ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

“Ευρωκορβέτα” | Πραγματοποιήθηκε η πρώτη επιχειρησιακή σύσκεψη
Defence Redefined
Published on 23/10/2021 at 09:05

Η γέννηση της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας διέρχεται μέσα από το Palazzo Marina, την έδρα του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της Ιταλίας. Το ιταλικό Ναυτικό ηγείται του έργου της Ευρωπαϊκής Κορβέτας Περιπολίας (EPC), του πλοίου που σχεδιάζεται σε συνεργασία με μερικά από τα Ναυτικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και το οποίο θα ναυπηγήσουν τέσσερις βιομηχανίες από τρείς διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του ιταλικού γίγαντα Fincantieri.

Σύμφωνα με το Ιταλικό Ναυτικό, η πρώτη επιχειρησιακή σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μεταξύ του ιταλικού Ναυτικού, των αντιπροσώπων της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ελλάδος και της Πορτογαλίας, της βιομηχανικής κοινοπραξίας (NAVARIS, FINCANTIERI, NAVAL GROUP, NAVANTIA) και της ευρωπαϊκής αμυντικής υπηρεσίας (EDA).

«Η σύσκεψη είχε μεγάλη επιτυχία και αντιπροσώπευε την πρώτη βιομηχανική συμμετοχή σχετικά με το έργο EPC, από την οποία προέκυψαν αρκετές χρήσιμες ιδέες. Αυτό το μοίρασμα των απαιτήσεων υψηλού επιπέδου, εκτός κυβερνητικής επιρροής, είναι στην πραγματικότητα το θεμέλιο για την συνέχιση του έργου, επίσης ελήφθησαν υπόψιν οι προθεσμίες του ευρωπαϊκού διαγωνισμού που ανακοινώθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, το οικονομικό ίδρυμα της Κομισιόν της ΕΕ το οποίο, μαζί με τα υπόλοιπα έργα του PECSO, έχει ως στόχο την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα λήξει την 9η Δεκεμβρίου», δήλωσε ο Πλωτάρχης Αντρέα Κουονταματέο, επικεφαλής του έργου για το ιταλικό Ναυτικό.

Αυτό είναι το πιο σημαντικό έργο του ναυτικού τομέα στο πλαίσιο της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας στην άμυνα (PESCO) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έλαβε έγκριση από την κομισιόν της ΕΕ την 12η Νοεμβρίου 2019. Η πρώτη χώρα που προσχώρησε στην Ιταλία ήταν η Γαλλία, ακολούθησαν οι Ελλάδα και Ισπανία. Η Πορτογαλία, προς το παρόν, παραμένει παρατηρητής στο έργο και συμμετέχει στις συσκέψεις αλλά διατηρεί το δικαίωμα να ενταχθεί στο έργο αργότερα.

Διαβάστε επίσης: Δηλώσεις Υπουργού Άμυνας και εκτελεστικού διευθυντή EDA

Μια κοινή πλατφόρμα, 2 εκδόσεις

Οι ευρωπαϊκές κορβέτες θα είναι οικονομικά προσιτά, περιβαλλοντολογικά βιώσιμα, ενεργειακώς αποδοτικά και πολύ ευέλικτά περιπολικά πλοία. Θα μπορούν να εκτελέσουν αποστολές ναυτικής ασφάλειας και υπεράκτιες αστυνομικές επιχειρήσεις, θα  μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την παράνομη είσοδο μεταναστών, όπως επίσης στις δραστηριότητες περιορισμού της ρύπανσης και τις παρεμβάσεις άμεσης ανάγκης σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Το έργο της ευρωπαϊκής κορβέτας είναι μια κοινή πλατφόρμα, μια κοινή βάση, η οποία θα μπορεί να προσαρμοστεί πάνω στις ανάγκες των μελών χωρών. Το συνολικό εκτόπισμα της δεν θα ξεπερνάει τους 3000 τόνους, το οποίο θα επιτρέψει στο πλοίο να επιχειρεί επίσης και από μικρότερα λιμάνια. Το μήκος του πλοίου, που θα είναι εξοπλισμένο με κινητήρες πετρελαίου και/ή ηλεκτρισμού, δεν θα υπερβαίνει τα 110 μέτρα.

Δυο εκδόσεις της κορβέτας έχουν ήδη σκιαγραφηθεί. Ιταλία και Ελλάδα συμφώνησαν για την κατηγορία πλήρους φόρτου μάχης μεγάλης εμβέλειας “Full Combat Multipurpose”. Από την άλλη πλευρά, Ισπανία και Γαλλία ενδιαφέρονται για το πλοίο πολλαπλών χρήσεων μεγάλης εμβέλειας “Long Range Multipurpose”. Η ανάγκες της Ιταλίας και της Ελλάδας είναι να διαθέτουν ένα περιπολικό σκάφος που θα χρησιμοποιηθεί στην ευρύτερη Μεσόγειο Θάλασσα, με ιδιαίτερη έμφαση στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο, κυρίως για αποστολές παρουσίας και επιτήρησης, εξοπλισμένο με ποικιλία συστημάτων που αποσκοπούν στη διασφάλιση επαρκών ικανοτήτων για την προστασία του. Ενώ, Γαλλία και Ισπανία χρειάζονται ένα πλοίο με διευρυμένη αυτονομία ώστε να μπορεί να εκτελεί δραστηριότητες σε υπερπόντια εδάφη.

Τα επόμενα βήματα

Από βιομηχανική άποψη, η NAVRIS (η κοινοπραξία που δημιουργήθηκε από την ιταλική FINCANTIERI και την γαλλική NAVAL GROUP) συντόνισε τη δημιουργία της κοινοπραξίας μαζί με τις FINCANTIERI, NAVAL GROUP και NAVANTIA ώστε να παρουσιάζεται ως μια ενιαία οντότητα και να διαγωνιστεί για την πρόσβαση στα ευρωπαϊκά αμυντικά κονδύλια, με την πρόθεση να κερδίσει τον διαγωνισμό, οι όροι υποβολής των αιτήσεων θα λήξουν στις 9 Δεκεμβρίου.

Οι συμμετέχουσες χώρες μέλη έχουν στόχο να κατασκευάσουν το δικό τους πρώτο πρωτότυπο από το 2027. Στην ελληνική περίπτωση, η “Ευρωκορβέτα” θα μπορούσε να συμβάλει για την ανανέωση του στόλου επιφανείας μετά το 2030.

Διαβάστε επίσης: Υπουργός Άμυνας | Συμμετοχή σε συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΑΜ στις Βρυξέλλες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This