Paris Air Show | Η NSPA υποστηρίζει τον Ελληνικό Στρατό με την αναβάθμιση του τακτικού στόλου UAS
Defence Redefined
Published on 20/06/2023 at 15:29

Ο Ελληνικός Στρατός ανέθεσε στην Υπηρεσία Υποστήριξης και Προμηθειών του ΝΑΤΟ (NSPA) την αναβάθμιση των τακτικών Μη Επανδρωμένων Συστημάτων (Unmanned Aerial System – UAS) Sperwer μέσω σύμβασης με την Safran Electronics & Defense.

Περαιτέρω, η Ελλάδα θα προμηθευτεί Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα Patroller από την γαλλική εταιρεία στο πλαίσιο του προγράμματος αναβάθμισης των συστημάτων Sperwer.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Patroller διαθέτει μια σειρά από καινοτόμες τεχνολογίες, καθώς η αναβάθμιση του συστήματος περιλαμβάνει πολλαπλούς αισθητήρες για αποστολές συλλογής πληροφοριών προς όφελος Ενόπλων Δυνάμεων και Δυνάμεων Ασφαλείας.

Ενδεικτικά, το εν λόγω UAV είναι ένα UAV τύπου Μεσαίου Υψομέτρου Υψηλής Αντοχής (Medium Altitude Long Endurance – MALE), το οποίο δύναται να εκτελέσει πολλές αποστολές διαφορετικού τύπου, όπως επιτήρησης συνόρων και ακτογραμμών, επιβολής του νόμου, καθοδήγησης πυροβολικού, εγγύς αεροπορικής υποστήριξης, επιτήρησης μεγάλων εκδηλώσεων, καθώς και ευαίσθητων υποδομών, πολιτικής προστασίας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Οι παραλλαγές του Patroller UAV συμπεριλαμβάνουν:

  • Patroller R: παραλλαγή που χρησιμοποιείται για επιτήρηση εδάφους
  • Patroller M: παραλλαγή που χρησιμοποιείται για θαλάσσια επιτήρηση
  • Patroller S: παραλλαγή που χρησιμοποιείται για αποστολές εσωτερικής ασφάλειας

Τεχνικά χαρακτηριστικά του Patroller UAV:

  • Ωφέλιμο φορτίο: εξοπλισμός πολλαπλών αισθητήρων/πολλαπλών αποστολών  ευρέως οπτικού πεδίου σε ατρακτίδιο υπό των πτερύγων και ηλεκτρο-οπτικό αισθητήρα υψηλής ανάλυσης τοποθετημένο στην άτρακτο
  • Χειριστές: 2-3
  • Επιχειρησιακό υψόμετρο: 6.000 μέτρα
  • Βάρος: 660 κιλά
  • Επιχειρησιακή ταχύτητα: 130-200 χλμ/ώρα
  • Αυτονομία: 20 ώρες
  • Μήκος: 8,52 μέτρα
  • Ύψος: 2,45 μέτρα
  • Άνοιγμα πτερύγων: 18 μέτρα
  • Πρόωση: ηλεκτροκινητήρας ισχύος 86 kW 

Σύμφωνα με την Safran, το Patroller μπορεί ενδεχομένως (αν πιστοποιηθούν) να μεταφέρει πυραύλους αέρος-εδάφους AGM-114 Hellfire ή ελαφριές ρουκέτες καθοδηγούμενες με λέιζερ, επιτρέποντάς του να εκτελεί αποστολές μάχης. Μάλιστα, η Γαλλική Διεύθυνση Εξοπλισμών (DGA) ανέθεσε στη Safran Electronics & Defense μια σύμβαση μείωσης κινδύνου στα τέλη του 2019 για την πιστοποίηση των ασύγχρονων ρουκετών (induction rockets) Thales Acüleüs 68 χιλ στο Patroller UAV.

Επίσης, το Patroller μπορεί να επιχειρήσει είτε χειροκίνητα μέσω του Σταθμού Ελέγχου Εδάφους είτε σε αυτόνομη λειτουργία. Είναι εξοπλισμένο με σύστημα αυτόματης απογείωσης και προσγείωσης (ATOLS), το οποίο συμβάλλει στην ασφαλή προσγείωση του συστήματος κατόπιν αποτυχίας επικοινωνίας με το σταθμό ελέγχου. Το επίμαχο σύστημα έχει ακόμα χαμηλή υπογραφή ραντάρ, θερμότητας και ήχου χάρη στον ηλεκτρικό “αθόρυβο“ κινητήρα του.

Ο Σταθμός Ελέγχου Εδάφους περιλαμβάνει δύο έως τρεις χειριστές σταθμών, ένα επίγειο τερματικό δεδομένων, ένα τηλεχειριζόμενο τερματικό βίντεοαπεικόνισης και έναν προσομοιωτή εκπαίδευσης. Το τηλεχειριζόμενο τερματικό βιντεοαπεικόνισης (remote video terminal – RVT) προσφέρει εικόνες υψηλής ανάλυσης και βίντεο με γεωγραφική αναφορά και συνδέεται με μια κατευθυντική κεραία για λήψη σημάτων από το αερόχημα. Επιπρόσθετα, διαθέτει τερματικό οθόνης, φορητό δέκτη και κιτ προσαρμογής οχήματος.

Η επικοινωνία μεταξύ του οχήματος και του σταθμού ελέγχου επιτυγχάνεται μέσω ενός τακτικού συνδέσμου ζεύξης δεδομένων, ο οποίος χρησιμοποιείται στην περιοχή συχνοτήτων Ku-band εντός του οπτικού πεδίου (line of sight – LOS) με βεληνεκές έως και 200 χλμ.

Διαβάστε επίσης: Orbiter 3 UAV | Τα “μάτια” για τα ελληνικά Spike NLOS – VIDEO

Τον Φεβρουάριο του 2023, το Patroller έγινε το πρώτο τακτικό Μη Επανδρωμένο Σύστημα που πιστοποιήθηκε επίσημα με το πρότυπο αξιοπλοΐας STANAG 4671 του ΝΑΤΟ, που ισχύει για UAVs σταθερής πτέρυγας βάρους άνω των 150 κιλών. Αυτή η πιστοποίηση αποτελεί ζωτική προϋπόθεση για αποστολές προστασίας και εσωτερικής ασφάλειας.

Μέσω αυτής της σύμβασης, η NSPA θα επιτρέψει στον Ελληνικό Στρατό να εκτελέσει μια ευρεία ποικιλία αποστολών υποστήριξης χερσαίων δυνάμεων έως και επιτήρησης θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων, ενώ η αναβάθμιση επιβεβαιώνει την αποτελεσματική, και ανταποκρινόμενη απάντηση της NSPA στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ και τον βασικό ρόλο του Οργανισμού στην σύνδεση αυτών με τη βιομηχανία.

Η ανάπτυξη συστημάτων που βασίζονται σε νέες τεχνολογίες από τη Safran Electronics & Defense αποτελεί μέρος μιας ταχείας επιχειρησιακής διαδικασίας μεταβίβασης δεδομένων (sensors to shooters) υπό τον έλεγχο ψηφιακών συστημάτων διοίκησης και ελέγχου.

Διαβάστε επίσης: Aerostar | Τo πρώτο τακτικό UAV της Εθνικής Φρουράς – VIDEO & Φωτογραφίες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This