNATIONAL Plc (THEON) δημοσίευσε πρόσφατα την Ετήσια Οικονομική Έκθεση για το 2024, με τα αποτελέσματα να δείχνουν…
Η ενίσχυση της ναυτικής συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου στις συζητήσεις του Αρχηγού ΓΕΝ στην Αλεξάνδρεια
Συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος καθώς και πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο Ναυτικών. Στη συνέχεια ξεναγήθηκε σε Ναυτικές Μονάδες…
Εσθονία | Αύξηση αμυντικών δαπανών στο 5,4% του ΑΕΠ
Η Εσθονία ενέκρινε ένα νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει ότι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα υπάρχει πρόσθετη χρηματοδότησης στον τομέα της Άμυνας…
Λιμενικό Σώμα | Εντοπισμός 56 αλλοδαπών στην Κάρπαθο
Ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος και ένα ιδιωτικό σκάφος εντόπισαν συνολικά 56 αλλοδαπούς, καλά στην υγεία τους…
Εθνική Φρουρά | Εντυπωσιακά πλάνα από επιχειρησιακές εκπαιδεύσεις και σκοπευτικούς αγώνες – VIDEO
Η Εθνική Φρουρά, δημοσιοποίησε δύο VIDEO με εντυπωσιακά πλάνα από πρόσφατες επιχειρησιακές εκπαιδευτικές δραστηριότητες και από τους σκοπευτικούς αγώνες…
ΑΠΟΨΗ | Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
Η έκδοση της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο (ΕΧΣΘΧ), με την οποία εξειδικεύεται και αποτυπώνεται σε χάρτη ο…
Τουρκία | Σε υπηρεσία το νέο εγχώριας κατασκευής UAV BAHA της HAVELSAN
Η τουρκική εταιρεία HAVELSAN, ανακοίνωσε πως τίθεται και επίσημα σε υπηρεσία το μη επανδρωμένο αερόχημα (UAV) BAHA, από τον τουρκικό στρατό…
Επίθεση της Συρίας κατά του Λιβάνου – Drone με εκρηκτικά σε στόχους της Χεζμπολάχ
Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν σε πλήγμα drone στον βορειοανατολικό Λίβανο, κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία, μετέδωσαν…
